Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Lotto, a legkisebb kínai elektromos autó

Létrehozva:

|

Láttunk már néhány cifra dolgot a Shangdongi Villanyautó Expóról, de bizonyos értelemben ez eddig a csúcs. A Dafenghe Lotto legérdekesebb tulajdonsága, hogy mindössze 1,15 méter széles, és két főt szállíthat egymás mögött, mégis sokkal védettebb, mint egy motorkerékpár vagy robogó.

Talán nem véletlen, hogy kiállítottak még egy fényhidas, rendőrségi változatot is – az ilyesmi városi környezetben a hatóságnak is jó megoldás lehet. Az amúgy nem túl kifinomult kivitelezésű villanyautó hossza 2,28 méter, a magassága 1,56 méter, az össztömege 300 kilogramm, a terhelhetősége pedig 160 kiló. A hajtását egy 1,6 lóerős villanymotorral oldották meg, ami épp elég a 40 km/h eléréséhez, a padlóba épített akkumulátorokban pedig 120 km megtételére alkalmas energia tárolható.

Az persze nem valószínű, hogy a látvány alapján kisipari környezetben összerakott elektromos járgány előtt nagy nemzetközi karrier állna, de az elképzelhető, hogy Kínában, de legalábbis Hunan tartományban, ahol a gyártás folyik, el tudnak majd adni néhány ezer példányt. Már csak azért is, mert egy ilyen gép egész olcsón beszerezhető: 16 800 jüant, átszámítva úgy 745 ezer forintot kérnek egy-egy példányért.

forrás: totalcar.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Közlekedés

Ennél jobb elektromos SUV-ot most keresve sem találni

Létrehozva:

|

Szerző:

A Rivian R1S utakra és terepre egyaránt tökéletes választás.

A Rivian R1S elektromos utcai terepjárójáról (SUV) írt ismertetőt az Inside EVs. A lap összességében nagyon megelégedett a kocsival, amely városi környezetben és terepen egyaránt jól szerepelt a teszteken. Mint írják, az autó egy Range Rover, a Mercedes G osztály és egy Lamborghini Urus legjobb tulajdonságait ötvözi. A SUV 135 kilowattórás lítium-ion akkumulátorral készül, hatótávja 508 kilométer. Az R1S a kezdetekben testvéréhez, az R1T-éhez hasonló 835 lóerős, négymotoros, összkerékhajtású rendszerrel lesz kapható. Ahogy az R1T esetében, úgy a gyártó a SUV-nál is 2024-ben egy olcsóbb, kétmotoros, 600 lóerős verziót is be akar vezetni.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Inside EVs a hosszú tesztelést követően arra jutott, hogy az új R1S még az R1T-nél is jobb választás a terepre. Ennek fő oka a rövidebb tengelytáv és teljes hossz, miközben a hajtáslánc és teljesítmény azonos. Az R1S könnyebben irányítható, ami off-road környezetben mindenképp komoly előny. A modellhez különböző vezetési módok is tartoznak, amelyek optimalizálják az egyes tényezőket, például a lengéscsillapítást. A vezetési élmény a tesztek alapján inkább egy sporszedánéra emlékeztet.

A Rivian szerint az R1S idővel kisebb akkumulátorcsomaggal is elérhető lesz, ennek teljes kapacitása 105 kilowattóra, ami 418 kilométeres hatótávot tesz lehetővé. Emellett ugyanakkor egy maxi típust is be akarnak vezetni, itt 180 kilowattórás, 643 kilométer feletti hatótávú akkumulátoros rendszerről beszélhetünk. Minden Rivian modell 32 amperes, hordozható töltőkábellel érkezik, ezzel töltve, 240 volt adapterrel óránként 24 kilométer hatótáv érhető el, de persze egyéb módszerek is adottak az akkumulátor töltésére.

Az Inside EVs szerint a teljesítménybeli tulajdonságok mellett az autó megjelenése és a kényelemérzete is kimagasló. A kezelőfelület, a saját operációs rendszer, a vakfoltokra néző kamerák, illetve a fejlett vezetősegítő rendszerek (ADAS) tovább fokozzák a vezetési élményt. A modell az Egyesült Államokban 84 500 dolláros (mintegy 34 millió forintos) ártól érhető el. Később az R1S olcsóbb, kisebb teljesítményű verzióit is bevezetik majd a piacra.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák