Kapcsolatfelvétel

Otthon

A Szitakötő ökováros víziója

Létrehozva:

|

A Szitakötő egy önfenntartó ökováros víziója, mely függőleges a farmgazdálkodással teljesen önellátó, és csak megújuló erőforrásokból táplálkozik.

Vincent Callebaut az ökoharcos építész sorra tervezi különleges ökovárosait, melyek a bolygó fenntarthatóságát szolgálják. A zöld Szitakötő várost a világ egyik legzsúfoltabb városba, New York kikötőjébe álmodta meg, írja az Impress Magazin.

A bolygó fenntarthatóságát szolgálja
A Szitakötő ökováros új életstílust teremt azáltal, hogy a nagyvárosok szívébe elhozza a kozmopolita konyhakertek világát. A környezettudatos viselkedést a komplexum függőleges kertjeivel közösségi módon teremtené meg. A torony nem csak a szükséges növénytermesztést, hanem az állattartást is biztosítja, hiszen a szinteken biológiai reaktorok biztosítják a szerves humuszt.

Egyedi gazdálkodási koncepció
A különböző emeletek egymás fölött termesztett növényei egyedi gazdálkodási koncepció alapján lettek kialakítva. A gyümölcsök, zöldségek és gabonák egymást követik a vetés és betakarítás tekintetében, ezáltal olyan élő organizmus alakul ki, melyek egymással kölcsönhatásban és egymásra hatva teremtik meg az élet természetes körforgását.

A 600 méter magas komplexum csak megújuló erőforrásokból táplálkozik
A 132 emeletes torony anyagcseréje szervesen illeszkedik a természetbe azáltal, hogy teljesen önellátó, és minden újrahasznosítható. A Szitakötő városban kizárólag megújuló energiák szolgáltatják az élethez szükséges elektromos áramot.
A 600 méter magas torony teljesen önellátó, csakis lebomló szemetet termel, és megújuló erőforrásból táplálkozik.

Hogy biztosítsa a társadalmi sokféleséget, az ökovárosban lakóházakat, irodákat, laboratóriumokat, számos mezőgazdasági területet, függőleges farmot, illetve szabadidős tereket is terveztek.

Advertisement

Forrás: www.impressmagazin.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

Novemberben sem emelkedtek a magyar háztartások energiaköltségei

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások novemberben is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést. A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek. A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,06 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,44 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz novemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,49 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,06 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!