Kapcsolatfelvétel

Egyéb

Hamarosan csak megújuló energiaforrásokat használhat Kalifornia

Létrehozva:

|

Kalifornia élen jár a megújuló energiában, ezt pedig egy új rekorddal sikerült igazolni.

Április 30-án rövid időre ugyan, de közel 100 százalékban megújuló energiaforrások elégítették ki Kalifornia energiaigényét – számol be az Interesting Engineering. Eleinte 101 százalékos arányról számoltak be, utóbb azonban kiderült, hogy az érték pontatlan volt. Az államban az áramhálózatot, a termelést és a közművek által továbbított energiát a Kaliforniai Független Rendszerüzemeltető (CAISO) nonprofit szervezet monitorozza. A csoport először még arról számolt be, hogy a megújulók az áramigény 101 százalékát fedezték, a felesleget pedig a szomszédos államokba exportálták. A hatóságok utóbb ellenőrizték az adatokat, és kis mértékű finomítást végeztek. Így derült ki, hogy az arány valójában „csak” 99,87 százalékos volt, ekkor 18 672 megawattos volt a terhelés Kaliforniában. A CAISO szóvivője szerint az érték így is felülmúlja az állam korábbi, 97,58 százalékos csúcsát. Az új rekord 15 percig tartott ki, ezt követően a megújulók hozzájárulása 97 százalékra esett vissza. 12 391 megawatt, azaz az energia mintegy kétharmada az állam elektromos hálózatára kapcsolt napelemes panelektől származott. A fennmaradó részt szélenergia, geotermikus energia és egyéb zöld források biztosították.

Kaliforniai környezetvédők egy olyan jogszabály elfogadásáért küzdenek, amely előírná, hogy 2045-re az állam teljes energiaigényét megújulókból fedezzék. A célok között szerepel továbbá, hogy naperőműfarmok helyett a térségben az otthoni napelemeket támogassák – ehhez összesen egymillió napelemes tetőt akarnának. Az új mérföldkő fontos lépés a helyi zöld törekvések történetében.

Kaliforniában, nem meglepő módon, a napenergia lehet a kulcs az átállásban. Bár az államban földrajzi adottságai alapján a vízerőművek is komoly segítséget jelenthetnének, a régóta tartó aszály alapján úgy tűnik, hogy nem a vízenergia fogja jelenteni a megoldást. Kalifornia természetesen még távol áll attól, hogy teljesen elhagyja a fosszilis energiahordozókat, földgázt használó hőerőművei például még mindig üzemelnek, igaz, a felesleges energiát más államoknak adják át.

Egyéb

Ha napelemet telepítene, mutatjuk mire figyeljen

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsiszabályok átírása miatt rengetegen akarják kiiktatni a gázfogyasztást, a hőszivattyúk és napelemek beszerzése viszont nem egyszerű.

Az Index Kiss Ernővel, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökével készített interjút a jelenlegi napelemes piaci helyzetről. A rezsimódosítás bejelentését követően azonnal nőtt az érdeklődés itthon a napelemek iránt, de a roham már jóval korábban, az otthonfelújítási program, illetve a napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat hatására kialakult. Előbbi keretében a gyermeket nevelő szülők a kiválasztott beruházás, például a napelem-telepítés után akár 50 százalékos visszatérítést is kaphatnak, utóbbi esetében pedig 100 százalékos támogatást kínálnak az alacsonyabb jövedelmű háztartásoknak. Kiss Ernő szerint folyamatosak a megkeresések, a trendben nincsen csökkenés. Mint elmondta, mindenki igyekszik megszabadulni a gázfűtéstől, a többség a napelemek és a hőszivattyúk iránt érdeklődik. Mivel a társasházak esetében általában kisebbek a fogyasztások, a szakértő arra számít, hogy a rezsiszabályok átalakítása miatt elsősorban nem itt jelentkeznek majd problémák, gondok inkább az elavult társasházaknál adódhatnak.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kiss Ernő szerint egy hőszivattyúnál a nehézséget technikai értelemben az épület régi, elavult hálózatai okozhatják, míg egy napelem esetében a hazai villamosenergia-hálózat hibái jelentenek kihívást. A fejlesztés az utóbbi évtizedben elmaradt, ez teszi nehézzé, hogy más legyen a villamos energia iránya, illetve hogy más legyen a hálózati teljesítmény. „Ha túl sok napelem akar visszatölteni egy adott vezetékszakaszon, akkor ez azt okozza, hogy eltérhet a szabványos feszültségtől. Ez egyszerű hálózatfejlesztéssel javítható lehet” – nyilatkozta. A szakértő a további problémák között megemlítette, hogy a Mavir már előírja az 500 kilowatt feletti napelemes rendszerekre az energiatárolási kötelezettséget is. Ennek költsége a beruházóra hárul, és 60 százalékos drágulást eredményez.

Kiss Ernő a lakossági támogatások között a már említett otthonfelújítási programot, illetve a napelemes pályázatot emelte ki, utóbbi esetében az újabb igénylési lehetőség régiótól függően idén novemberben vagy decemberben nyílik meg. A program első ütemében több mint 43 ezer pályázatot nyújtottak be, a komoly érdeklődést nemcsak az elbírálást lassítja, hanem a hazai cégeket is leterheli.

A szakértő szerint jelenleg sok az adminisztratív és a műszaki probléma a napelemes rendszerek létesítésénél, és egyre nehezebb az áramszolgáltatóknál megszerezni a csatlakozási lehetőséget. „A háztartások esetében előírtak egy új szabályt, ami szinte egyedülálló: 2,5 kilowatt felett három fázissal kell csatlakoztatni a napelemes rendszert, Ausztriában ugyanez a határ 8 kilowatt – a 2,5 kilowatt a hajszárítók értékeivel vetekszik” – tette hozzá. Mint hozzátette, a vállalkozások is nagyon sűrűn kapnak elutasítást a szolgáltatóktól a kapacitáshiányra hivatkozva.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák