Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napenergiával működő alakváltó robot

Létrehozva:

|

Új transformer érkezett a városba, úgyhogy kösd föl a gatyád Optimus! A Dulaney Solar-os srácok a hagyományos transformer koncepciót alapul véve, készítettek egy napelemmel felszerelt játékrobotot.

A motor, ami működteti napenergiát használ. A Maryland központú cég napelemmel működő lámpákra volt specializálódva, de most úgy döntöttek, hogy meghódítják a játékpiacot is az általuk „nevelő játékok”-nak nevezett termékekkel. A gyerekek imádják a játékokat, a kisfiúk pedig odavannak a robotokért, és a transformerekért. Dulaney koncepciója egyszerű, és találékony: Tantísuk meg a gyerekeknek már fiatal korban, hogy a napelemek igenis hasznosak és alkalmazhatóak egy játékban is. Láthattunk már hasonló próbálkozásokat az újrahasznosított anyagokból álló játékoknál, és szélenergiával működő szerkenytűknél. A robot már összerakott állapotban érkezik, de vannak hozzá különböző készletek, amikkel 12 féle alakúvá tudjuk változtatni, például helikopterré vagy buldozerré. A játék a napon töltődik fel, az összegyűjtött energia pedig kicsi motorokat lát el amik mozgatják a helikopter propellereit.. Dulaney 10 éves kortól ajánlja a játékot, de nem lennénk meglepődve, ha néhány felnőtt gyereknek is felkeltené az érdeklődését.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!