Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Munkahelyteremtő ghánai naperőművek

Létrehozva:

|

A megújuló enegiaforrások hasznosítására vonatkozó projektek egyre nagyobb teret nyernek, mind szélesebb körben valósulnak immáron nemcsak a nyugati világban, hanem a fejlődő, a feltörekvő országokban is.

A jövőben a gazdaságilag fejlett kontinensek mellé felsorakozik Afrika is, ahol ugyancsak elsődleges szempontként ügyelnek a nemzetgazdaságban a fenntarthatóság gyakorlati kivitelezésére, azaz privilégizált helyet kapnak azok a nagyszabású beruházások, amelyek a megújuló energiaforrásokra “támaszkodva” újszerű gazdaságfejlesztő programokat juttatnak érvényre. Példa erre a Ghána, ahol hat, egyenként száz megawattos nepenergiát hasznosító erőművet terveznek. A nagyméretű építkezés természetesen itt is a fenntarthatóság jegyében zajlik, kibővítve egy olyan napelem gyárral, amelynek termékei a szomszédos államok egyre népszerűbb napenergia hasznosítást szolgáló beruházásait is elősegítik.

A tervek szerint 2014 nyarán veszi kezdetét az építkezés és a hiradások arról is beszámolnak, hogy egy esztendőre teszik a munkálatok befejezését. A projekt megvalósításának értékét az is növeli, hogy általa üzemenként háromszázötven embernek biztosítanak munkalehetőséget, azaz mintegy 2000 főnek teremtenek munkahelyet az erőmű, illetve a napelem gyár beüzemelésével. Nem mellékes szempont, hogy a munkavállalók számára különböző képzéseket indítanak, amely nemcsak a szakképzett emberek számát növeli majd, de ez az ésszerű kezdeményes nyilvánvalóan kihat a dolgozók életminőségének javítására is. Az ország gazdaságfejlesztésére tekintélyes mértékben kihat ez az Afrika szerte példaadó beruházás, hiszen ha ezt a jelenlegi legfontosabb céljukat elérik, megvalósul a kitűzött projekt, akkor a jelenlegi 2100 MW energiatermelő kapacitással szemben, 2016-ig 5000 MW-ra nő az ország energiatermelő képessége.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég – közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

A naperőműfejlesztések piacán tevékenykedő vállalat mellett a kiemelt partnerségi megállapodásnak a Műszertechnika-Holding Zrt., valamint utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft. a tagja. Céljuk, hogy Európa egyik legjelentősebb napelemes fémszerkezetgyártójává váljanak. A piaci igényekről az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI érdeklődésére jelezte, napelemparkból az Európai Unió piacán éves szinten megközelítőleg 30 ezer megawatt kapacitás épül ki. A magyar piacon ennek hozzávetőleg 1 százaléka létesül. Kiemelték, hogy várakozásaik szerint napelemes tartószerkezetekkel a teljes európai piacot kiszolgálhatják.

Arra is kitértek, hogy a hosszú távú együttműködés három fázisból áll. Első lépésként az IK Metál Kft. és az ASTRASUN Solar Nyrt. keretszerződést kötöttek, amelynek értelmében egyedi megrendelések alapján az IK Metál Kft. napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezetek gyártását és értékesítését végzi majd az ASTRASUN Solar Nyrt. részére. Az IK Metál Kft. vállalja, hogy az ASTRASUN  beszerzési szükségleteinek megfelelő gyártási kapacitást biztosít, az ASTRASUN Solar pedig a napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezeteket elsődlegesen az IK Metál Kft.-től szerzi be. A felek egymás felé kölcsönös kizárólagosságot biztosítanak.

Második lépéseként az ASTRASUN és a Műszertechnika-Holding közös vállalatot hoz létre. A harmadik fázisban a felek törekvése, hogy közös vállalatuk önállóan megjelenjen a piacon és más, független piaci szereplők megrendeléseit is képes legyen teljesíteni. Ennek előfeltétele, hogy a társaság kereskedelmi tevékenységének árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot. A Műszertechnika-Holding Zrt.-t 1981-ben alapították. Magyar tulajdonban van a cégcsoport, amely főként járműipari műanyag és fém részegységek, valamint egyéb fémszerkezetek gyártásával, szoftverfejlesztéssel és ingatlan hasznosítással foglalkozik. A cégcsoport 800 embert foglalkoztat Budapesten, Ajkán és Székesfehérváron.

Naperőmű-tervezés, -kivitelezés, -üzemeltetés és -karbantartás, -beruházás, valamint -fejlesztés a fő tevékenysége az ASTRASUN Solar Nyrt.-nek, amelynek a tulajdonában 37 naperőmű van Magyarországon. A társaság 2022 decemberében bevezette törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) középvállalatokra specializált piacára, a BÉT Xtendre. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Műszertechnika-Holding Zrt. árbevétele 2021-ben 13,430 milliárd forint, egy évvel korábban 12,033 milliárd forint volt. A cégcsoport 2021-ben 495,61 millió forint nyereséggel zárt, míg 2020-ban 863,806 millió forintot tett ki az adózott eredménye. A BÉT-en olvasható tájékoztatás szerint az ASTRASUN Solar Nyrt. árbevétele 2021-ben 3,012 milliárd forint volt, 2020-ban pedig 1,626 milliárd forint. A vállalat 2021-ben 1,172 milliárd forint nyereséggel zárt, egy évvel korábban 332,880 millió forint volt adózott eredménye.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!