Kapcsolatfelvétel

Design

Butánnal tölthető telefonok

Létrehozva:

|

Ne az öngyújtóba, hanem a telefontöltőbe töltse! Hamarosan debütálhat az üzemanyagcella-technológiára alapuló, mobiljainkat az elektromos hálózattól távol is feltölteni képes megoldás.

Tudja, mi az az üzemanyagcella? Olyan eszköz, melyben nem elektromos töltést tárolnak el, mint egy akkumulátorban, hanem valamilyen folyadék vagy cseppfolyósított halmazállapotban levő gáz segítségével állhat elő az elektromosság. Ennek előnye, hogy még akkor is működik, amikor távol vagyunk az elektromos hálózattól – feltéve, ha vittünk magunkkal elég üzemanyagot. Különben ugyanolyan bután nézhetünk magunk elé, ha lemerült a mobil.

A Kraftwerk pontosan ezt az elképzelést valósítaná meg. Kickstarteren fut az a közösségi finanszírozásra hajtó kampány, melynek sikeressége esetén létrejöhetne az USB-n keresztül mobileszközöket tölteni képes berendezés. Az üres állapotban 160, teletöltve 200 grammos üzemanyagcella pár másodperc alatt utántölthető alig pár dollárért, a szinte minden vegyesboltban kapható, butánalapú öngyújtó-utántöltőkből.

Ráadásul akár 11-szer is képes feltölteni egy iPhone-szerű paraméterekkel bíró mobil eszközt. További előnye, hogy apránként nem veszít töltöttségéből, ahogyan azt az elektromos töltést tároló eszközök teszik, akár hetekig, hónapokig is tárolhatjuk benne a butánt anélkül, hogy az bármilyen hatással lenne a szerkezetre.

És hogy mennyire biztonságos egy ilyen eszköz? Nos, annyira, hogy még az amerikai repülésszabályozási irányelveknek is megfelel, akár az utastérbe is fel lehetne vinni, legyen akár töltve, akár kiürült állapotban. Már ha megjelenik, de a Kraftwerk fejlesztői ígérik, hogy erre még az idei évben sor kerül, 150 dolláros (40-45 ezer forint közötti) áron. A csapat már létre is hozott egy prototípust, melyet nemsokára, a Kickstarter kampány lezárása után terveznek bemutatni a nyilvánosság számára.

forrás: ma.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!