Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

5 energiatermelő ruha

Létrehozva:

|

Ezen a nyáron rengeteg ruhát mutattak be, melyek napenergiát gyűjtenek, amit felhasználhatunk például a telefonunk töltésére is. Szóval legközelebb, ha elindulsz napozni, mindenképpen ilyen solar bikinit vegyél fel, hogy aztán tölthesd az összegyűjtött energiával a laptopod vagy telefonod.

A nap egy hatalmas energiaforrás, mely kihasználtsága még nincs a maximumon. Ha ilyen fürdőruhákat hordunk, valószínűleg jobb hellyé tehetjük a világot.

1. Napenergiával működő bikini
Ez a bikini valószínűleg a leginnovatívabb és legértelmesebb megoldás, ha napenergiát szeretnénk gyűjteni, ugyanis általában a fürdőruhák vannak a legjobban kitéve a Nap sugarainak. A bikini Andrew Schneider találmánya, és az “iDrink Project” része. Ennek hála a lányok most már a strandon is tölthetik a kütyüiket. Ha pasi vagy, és lemerül a telefonod a strandon csak egy ilyen bikinis csajt kell találnod, és talán feltöltheted a telefonodat a fürdőruha segítségével.

2. Napenergiával működő nyakkendő
Ez a kiegészítő azoknak a férfiaknak szól, akik szeretnek nyakkendőt hordani. Ez a nyakkendő napelemekből áll, és még egy kis zseb is van rajta, amiben a tölteni kívánt kütyüt tehetjük. Az egyetlen negatívum az, hogy túl széles,ami ugye manapság nem igazán trendi.

3. Napenergiával működő sapka és kesztyű
Ez a sapka és kesztyű Yiran Qian találmánya, melyek nem csak jól néznek ki, de a napelemeknek hála, még energiát is termelnek.

4. Napenergiával működő mini ruha
Ezt a ruhát a bulizós csajoknak találták ki. Nappal feltöltődnek a kis napelemek, melyek éjszaka kivilágítják a ruhán található kis LED lámpákat. Ez a stílusos, és környezetbarát dressz Despina Papadopoulos találmánya a Studio 5050-ből.

Advertisement

5. Napenergiával működő dzseki
Ermenegildo Zegna tervezte ezt a kényelmes és elegáns kabátot, mely segít feltölteni a kütyüinket. Többféle színben kapható, és napelemek találhatóak a gallérján. Valószínűleg őszre ez a tökéletes megoldás.

1 Comment

1 Comment

  1. Molnár Tibor

    2014-06-15 at 14:20

    Igen ötletes, innovatív a hölgy bikinije és a ruhája, csak ha hozzáérek, nehogy erős áramütést érezzek, mert lehet, hogy egy pillanat alatt feltöltődök!

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Igaz, hogy magyar a napkollektor feltalálója?

Létrehozva:

|

Szerző:

Telkes Mária az Egyesült Államokban máig igen elismert, Magyarországon viszont csak kevesen hallottak róla – idézte fel a Qubit. Hazánk több világhírű tudóssal is büszkélkedhet, Jedlik Ányos, Eötvös Loránd, Szent-Györgyi Albert, Teller Ede vagy éppen Karikó Katalin nevét kevés magyarnak kell csak bemutatni. Akadnak ugyanakkor olyan kutatóink, akik bár nemzetközileg igen elismertek, itthon valamiért kevésbé ragadtak meg a köztudatban. Ilyen személy volt Telkes Mária, akit az Egyesült Államokban gyakran napkirálynőként emlegetnek. Telkes Mária 1900. december 12-én született Budapesten, első diplomáját 1920-ban szerezte az akkori Budapesti Tudományegyetem (a mai ELTE-n) fizikai kémiából, PhD fokozatát pedig négy évvel ezután kapta meg.

