Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Napelemes utánfutót mutatott be a Tesla

Ez az utánfutó növelheti az elektromos autók hatótávját.

Létrehozva:

|

A vállalat egy olyan prototípusról rántotta le a leplet, amely növelheti az elektromos autók hatótávját. A Tesla utánfutójához a kihajtogatható panelek mellett a Starlink műholdas internetszolgáltatás fogadására alkalmas rendszer is tartozik. Napelemes utánfutóról rántotta le a leplet a Tesla a hannoveri IdeenExpo kiállításon – írja a PV Magazine. Az eszközhöz egy kilenc panelből álló, kihajtható napelemes rendszer tartozik, de egy olyan berendezéssel is felszerelték, amellyel fogadható a SpaceX Starlink műholdas internetszolgáltatása. Az utánfutó állítólag 80 kilométerrel növelheti az elektromos autók hatótávját, feltéve, ha az egyes modulok 300 wattosak. A teljes rendszer teljesítménye ily módon 2,7 kilowattos lehet. Amerikában egy átlagos sofőr 62 kilométert tesz meg a napi ingázás során, az utánfutó így hasznos alternatíva lehet az otthoni töltés mellett. A Tesla egyelőre nem jelentette be, hogy a prototípust tömeggyártásra tervezték-e. További előny a starlinkes elérés. A SpaceX által biztosított szolgáltatás lényege, hogy az elszigetelt, nehezen megközelíthető helyeken is képes gyors internetet biztosítani. A Teslához hasonlóan a SpaceX is Elon Muskhoz köthető.

Nem ez az első alkalom, amikor napelemes utánfutót mutatnak be, az évek során több vállalat is előállt hasonló ötlettel. A müncheni Sono Motors például a közelmúltban jelentette be, hogy az autóbusz-flottáját félig rugalmas panelekkel felszerelt pótkocsival akarja ellátni. A kísérleti programban a megtermelt energiát a fűtés, szellőztetés és légkondicionálás, illetve az utánfutó kanyarodásának energia-utánpótlására fordítanák. Ily módon mérsékelhető a buszok dízelfogyasztása és kibocsátása, ráadásul az akkumulátor ellátása is stabilizálható. A Sono Motors szerint közepes méretű, 300 buszból álló flottája a megoldással évente 2 ezer tonna szén-dioxid-emissziót spórolhatna meg.Spanyolországban a Polar Developments startup hozott létre egy kihajtható napelemes pótkocsit. Az eszközzel elektromos autók, robogók és kerékpárok tölthetőek, áramkimaradás esetén pedig a rendszer az otthonoknak is biztosíthat energiát. Az eszköz egyetlen óra alatt egy kisebb napelemes farmmá alakítható át.

 

Zöld Közlekedés

Volvo: a tisztább és biztonságosabb városi közlekedésre optimalizálva

A Volvo Trucks bemutatja első olyan teherautó-modelljét, amelyet kizárólag elektromos hajtással dobnak piacra.

Létrehozva:

|

Szerző:

A nehéz rakományok szállítására is alkalmas, és a sofőr számára kiemelkedő kilátást kínáló FM Low Entry egy elektromos teherautó, amelyet a biztonságos és hatékony városi közlekedésre optimalizáltak. Ahogyan egyre több város törekszik a károsanyag-kibocsátási szintek csökkentésével a városi környezet javítására, az olyan nulla károsanyag-kibocsátású teherautók iránti kereslet is gyorsan növekszik, amelyek megfelelnek ezeknek az új vásárlói követelményeknek. A Volvo Trucks elektromosteherautó-kínálatának legújabb eleme – a Volvo FM Low Entry – egy nehézkategóriás tehergépjármű, amelyet kifejezetten a városi területeken a különféle szállítási feladatok ellátására fejlesztettek ki. Ez egyben a Volvo Trucks első olyan modellje, amely csak elektromos hajtással kerül a piacra.

„A lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású Volvo FM Low Entry nagyszerűen kiegészíti az elektromos termékpalettánkat, kiválóan alkalmas városi közlekedésre, és a járművezetőt szem előtt tartva terveztük. Erőteljes, mégis könnyen vezethető és egyszerű manőverezhetőséget kínál. Az új Volvo FM Low Entry tökéletesen összecseng az elektromos kínálatunk bővítésére irányuló törekvéseinkkel, így még több ügyfelünk számára teszi lehetővé, hogy csökkentse szén-dioxid-kibocsátását” – fejti ki Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

Ötcsillagos Direct Vision Standard minősítés

Az alacsony vezetési pozíció tökéletes kilátást kínál a sofőrnek, aki így a környezetét is kényelmesen szemmel tarthatja. Az FM Low Entry ezen jellemzőjével ötcsillagos minősítést szerzett a London régiójában érvénybe lépő, és a nehézgépjárműveket minősítő Direct Vision Standard szabályrendszerében, amely 2024 negyedik negyedévében lép hatályba.*

A Volvo FM Low Entry rendkívül sokoldalú, és könnyen hozzáigazítható az olyan szállítási feladatok speciális követelményeihez, mint például a hulladékkezelés, az áruterítés és az építkezési munkálatok.

Advertisement

A most bemutatott új modell a Volvo jól ismert FM termékére épül. A tágas fülke alacsonyabbra és előrébb került, az alacsony lépcső és a lapos padló pedig megkönnyíti a fülkébe történő be- és kiszállást. Ezek a tervezési jellemzők ergonomikus, kényelmes és hatékony munkakörnyezetet teremtenek a sofőrök számára a forgalmas városi környezetben. Az új FM Low Entry modell kezdetben Európában, valamint Törökországban, Ausztráliában és Dél-Koreában kerül piacra. Az értékesítés 2024 első negyedévében, a gyártás pedig 2024 második negyedévében indul.

Nyolc elektromos teherautó-modell

Ezzel az új, tisztán elektromos városi teherautóval a Volvo világszerte immár összesen nyolc elektromos teherautó-modellt kínál. 2019-ben a Volvo Trucks lett az első globális gyártó, amely megkezdte a nehéz elektromos tehergépkocsik sorozatgyártását, és a vállalat célja, hogy 2030-ra az új Volvo teherautók globális értékesítésének 50%-a elektromos legyen.

A Volvo FM Low Entry fő jellemzői:

 • A kilátás (a sztenderd specifikációval) megfelel a Londoni Közlekedési Hivatal Direct Vision Standard szabványának.
 • A teherautó Volvo Dinamikus Kormányzás (VDS) rendszerrel van felszerelve a könnyű kormányzás és a vibráció csökkentése érdekében.
 • Háromféle ülésopció áll rendelkezésre: sofőrülés plusz 0, 1 vagy 3 utas. A 3 utasülés a vezetőfülke hátsó részén helyezkedik el, így a sofőr nem látja őket. Ez minimalizálja a holtteret, és a kiváló kilátáshoz is hozzájárul.
 • A számos ergonómiai jellemző közé tartozik az alacsony fellépő, a lapos padló és a jól elhelyezett kapaszkodók a könnyű és biztonságos be- és kiszálláshoz.
 • A teherautó elérhető a Volvo új kamerás monitorrendszerével.
 • Két fülkeméret érhető el: Hálófülke (belmagasság 1575 mm) és Globetrotter fülke (belmagasság 1945 mm).
 • Rendelkezésre álló tengelykialakítások: 4X2, 6X2, 6X4, 8X2, 8X4
 • Megengedett szerelvényössztömeg: 19–32 tonna
 • Motor: 330 kWh
 • Akkumulátor: 360 kWh (4 akkumulátor)
 • Hatótávolság: 200 km-ig (a hatótáv több paramétertől is függ, mint például a terhelés, a vezetési stílus, a vezetési ciklus, a domborzat, a hőmérséklet, stb.)
 • Töltés: 250 kW (DC), 43 kW (AC)
 • Tengelytáv: 3900–6000 mm

Forrás: Volvo Trucks Hungary

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!