Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Napelemes utánfutót mutatott be a Tesla

Ez az utánfutó növelheti az elektromos autók hatótávját.

Létrehozva:

|

A vállalat egy olyan prototípusról rántotta le a leplet, amely növelheti az elektromos autók hatótávját. A Tesla utánfutójához a kihajtogatható panelek mellett a Starlink műholdas internetszolgáltatás fogadására alkalmas rendszer is tartozik. Napelemes utánfutóról rántotta le a leplet a Tesla a hannoveri IdeenExpo kiállításon – írja a PV Magazine. Az eszközhöz egy kilenc panelből álló, kihajtható napelemes rendszer tartozik, de egy olyan berendezéssel is felszerelték, amellyel fogadható a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatása. Az utánfutó állítólag 80 kilométerrel növelheti az elektromos autók hatótávját, feltéve, ha az egyes modulok 300 wattosak. A teljes rendszer teljesítménye ily módon 2,7 kilowattos lehet. Amerikában egy átlagos sofőr 62 kilométert tesz meg a napi ingázás során, az utánfutó így hasznos alternatíva lehet az otthoni töltés mellett. A Tesla egyelőre nem jelentette be, hogy a prototípust tömeggyártásra tervezték-e. További előny a starlinkes elérés. A SpaceX által biztosított szolgáltatás lényege, hogy az elszigetelt, nehezen megközelíthető helyeken is képes gyors internetet biztosítani. A Teslához hasonlóan a SpaceX is Elon Muskhoz köthető.

Nem ez az első alkalom, amikor napelemes utánfutót mutatnak be, az évek során több vállalat is előállt hasonló ötlettel. A müncheni Sono Motors például a közelmúltban jelentette be, hogy az autóbusz-flottáját félig rugalmas panelekkel felszerelt pótkocsival akarja ellátni. A kísérleti programban a megtermelt energiát a fűtés, szellőztetés és légkondicionálás, illetve az utánfutó kanyarodásának energia-utánpótlására fordítanák. Ily módon mérsékelhető a buszok dízelfogyasztása és kibocsátása, ráadásul az akkumulátor ellátása is stabilizálható. A Sono Motors szerint közepes méretű, 300 buszból álló flottája a megoldással évente 2 ezer tonna szén-dioxid-emissziót spórolhatna meg.Spanyolországban a Polar Developments startup hozott létre egy kihajtható napelemes pótkocsit. Az eszközzel elektromos autók, robogók és kerékpárok tölthetőek, áramkimaradás esetén pedig a rendszer az otthonoknak is biztosíthat energiát. Az eszköz egyetlen óra alatt egy kisebb napelemes farmmá alakítható át.

 

Zöld Közlekedés

Akkumulátorcsere-szolgáltatásra építi piaci stratégiáját az elektromos autókat gyártó kínai NIO

A kínai NIO elektromosautó-gyártó vállalat az akkumulátorok lízingelésével és a töltőállomásokon azok azonnali cseréjével tervezi növelni piaci részesedését Európában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A cég társalapítója és egyben jelenlegi elnöke Csin Li-hung (Quin Lihong) a Reuters hírügynökségnek adott telefoninterjúban elmondta, hogy 2025-ig cége mintegy ezer akkumulátorcsere-állomást kíván létesíteni Kínán kívül, többségében Európában. A NIO akkumulátorcsere-szolgáltatásával a járművezetők néhány perc alatt új, teljesen feltöltött akkumulátorral indulhatnak útnak a csereállomásról, ami gyorsabb megoldás bármely jelenleg rendelkezésre álló töltési technológiánál. Az elektromos járművek egyik legdrágább összetevője az akkumulátor egység. A NIO piaci stratégiája az akkumulátornak a jármű tulajdonjogától való leválasztására helyezi a hangsúlyt az elektromobilitás induló költségeinek a csökkentése érdekében. A járművek tulajdonosa az akkumulátorokat lízingeli és “töltőállomásokon” cseréli. A megoldás “hátránya” ugyanakkor, hogy az akkumulátor költségeit és használatának a kockázatait a járműgyártó cégekre hárítja. Ez az egyik oka annak, amiért a legtöbb autógyártó más utat keres az akkumulátorok költségeinek csökkentésére és a töltési hatékonyságuk növelésére. Kínában a NIO egy vállalatot hozott létre partnerekkel, köztük a CATL akkumulátorgyártó óriáscéggel, hogy megvásárolja az akkumulátorokat lízingelésre, majd előfizetési díjakat szedjen a NIO járművek tulajdonosaitól. Csin a Reuters hírügynökségnek a telefoninterjúban elmondta, hogy a NIO egy európai vagyonkezelő céggel is partnerségre kíván lépni egy akkumulátor-lízingcég létrehozásához. A cég már az idén megkezdi az akkumulátorok lízingelését. A NIO Norvégiában már végzett kísérleteket az akkumulátorok lízingelésével és cseréjével az ES8-as elektromos meghajtású SUV-modelljével. A NIO 800 SUV-modellt értékesített Norvégiában és két akkumulátorcsere-állomással rendelkezik. A NIO  energiagazdálkodásért felelős alelnökének elmondása szerint Norvégiában minden vásárló, Kínában pedig a vásárlók fele az akkumulátorlízing-megoldást választotta. A NIO ebben a hónapban Magyarországon nyitotta meg első tengerentúli üzemét akkumulátorcsere-állomások gyártására, amelyeket méretük miatt költséges lenne Kínából szállítani.

 

mti

 

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák