Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Lenyűgöző otthon épült a Tesla technológiájával

Elképesztően felszerelt, energetikailag teljesen független otthont építettek fel Texasban.

Létrehozva:

|

A jövő otthonába engedhet bepillantást egy, a Tesla teljes energetikai ökoszisztémáját magában foglaló új projekt – számol be az Electrek. A komplex rendszer minden szempontból kielégíti az otthoni energetikai igényeket.

Az elmúlt években egyértelmű elmozdulás volt tapasztalható a piacon, az otthoni energiafüggetlenség egyre fontosabb szemponttá vált. A megújuló energiaforrásokra való áttérés több tényező miatt is előnyös, lehetővé teszi például a ház tulajdonosai számára, hogy saját maguk termeljék meg áramukat, az otthoni energiatárolás megjelenésével pedig a felhasználási lehetőségek is sokat javultak, még áramkimaradások esetén is fokozódott az energiabiztonság. Mindez különösen igaz, ha az adott otthon napenergiára alapozza az áramtermelést.

A változó igényekre nagyon ráérzett a Tesla, a cég az elmúlt években több kapcsolódó terméket is piacra dobott. A vállalat ma már az energiatermékek egész ökoszisztémáját árulja, beleértve a napelemeket, a napelemes tetőket és invertereket, a főként napelemek számára kidolgozott otthoni akkumulátorokat, illetve az otthoni, elektromos autókhoz használható töltőállomásokat. A közelmúltban egy, a texasi Coppelben zajló projektben mindezen rendszereket másik izgalmas termékekkel együtt egyetlen otthonba integrálták, a végeredmény pedig önmagáért beszél.

A gyönyörű ház áramellátásáért egy 20 kilowattos Tesla napelemes tető és egy attól különálló, 15 kilowattos napelemes rendszer felelős. A napelemes telepítésekre szakosodott Good Faith Energy képes volt az új, fotovoltaikus tetőt a ház meglévő, cserére szoruló tetőjéhez igazítani. A garázsban négy akkumulátort, úgynevezett Tesla Powerwallt, három Tesla napelemes invertert, két NEMA 14-50-es, a Tesla mobil csatlakozókhoz illeszkedő kimenetet, valamint két, a ház energetikai folyamatait monitorozó Span elektromos panelt helyeztek el. A négy akkumulátor 54 kWh tartalék energiakapacitást biztosít, lehetővé téve az otthon teljes energetikai függetlenségét. A Span tökéletesen alkalmazkodik a Tesla ökoszisztémájához, ami nem meglepő, hiszen a céget a Tesla egykori munkatársai alapították.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!