Kapcsolatfelvétel

Design

Butánnal tölthető telefonok

Létrehozva:

|

Ne az öngyújtóba, hanem a telefontöltőbe töltse! Hamarosan debütálhat az üzemanyagcella-technológiára alapuló, mobiljainkat az elektromos hálózattól távol is feltölteni képes megoldás.

Tudja, mi az az üzemanyagcella? Olyan eszköz, melyben nem elektromos töltést tárolnak el, mint egy akkumulátorban, hanem valamilyen folyadék vagy cseppfolyósított halmazállapotban levő gáz segítségével állhat elő az elektromosság. Ennek előnye, hogy még akkor is működik, amikor távol vagyunk az elektromos hálózattól – feltéve, ha vittünk magunkkal elég üzemanyagot. Különben ugyanolyan bután nézhetünk magunk elé, ha lemerült a mobil.

A Kraftwerk pontosan ezt az elképzelést valósítaná meg. Kickstarteren fut az a közösségi finanszírozásra hajtó kampány, melynek sikeressége esetén létrejöhetne az USB-n keresztül mobileszközöket tölteni képes berendezés. Az üres állapotban 160, teletöltve 200 grammos üzemanyagcella pár másodperc alatt utántölthető alig pár dollárért, a szinte minden vegyesboltban kapható, butánalapú öngyújtó-utántöltőkből.

Ráadásul akár 11-szer is képes feltölteni egy iPhone-szerű paraméterekkel bíró mobil eszközt. További előnye, hogy apránként nem veszít töltöttségéből, ahogyan azt az elektromos töltést tároló eszközök teszik, akár hetekig, hónapokig is tárolhatjuk benne a butánt anélkül, hogy az bármilyen hatással lenne a szerkezetre.

És hogy mennyire biztonságos egy ilyen eszköz? Nos, annyira, hogy még az amerikai repülésszabályozási irányelveknek is megfelel, akár az utastérbe is fel lehetne vinni, legyen akár töltve, akár kiürült állapotban. Már ha megjelenik, de a Kraftwerk fejlesztői ígérik, hogy erre még az idei évben sor kerül, 150 dolláros (40-45 ezer forint közötti) áron. A csapat már létre is hozott egy prototípust, melyet nemsokára, a Kickstarter kampány lezárása után terveznek bemutatni a nyilvánosság számára.

forrás: ma.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák