Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

2030: jönnek a hidrogéntermelő algafarmok és a függőleges „bio” léghajók?

Létrehozva:

|

A hidrogéntermelő algafarmok újrahasznosítják a szén-dioxidot, és ellátják bioüzemanyaggal a függőleges léghajókat, melyek megépítését 2030-ra tervezik.

A hidrogénre ma már világszerte úgy tekintenek, mint az egyik olyan energiahordozó, amely az emberiség fenntartható fejlődése érdekében képes lesz kiváltani a fosszilis energiahordozókat. Az algák képesek hidrogént termelni, ezért az algafarm telepítés egy lehetséges módja lenne az elektromos áram, vagy a bioüzemanyag termelésnek, írja az impressmagazin.hu.

Mire képes egy farmnyi moszat
„A hidrogén egy nagyon ígéretes tiszta energiaforrás”, írja weboldalán a hidrogéntermelő algafarm tervezője, Vincent Callebaut belga építész. Képes úgy elektromos áramot és bioüzemanyagot termelni, hogy közben semmilyen káros anyagot nem bocsát a környezetbe.”

A tudományos kutatások szerin az algák 120-szor annyi bioüzemanyagot termelnek, mint amennyit jelenleg repcéből, szójából vagy napraforgóból állítanak elő, olvasható az építész weboldalán. Sőt, egy farmnyi moszat képes igazi miniatűr biokémiai erőműként is működni, azáltal, hogy elnyeli a levegőben lévő széndioxidot. „Az algafarmok célzottan képesek biológiailag helyreállítani az ipari széndioxid kibocsátást. Ez a természetes folyamat önmagát táplálja, miközben megtisztítja a bolygó légterét a túlzott mértékű széndioxidtól, mely az üvegházhatás egyik legfőbb okozója.”

Az organikus tisztítóállomások
Az óceánok felszínén lebegő algafarm egy igazi organikus tisztító állomás, mely olyan függőleges léghajók számára termelné az üzemanyagot, melyek teljesen megújuló energiaforrásokkal és nulla káros anyag kibocsátással működnének. A függőleges léghajó a környezettudatos közlekedés egyik futurisztikus verziója lehet.

Az építész szerint az általa tervezett hidrogéntermelő algafarmok, forradalmasíthatják a fenntartható gazdaságot és közlekedést. Az algák által termelt bioüzemanyagok bárhol előállíthatók a világon a bolygó károsítása nélkül. Megoldható lenne a fenntartható fejlődés megújuló energiaforrásokkal is. A 2030-ra tervezett „bio” léghajók kizárólag megújuló energiaforrással működnek, és a szén-dioxid kibocsátásuk egyelő a nullával. Átlagosan 2000 méter magasságban közlekednének, 175 km/ óra sebességgel, benzinkút helyett pedig úszó algafarmokon tankolnának.

Advertisement

Forrás: www.impressmagazin.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új inverterekről rántotta le a leplet a Solplanet

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Solplanet az ausztrál Tiszta Energia Tanács jóváhagyására vár egy új, négy eszközből álló, 5 és 12 kilowatt közötti teljesítményű invertercsalád bevezetéséhez, a sorozat legfeljebb 18 kilowattos, tetőre telepített napelemes rendszerhez használható – számol be a PV Magazine. A vállalat állítása szerint az inverterek a teljes rendszer hálózati teljesítményszabályozását biztosítják, és akár 150 százalékos túlméretezést is lehetővé tesznek.

A Kínában Aiswei néven működő vállalat szerint az ASW 5-12k H-T3 invertersorozat négy változatot tartalmaz, 5, 8, 10 és 12 kilowatt teljesítménnyel. A termékcsalád minimálisan 60 wattos egyenáramú bemenettel és széles MPP-feszültségtartománnyal bír.

A falra szerelhető készülékek 545-ször 465-ször 205 milliméteresek és 26 kilogrammosak, hatékonyságuk akár a 98,4 százalékot is elérheti. A maximális bemeneti feszültségük 1100 volt, az MPP feszültségtartományuk pedig 150 és 630 volt között van. A működési hőmérséklettartomány mínusz 25 és plusz 60 Celsius-fok közötti, az inverterek IP66-os védettségűek.

A sorozat a felhasználói élményt helyezi előtérbe a zökkenőmentes beállítási folyamattal, a Solplanet alkalmazáson keresztül történő üzembe helyezéssel és az intelligens munkamódokkal – olvasható a gyártó közleményében. Az ASW 5-12k H-T3 sorozat várhatóan 2024 második negyedévében lesz elérhető Ausztráliában.

A Solplanet nemrégiben vezette be az ASW 45-60K LT-G3 napelemes invertersorozatot, amelyet kifejezetten nagyobb, 67,5 és 90 kilowatt közötti rendszerekhez terveztek. A csoporthoz három inverter tartozik 45, 50 és 60 kilowattos verzióban.

A cég emellett két olyan invertersorozatot is piacra dobott, amelyeket nagyméretű kereskedelmi, ipari és lakossági rendszerekkel lehet kombinálni. Az ASW 75-110K LT sorozat a kereskedelmi és ipari naperőművek igényeit elégíti ki, míg az ASW 25-40K LT-G3 sorozat a nagyobb, úgynevezett wafer méretű napelemes modulok számára alkalmas. Mindegyik termék nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé a napelemes rendszer számára.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!