Kapcsolatfelvétel

Design

Ilyen lesz a legotelefon

Létrehozva:

|

A Google elkezdte beavatni a hardverfejlesztőket az Ara kódnevű projekt részleteibe. Az Ara az a moduláris felépítésű telefon, amitől sokan az iparág teljes megújulását remélik.

A most közzétett 81 oldalas, részletes CAD rajzokkal is kiegészített dokumentumban írnak mindarról, ami ahhoz kell, hogy egy, a részegységgyártásban érdekelt cég nekiláthasson az általa elképzelt modul megépítésének. A modul alatt itt most valóban bármi érthető, ami manapság egy okostelefonban megjelenik: lehet kijelző, akkumulátor, nfc- vagy wifi-kapcsolatot biztosító alkatrész, fényképezőgép vagy épp mozgásérzékelő. Illetve hát nagyjából bárilyen elektromos dolog, ami a megadott csatlakozófelületen keresztül képes lesz adatot szolgáltatni.

Az Ara lényege ugyanis az, hogy alapvetően csak egy csontvázat, vagy alaplapot vásárolunk készen, minden egyebet mi magunk válogathatunk össze. Kicsit olyan lehet majd a végeredmény, mint amikor mostanában valaki pécét épít magának: az alkatrészigény adott, de hogy melyik gyártó melyik termékét szereljük be, az már csak az igényeinken és a pénzügyi lehetőségeinken múlik. Csontvázból egyelőre háromféle van, kicsi, közepes és nagy.

A méret azonban nem feltétlenül határozza meg, hány darab modult szerelhetünk majd fel az adott alapra, ezt inkább az befolyásolja, hogy helyezzük el az egyes egységeket rögzítő gerincet és a bordákat, vagyis az alapot felosztó kis csatolófelületeket. Az alapokat a tervek szerint egyelőre a Google határozza meg, a külsős gyártók csak az alkatrészeket tervezhetik majd eleinte. A Google olyan alapvetéseket is meghatározott, mint hogy az egyes részegységek milyen vastagok és szélesek lehetnek. A kameramodul például jobban kilóghat a testből, mint a processzort tartalmazó egység, de általában arra törekedtek, hogy valamilyen szintű egységességet adjanak a telefonok kinézetének és alakjának.

A Google által adott tippek között egyelőre általános dolgokat találunk, akkumulátor, wifi, kijelző, hangszóró, de a hőkamera már említés szintjén is az érdekesebb ötletek közé tartozik. A fejlesztők saját ötletekkel is előállhatnak, de ezekhez a Google nem ad olyan részletes segítséget, mint az egyszerűbb modulokhoz.

A teljes cikk itt olvasható.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák