Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Dán szélturbinák Brazíliában

Létrehozva:

|

A Vestas dán szélturbina-gyártó cég bejelentette, hogy 32 millió eurót fektet be brazíliai telephelyének fejlesztésébe, hogy eleget tegyen a dél-amerikai ország helyi termelésre vonatkozó követelményeinek – írja a Xinhua.

A beruházás révén a Vestas brazíliai energiatermelése az időjárástól függően 400-800 megawatt teljesítményre emelkedik, s ezzel lehetővé válik, hogy áramot exportáljon a szomszédos országokba. „Brazília az egyik leginkább versenyképes és a leggyorsabban növekvő piac a világon, és bizonyosak vagyunk benne, hogy ez a beruházás segít majd bennünket abban, hogy megfeleljünk a helyi termelésre vonatkozó előíráoknak” – mondta Jean-Marc Lechene, a dán cég termelésért és globális forrásokért felelős ügyvezető alelnöke, majd hozzátette: „ez a fejlesztés a Vestast a braziliai piac főszereplőjévé teszi”. A Vestas eddig Brazíliában eladott szélturbináinak összes kapacitása eléri az 1000 megawattot, ám 2012 óta gátolta a termelést, hogy a dán cég kiesett a BNDES – Brazília állami fejlesztési bankja – kegyeiből éppen a nem elégségesnek ítélt helyi termelés miatt.

Forrás: logisztikama.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

A közlemény szerint a MET Gerjen Solar Park és a MET Söjtör Solar Park építési munkálatai befejeződtek, a naperőművek megkezdték kereskedelmi üzemüket, a beruházások összesen 170 hektárnyi területen valósultak meg a két magyarországi településen, ahol közel 180 ezer napelemet telepítettek. Ismertetik, hogy a napelemparkok újonnan telepített nagyfeszültségű alállomásokon keresztül csatlakoznak az elektromos hálózathoz. A MET Gerjen Solar Park 51 megawatt (MWp) kapacitású és a MET Söjtör Solar Park 45 MWp kapacitású napelemparkok üzembe helyezése több szakaszban történt. A két erőmű mintegy 50 ezer háztartás fogyasztásának kiszolgálására elegendő zöldáramot termel, a legmodernebb technológiát alkalmazva.

Felidézik, hogy a két meglévő napelempark  – MET Dunai Solar Park és MET Kabai Solar Park – refinanszírozására, valamint három új, köztük a gerjeni és a söjtöri erőművek megvásárlásának és építésének finanszírozására a MET Csoport leányvállalata, a MET Hungary Solar Park Kft. 2021-ben sikeresen bocsátott ki kötvényt, amely zöld minősítést is kapott. Lehőcz Balázs Gábor, a MET megújuló eszközök divíziójának ügyvezető elnöke a közleményben hangsúlyozta, a  MET megújuló energiaforrásokra vonatkozó bővítési stratégiájának célja, hogy portfóliója 2026-ra elérje a 2 gigawatt (GW) beépített kapacitást, és ezáltal a vállalat aktív szerepet játsszon az európai energiaátmenetben. Ennek részeként az elmúlt évben négy új országban – Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában – sikerült belépni a megújuló energiaforrások piacára.

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2021-ben 18,1 milliárd eurót tett ki, a kereskedett gázmennyiség 55 milliárd köbméter, a kereskedett árammennyiség több mint 50 terawattóra (TWh) volt.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!