Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Visszagázosító kapacitást köt le a MET Csoport a Balti-tengeren

Visszagázosító kapacitást köt le hosszú távra a MET-csoport a Deutsche ReGas balti-tengeri LNG-terminálján – közölte a MET Csoport pénteken az MTI-vel.

Létrehozva:

|

A cseppfolyósított gázt fogadó terminált szombaton adják át, az onnan érkező import javítani fogja Európa ellátásbiztonságát – közölte a MET International vezérigazgatója, Vargha György Domokos. Hozzátette: a kapacitás lekötésével biztosítani tudják azt a gázmennyiséget, amit a német önkormányzati szolgáltatók és iparvállalatok számára a megállapodásaik alapján biztosítaniuk kell. A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, 13 országban működtet leányvállalatot, és 27 országba szállít gázt. Az energiakereskedelmi társaság a cseppfolyósított gáz (LNG) piacán is egyre aktívabb, a német visszagázosító kapacitással a földrész egyik legsokoldalúbb importőre lesz – írták. A MET Csoport elődjét 2007-ben Magyarországon alapították, a vállalat menedzsmentje a 2018-as kivásárlás óta tulajdonos – olvasható a cég honlapján. Belföldi cégük, a MET Magyarország Energiakereskedelmi Zrt. 2021-ben csaknem 825 millió euró (330 milliárd forint), 2020-ban több mint 263 millió euró (105 milliárd forint) nettó árbevétellel zárt. 2020-ban a forgalom kisebb része, 2021-ben viszont a túlnyomó többsége külföldi értékesítésből származott. A nyereség a tavalyelőtti 453 ezer euróról (több mint 180 millió forint) majdnem 680 ezer euróra (több mint 270 millió forint) nőtt tavaly a beszámolójuk szerint.

Zöld Energia

Milyen hatással van a baromfira, ha napelemek alatt kapirgálnak?

A Technique Solaire francia vállalat szerint a napelemeknek a baromfitenyésztésben is van létjogosultsága.

Létrehozva:

|

Szerző:

A francia Technique Solaire napelem-fejlesztő partneri megállapodást kötött a Nouzilly-i Nemzeti Agronómiai Kutatóintézet (INRAE) Baromfi Kísérleti Egységével, illetve a Magneraud Alternatív Baromfitenyésztési Rendszerek Kísérleti Egységével – számol be a PV Magazine. A cél az, hogy felmérjék a fotovoltaikus panelek használhatóságát a szabadtéri baromfitenyésztő területeken.

A napelemes technológia az élet egyre több területén jelenik meg. Az egyik izgalmas fejlesztési irány a mezőgazdaságot érinti: világszerte sok régióban kutatják, hogy a fotovoltaikus paneleket hogyan lehetne alkalmazni az agráriumban. A legtöbb esetben a paneleket a növénytermesztésben, például üvegházakban hasznosítják, de az állattenyésztésben is van létjogosultsága a technológiának.

A Technique Solaire 2017 óta fejleszt fotovoltaikus madárházakat, ólakat vad- és baromfitenyésztők bevonásával. Ezek olyan egymás után elhelyezett, hálókkal összekapcsolt tetőegységek, amelyeken fotovoltaikus rendszerek találhatóak.

Az alacsonyabb telepítési költségek mellett a madárházak komoly előnye, hogy a kültéri tyúkólak tulajdonságait igazítják az olyan baromfik tartásához, mint amilyenek a húsukért tartott brojler csirkék vagy a kacsák.

A Technique Solaire szerint nem túl gyakori, hogy a madarak számára szabadtéri ólakat helyezzenek ki, sok állat élete során még csak el sem hagyja a költőépületeket. Mint a cég kiemelte, számos tanulmány kimutatta, hogy a madarak valójában éppen az árnyékos szabadtéri kifutókat kedvelik, ahol fák, kerítések és panelek is helyet kaphatnak. A vállalat által kínált napelemes egységek tehát a madarak számára is kedvezőek lehetnek.

Advertisement

A gyakorlati alkalmazás tökéletesítéséhez ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek. Az INRAE ​​segítségével a Technique Solaire elemezni kívánja az állatok viselkedésének alakulását a rendszerek közelében. A cég szerint a Lot-et-Garonne-ban működő madárház alatt tett első megfigyelések kifejezetten biztatóak, az állatok gyakoribb, hosszabb és távolabbi utakat tesznek meg a farmépületből.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!