Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Naperőmű épül Nagykátán

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.

Létrehozva:

|

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy N.V. magyar leányvállalata, a Photon New Energy Alfa Kft. – olvasható a vállalat közleményében. A Photon Energy ügyfele, a FORVIA Clarion Hungary autóipari cég telephelyén alakítja ki a létesítményt, a két fél 20 éves helyszíni áramvásárlási megállapodást írt alá. A naperőmű a tervek szerint 13,5 gigawattóra villamos energiát állít majd elő a szerződés ideje alatt.

„Nagy örömmel írjuk alá ezt a villamosenergia-vásárlási megállapodást az autóipar egyik globális vezetőjével. A megállapodás újabb mérföldkövet jelent a Photon Energy számára, amely tovább erősíti pozíciónkat a magyar piacon, és bővíti kínálatunkat az ipari szektor számára” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója.

Hotar szerint a megállapodás révén mérséklődhet a FORVIA szénlábnyoma, miközben hosszú távon jelentősen csökkennek majd a vállalat energiaköltségei. Mint hozzátette, a projekt az első lépés azon cél felé, hogy a közép-kelet-európai régióban vezető szolgáltatóvá váljanak a kereskedelmi és ipari felhasználói napenergia-vásárlási szerződések (PPA) terén.

A Photon Energy mintegy 15 éves tapasztalattal rendelkezik a napenergia-iparban. A hollandiai székhelyű cég többek között közüzemi szintű beruházásokkal, helyszíni energiatárolással, üzemeltetéssel és karbantartással, alkatrészek kereskedelmével, illetve energia-átvétellel és ellátással foglalkozik.

A cég itthon egyedileg tervezett napelemes rendszereket is megvalósít a tetőt és a talajt hasznosítva, emellett virtuális erőművet is biztosít. Fotovoltaikus erőművekből álló portfóliójának részeként a Photon Energy jelenleg 51,8 megawattpeak összesített termelési kapacitást birtokol és üzemeltet Magyarországon, és több mint 180 megawattpeak összkapacitású magyarországi fotovoltaikus eszközhöz nyújt üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat.

Advertisement

Fejlesztőként a Photon Energy optimális megoldást tervezett a FORVIA számára, a cég az építkezést követően az erőmű által megtermelt energia 100 százalékának vállalati vásárlója lesz. A megállapodás értelmében a Photon Energy fejleszti, építi és üzemelteti az erőművet, a létesítmény a FORVIA Clarion Hungary Kft. gyártási telephelyén, Nagykátán áll majd, Budapesttől mintegy 80 kilométerre délkeletre.

A Photon Energy kelet/nyugati tájolású szerkezettel tudja maximalizálni a korlátozott területre telepített kapacitást, hogy potenciálisan a telephely éves villamosenergia-fogyasztásának körülbelül 20 százalékát fedezze. A tervek szerint 1236 egyoldalas modult fognak telepíteni, amelyek a PPA időtartama alatt mintegy 13,5 gigawattóra áramot állítanak majd elő. Ezzel a becslések alapján 3670 tonnával fogják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!