Nem sokkal később már el is hagyta az országot, nagybátyját, Ludwig Ernő konzult látogatta meg Amerikában – írja a Qubit. 1925-ben elfogadott egy biofizikus állást a clevelandi klinikánál, itt egy, az agyhullámokat rögzítő fotoelektromos eszközön dolgozott George W. Crile-lal. Másfél évvel később Telkes már a klinika biofizikai osztályának vezetője volt.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

1934-ben a New York Times összeállítása alapján bekerült Amerika tizenegy legsikeresebb és legérdekesebb nője közé – színészek, sportolók mellett ő volt az egyetlen tudós. A Britannica szerint 1937-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, és ugyanebben az évben a Westinghouse vállalathoz került, ahol olyan fémötvözeteket fejlesztett ki, amelyek a hőt árammá alakítják. A napenergia területén 1939-től kezdődően ért el fontosabb eredményeket. Ekkor a világhírű Massachusettsi Műszaki Intézetben (MIT) vett részt egy projektben, majd a második világháború alatt az Egyesült Államok Tudományos Kutatási és Fejlesztési Hivatalánál kapott feladatokat.

Kép: Wikimedia Commons / MIT

Itt alkotta meg egyik legjelentősebb találmányát, egy olyan lepárlót, amely a napsugárzás segítségével képes a tengervizet ivóvízzé alakítani. Ezt a berendezést széles körben használták a világháború idején, de a haditengerészetnél a későbbiekben is alkalmazták. Telkes Mária a háború után is az MIT maradt, majd az 1950-es évektől a New York-i Egyetemen, az 1970-es évektől pedig a Delaware-i Egyetemen kutatott.

Ő volt a napkirálynő

A magyar származású kutatónő karriere végéig foglalkozott napenergiás eszközökkel, és több szabadalom is fűződik a nevéhez. Egyik legfontosabb áttörését 1948-ban érte el egy másik nővel, Eleanor Raymonddal, a páros ekkor hozta létre a világ első teljesen napenergiával fűtött modern otthonát – a házat a massachusettsi Doverban építették fel. Az építményen dobozszerű napkollektorok fogták be a napfényt, majd egy rekeszben felmelegítették a levegőt. A levegőt innen a falakba pumpálták, kristályos nátrium-szulfátnak adva át a hőt, ily módon raktározva el a meleget. A napenergia segítségével a létező hőcserélő technológiákon is javított, 1953-ban pedig 45 ezer dolláros támogatást kapott a Ford Alapítványtól egy univerzális napkollektoros tűzhely létrehozására – a napenergiával működő, hordozható sütőlapokat Amerikában ma is szokás Telkes-sütőnek nevezni, a passzív házakat pedig Telkes-háznak is hívják.

Emellett a világűr extrém hőmérsékletét kibíró anyagokat is alkotott, 1980-ban pedig részt vett a világ első olyan otthonának létrehozásában, amelynek áramellátását napenergia biztosítja. A kutatónő a tengerentúlon rengeteg elismerést kapott, 1952-ben például elsőként kapta meg az amerikai női mérnökök társaságának életműdíját, karriere legvégén, 1977-ben pedig az Amerikai Tudományos Akadémia kitüntetését. Halála után szűk két évtizeddel, 2012-ben a legnevesebb mérnökök és feltalálók közé is bekerült az Amerikai Feltalálók Dicsőségtermében. A napenergia alkalmazásának terén elért eredményei miatt az Egyesült Államokban Telkes Máriára előszeretettel hivatkoznak napkirálynőként.

Advertisement

A kutató egy olyan korszakban foglalkozott a fenntartható megközelítésekkel, amikor a téma még csak keveseket mozgatott meg. Munkájának hatása máig érződik, a klímaváltozás elleni harc korában pedig áttörései különösen fontosak. Bár kétségkívül Magyarország legnagyobb tudósai közé tartozott, Telkes neve itthon mégsem tartozik a legismertebbek közé. A legendás kutatónő élete utolsó éveit Miamiban töltötte, hét évtized után, 1995-ben tért vissza először – és utoljára – szülőhazájába. Budapesten halt meg tíz nappal 95. születésnapja előtt. Telkes Mária sosem házasodott meg, és gyermeke sem született.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák