Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

“A klímaáltozás az ENSZ agyszüleménye”

Létrehozva:

|

A klímaváltozás az ENSZ agyszüleménye, amit csak a globális hatalomkoncentráció érdekében találtak ki.

– írta Tony Abbott ausztrál miniszterelnök egyik főtanácsadója egy pénteki újságcikkben az MTI beszámolója szerint.

Maurice Newman, a gazdasági konzultatív tanács elnökének meredek állításai szerint az összeesküvők csak csalinak találták ki az éghajlatváltozást, amit nemes egyszerűséggel “a klímakatasztrofisták ötven éve szajkózott halandzsájának” minősített. Newman szerint a klímamodellek 95 százaléka téves, mivel az elmúlt húsz év hőmérsékleti stabilitás cáfolja a szén-dioxid kibocsátás és a felmelegedés közötti kapcsolatot, bár ezt a világ vezetői igyekeznek titokban tartani.

A főtanácsos provokatív, ám semmivel sem alátámasztott állításait valószínűleg nyílt politikai támadásnak szánta Christiana Figueres, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára ellen, aki jelenleg Ausztráliában tartózkodik. Figueres egy melbourne-i felszólalásában arra buzdította az országot, hogy a globális felmelegedés problémájára való tekintettel mondjon le a szénről, az ország második legfontosabb exportcikkéről.

Newman azt írja a The Australian véleményrovatában megjelent cikkében, hogy “Figueres szerint a demokrácia gyönge rendszer a globális felmelegedés elleni harcban”, és ebben a tekintetben “a kommunista Kína a legjobb modell”.

Advertisement

“Itt nem a tényekről vagy a logikáról van szó, hanem egy új, ENSZ-ellenőrzés alatti világrendről. Szembeszáll a kapitalizmussal és a szabadsággal, és napi témává teszi a környezeti katasztrofizmust céljai elérése érdekében” – hangoztatja Maurice Newman.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Mennyit spórolhatok a ház hőszigetelésével?

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsiszabályok módosítása óta rengeteg háztartás próbálja visszavenni fogyasztását, az egyik legnépszerűbb módszer a belső hőszigetelés.

Tényleg megéri a beruházás? Ennek járt utána a Pénzcentrum. Egy átlagos hazai családi házban a falakon keresztül akár 30-40, a nyílászárókon 15-20, a padlón keresztül pedig 10-15 százaléknyi hő szökhet el. Éppen ezért megfelelő szigetelés hiányában gyakorlatilag az utcát fűti az ember. Mindenekelőtt érdemes tisztában lenni vele, hogy a hazai vállalatok jelenleg igen leterheltek, az alapanyagok és a kivitelezés ára pedig folyamatosan nő. Emiatt sokan kapkodnak, csak részben végzik el a felújítást, ami problémás lehet. Amennyiben valaki a belső hőszigetelés mellett dönt, alaposan át kell gondolnia a beruházást, hiszen az épületek határoló szerkezetei egy rendkívül összetett rendszert alkotnak.

A hőszigetelés komoly előnyökkel jár, fontos azonban, hogy jó szakembert és rendszert válasszunk. A Pénzcentrum iparági információi szerint a többség azt a nézetet vallja, hogy a szigetelésnek alapvetően kívül kell lennie, emellett fontos, hogy a hibák elkerülése érdekében ne egyedül vágjunk bele a munkába.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

„A belső oldalt (azaz a meleg felületet) csak akkor érdemes szigetelnünk, ha tényleg nagyon muszáj. De akkor is csak abban az esetben, ha előtte szakértő elvégezte a páratechnikai és a műszaki ellenőrzést” – mondta Lestyán Mária építészmérnök, a Rockwool fejlesztési és alkalmazástechnikai vezetője a lapnak. Egy fal belső leszigetelésével a lakást megóvjuk a hidegtől, de a falszerkezetet nem, a külső szerkezeti fal ugyanis lényegesen hidegebbé válik, ami növeli a penészedés esélyét.

A szakértő szerint belső szigetelésnél a pincefödémet vagy a padlást mi is leszigetelhetjük a hideg oldal felől. „Ez sok esetben hasznos is lehet, hiszen a kádárkockák esetében például a padlásfödémen keresztül akár 30 százalékos is lehet a hőveszteség. Azonban a szobák esetében már jóval óvatosabbnak kell lenni: a belső oldalon hőhidak alakulhatnak ki, amik penészedéshez vezethetnek” – mondta Lestyán Mária.

Advertisement

A legtöbb esetben a falszerkezetek belső szigetelése miatt, folyamatos használat mellett a falak hőtároló képességét-tömegét szinte teljesen elveszítjük. A fűtés lekapcsolásakor így egy hideg külső szerkezettel rendelkező épület gyorsabban fog elkezdeni hűlni, mint melegebb külső szerkezetek esetén. Ha ezek ellenére is mindenképpen a szobák belső szigetelését választjuk, akkor Lestyán Mária szerint a legjobb az, ha azokat a helyiségeket szigeteltetjük, amelyeket telente nem fűtünk. A hőszigetelés finanszírozására több lehetőség is adott, megvalósíthatjuk önerőből, banki hitelből, állami támogatásból vagy akár ezek kombinációjából. Az év végéig elérhető otthonfelújítási program keretében például akár a beruházás árának 50 százalékát is visszakaphatják a gyermeket nevelő családok.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák