Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Új elektromos autó a BMW-nél

Létrehozva:

|

A bajor autógyár, a BMW már eddig sem tétlenkedett az elektromos autók fejlesztésében. Remek piaci adatokkal bír és még a német világmárkát is meglepte az, hogy milyen népszerű lett az első elektromos meghajtású modelljük a BMWi3.

A siker további fejlesztésekre sarkallta a német autógyártót:. Nagy erőkkel dolgoznak a gyár szakemberei egy újabb modell kialakításán, írja az alternativenergia.hu. A kasszasiker reményében az elmúlt hónapokban több híradás jelent meg arról, hogy szándékukban áll megerősíteni helyzetüket az elektromos járművek piacán. A gyár vezetősége szembesült a nagy kereslettel, ami természetesen felgyorsította az új fejlesztéseket, ösztönzővé tette a konstruktőrök munkáját. Új mérnöki csoportok alakultak, bővítették a kapacitást.

Mindezek tükrében biztosra vehető, hogy a BMW a közeljövőben egy új elektromos autót fog a piacon bemutatni. Az illetékesek máris regisztrálták az i5 nevet viselő “ifjú” modellt. A nagyközönség előtt az új szedán a tervek szerint 2016-ban mutatja meg magát az autómustrákon. Az i5 esetében a fejlesztési idő alaposan lecsökken, mivel a BMW már rendelkezik kellő tapasztalattal és eszközhálózattal egy ilyen autó gyártásához. Az i5 valamivel nagyobb, komplexebb, hatékonyabb és erősebb lesz, mint az i3.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Közlekedés

Ennél jobb elektromos SUV-ot most keresve sem találni

Létrehozva:

|

Szerző:

A Rivian R1S utakra és terepre egyaránt tökéletes választás.

A Rivian R1S elektromos utcai terepjárójáról (SUV) írt ismertetőt az Inside EVs. A lap összességében nagyon megelégedett a kocsival, amely városi környezetben és terepen egyaránt jól szerepelt a teszteken. Mint írják, az autó egy Range Rover, a Mercedes G osztály és egy Lamborghini Urus legjobb tulajdonságait ötvözi. A SUV 135 kilowattórás lítium-ion akkumulátorral készül, hatótávja 508 kilométer. Az R1S a kezdetekben testvéréhez, az R1T-éhez hasonló 835 lóerős, négymotoros, összkerékhajtású rendszerrel lesz kapható. Ahogy az R1T esetében, úgy a gyártó a SUV-nál is 2024-ben egy olcsóbb, kétmotoros, 600 lóerős verziót is be akar vezetni.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Inside EVs a hosszú tesztelést követően arra jutott, hogy az új R1S még az R1T-nél is jobb választás a terepre. Ennek fő oka a rövidebb tengelytáv és teljes hossz, miközben a hajtáslánc és teljesítmény azonos. Az R1S könnyebben irányítható, ami off-road környezetben mindenképp komoly előny. A modellhez különböző vezetési módok is tartoznak, amelyek optimalizálják az egyes tényezőket, például a lengéscsillapítást. A vezetési élmény a tesztek alapján inkább egy sporszedánéra emlékeztet.

A Rivian szerint az R1S idővel kisebb akkumulátorcsomaggal is elérhető lesz, ennek teljes kapacitása 105 kilowattóra, ami 418 kilométeres hatótávot tesz lehetővé. Emellett ugyanakkor egy maxi típust is be akarnak vezetni, itt 180 kilowattórás, 643 kilométer feletti hatótávú akkumulátoros rendszerről beszélhetünk. Minden Rivian modell 32 amperes, hordozható töltőkábellel érkezik, ezzel töltve, 240 volt adapterrel óránként 24 kilométer hatótáv érhető el, de persze egyéb módszerek is adottak az akkumulátor töltésére.

Az Inside EVs szerint a teljesítménybeli tulajdonságok mellett az autó megjelenése és a kényelemérzete is kimagasló. A kezelőfelület, a saját operációs rendszer, a vakfoltokra néző kamerák, illetve a fejlett vezetősegítő rendszerek (ADAS) tovább fokozzák a vezetési élményt. A modell az Egyesült Államokban 84 500 dolláros (mintegy 34 millió forintos) ártól érhető el. Később az R1S olcsóbb, kisebb teljesítményű verzióit is bevezetik majd a piacra.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák