Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Dán szélturbinák Brazíliában

Létrehozva:

|

A Vestas dán szélturbina-gyártó cég bejelentette, hogy 32 millió eurót fektet be brazíliai telephelyének fejlesztésébe, hogy eleget tegyen a dél-amerikai ország helyi termelésre vonatkozó követelményeinek – írja a Xinhua.

A beruházás révén a Vestas brazíliai energiatermelése az időjárástól függően 400-800 megawatt teljesítményre emelkedik, s ezzel lehetővé válik, hogy áramot exportáljon a szomszédos országokba. „Brazília az egyik leginkább versenyképes és a leggyorsabban növekvő piac a világon, és bizonyosak vagyunk benne, hogy ez a beruházás segít majd bennünket abban, hogy megfeleljünk a helyi termelésre vonatkozó előíráoknak” – mondta Jean-Marc Lechene, a dán cég termelésért és globális forrásokért felelős ügyvezető alelnöke, majd hozzátette: „ez a fejlesztés a Vestast a braziliai piac főszereplőjévé teszi”. A Vestas eddig Brazíliában eladott szélturbináinak összes kapacitása eléri az 1000 megawattot, ám 2012 óta gátolta a termelést, hogy a dán cég kiesett a BNDES – Brazília állami fejlesztési bankja – kegyeiből éppen a nem elégségesnek ítélt helyi termelés miatt.

Forrás: logisztikama.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Napenergiával fűtik a házakat a sarkvidéken

Különleges, napenergián, szélenergián, vízenergián és biomasszán alapuló projektek zajlanak Alaszka sarkvidéki területén.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium kutatói öt esettanulmányt készítettek olyan megújulóenergia-projektekről, amelyeket Alaszka állam sarkvidéki régióiban valósítottak meg – számol be a PV Magazine. A projektekben napenergiát, szélenergiát, vízenergiát és biomasszát használnak fel, és a hőszivattyúknak is komoly szerep jut.

Az egyik publikációban két település példáját mutatják be, a környéken egy összesen 223,5 kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek 351 kWh-os akkumulátorkapacitással és 250 kW-os inverterekkel, valamint hideg klímára tervezett hőszivattyúkkal párosítva. Shungnak és Kobuk területén 2020-ban 361 ember lakott, a megújuló rendszereket dízelgenerátorok cseréjének céljával vezették be. A helyi közösségek Northwest Arctic megyével és az Alaska Village Electric Cooperative-vel kötöttek megállapodást a projekthez, de az amerikai Mezőgazdasági Minisztériumtól is érkezett támogatás.

A rendszerben a napelemeket eltérően tájolták, hogy a termelés eloszoljon a hosszú, sarkvidéki nyári napok során. A hálózat mikrokontrollereket használ a dízelgenerátorok kikapcsolására, amikor azok terhelése nyáron 30 százalék alá csökken. A tanulmány nem közölt műszaki részleteket a hőszivattyúkról.

Az eredmények azt mutatják, hogy a rendszer évente 200 MWh villamos energiát termel, az akkumulátorok pedig néhány órán át képesek elegendő áramot biztosítani a településeknek. A szakemberek arra számítanak, hogy a közösségekben a háztartások évente 2000 és 2500 dollár (688-860 ezer forint) közötti összeget takaríthatnak meg, ha a dízelüzemű berendezéseiket hőszivattyúkra cserélik. A megújuló energiaforrások rendszere a becslések szerint a villamosenergia-összetétel 11-15 százalékát biztosítja.

A helyi őslakosoktól komoly támogatást kapott a projekt, a szakértők szerint ennek is komoly szerepe volt a kezdeti sikerekben. Jelenleg azt vizsgálják, hogy miként lehetne az inverter bővítésével tovább csökkenteni a dízelhasználatot, emellett a rendszerhez egy szélerőművet is kiépítenének.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!