Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Tovább terjedhetnek az erkélynapelemek

Az erkélynapelemek itthon nem használhatóak, de egyre több országban terjednek.

Létrehozva:

|

Sok országban, így a szomszédos Ausztriában egyre terjednek az úgynevezett erkélynapelemek: ezek a kisebb teljesítményű eszközök többek között háztartási gépek áramigényének kiszolgálására alkalmasak, komoly előnyük, hogy olcsók, illetve gyorsan és egyszerűen, szakértői segítség nélkül telepíthetőek. Magyarországon használatuk egyelőre tiltott.

Németországban a jelenlegi szabályok mellett 600 wattos inverterig engedélyezettek az erkélynapelemek. Ezen fog változtatni egy, elfogadás esetén 2024. január 1-től érvénybe lépő előírás, amely 800 wattban szablya meg a felső korlátot – számol be a PV Magazine.

Az új jogszabály egyéb jelentős változásokat is hoz, az érintett rendszereket például már nem kell regisztrálni a helyi hálózatüzemeltetőknél, a bejelentés a Szövetségi Hálózati Ügynökség által kezelt piaci törzsadat-nyilvántartáson keresztül történik majd. Ez leegyszerűsíti a regisztrációs folyamatot és csökkenti a bürokratikus korlátokat, ezenkívül a piaci törzsadat-regisztrációs folyamat is kényelmesebb lesz.

A fotovoltaikus rendszerekre szakosodott Beny a változásokat figyelve folyamatosan fejleszti termékeit. A cég a közelmúltban mutatta be új, BYM 800 wattos mikroinverterét, amelyet kifejezetten erkélynapelemek számára fejlesztettek ki. Az eszköz nagyobb áramtermelést is elvisel, ami fokozza a rugalmasságot, lehetővé téve két, 350-600 wattpeak teljesítményű fotovoltaikus modul támogatását. A mikroinverter emellett egyedülálló képességgel bír az ultranagy teljesítményű, kétoldalas, dupla üvegből készült fotovoltaikus modulok befogadására. A gyártó szerint a terméket a felhasználók saját igényeik szerint kombinálhatják modulokkal, ami személyre szabott megoldásokat tesz lehetővé.

A Beny kiemelte: a termék kiemelkedik a piacon, és a nagy méretű projektek, illetve a kisebb napelemes beruházások számára is tökéletes választás. Az új jogszabályok életbe lépésével valószínűleg jelentősen nőni fog az igény az ilyen típusú mikroinverterek iránt.

Advertisement

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!