Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Energiatermelő sétányok egy biomasszamezőn

Létrehozva:

|

Német fejlesztők olyan piezoelektromos sétányt terveztek egy biomasszatelepre, mely energiát termel, miközben sétálnak rajta az emberek. A Golden Roots mező elsősorban biomassza-technológiával állít elő energiát. A piezoelektromos sétányok pedig mozgás által termelnek plusz energiát.

A 34 ezer négyzetéter összterületű Golden Roots éves kapacitása 52 MWh, mely elsősorban a szalma (rozs) energiahordozó tulajdonságát aknázza ki, ami megújuló energiaforrás. Az aranyló rozsmező biogázt termelő növényekkel kiegészülve hatalmas biomassza-energiatelep – írja az Impress Magazin.

A biomassza jelentősége

A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás. Mivel ezek a biomasszák a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrások, vagyis rövid életciklusban általában 1 éven belül újból megtermelődnek, használatuk esetén bányászott energiahordozók takaríthatók meg (kőszén, földgáz, kőolaj). A biomasszából nem csupán energia, de cseppfolyósítva üzemanyag is nyerhető.

Energiatermelő kerámialapok

A Golden Root területén 18 méter magas préselt szalmából épült megfigyelőtornyok is épülnének, melyek belsejében piezoelektromos kerámialapokból készült lépcsők vezetnének fel a legfelső szintre. A kerámialapok energiát termelnek, ha valaki rájuk lép. A sétányokon és a lépcsőn le-föl sétáló emberek energiáját is elektromos árammá alakítja a rendszer egy kis belső generátor segítségével. A Golden Roots koncepció a 2014-es Land Art Generator Initaitive (LAGI) pályázat egyik projektje, mely készen áll arra, hogy megépítsék, és üzembe helyezzék.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!