Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

„Nem a nyavalyás hozamon gondolkodom”

Létrehozva:

|

Az Apple azt tervezi, hogy hamarosan teljes energiaszükségletét megújuló energiákból elégíti ki. Ez azonban nem tetszik egyes részvényeseknek. Az udvariasságáról híres vezérigazgató, Tim Cook jól lehurrogta őket.

Tim Cook, az Apple vezére az USA déli államaiból származik, és ritkán jön ki a sodrából. Nemrég azonban a részvényesek éves közgyűlésén elvesztette a türelmét. A The Mac Observer újságírója szemtanúja volt az esetnek. Egy konzervatív, nyíltan politikai tanácsadó szervezet, a National Center for Public Policy Research (NCPPR), melynek nyíltan vallott célja a “vállalkozásokat a best practice-tól elterelő balos érdekcsoportok” leleplezése, olyan javaslatot nyújtott be, mely arra kötelezné az Apple-t, hozza nyilvánosságra fenntarthatósági programja költségvonzatait. Vagyis mennyibe kerül az Apple-nek zöldnek lennie.

Amikor a szokásos módon a kérdések feltételére került a sor a közgyűlésen, az NCPPR képviselője azt kérdezte, vajon azért akar az Apple átállni a fosszilis energiahordozókról a megújulókra, mert a kormány támogatja ezeket az energiafajtákat? A második kérdés pedig kérés volt: csakis olyan intézkedéseket vezessen be a vezérigazgató, amik növelik a nyereséget.

Cook láthatóan dühbe gurult, és csak a második kérdésre reagált. Kategorikusan elutasította az NCPPR filozófiáját, és hangsúlyozta, hogy az Apple számos olyan dolgot végez, ami „helyénvaló”, s a hozam (return on investment, ROI) nem a legelső szempont ezen intézkedéseknél. „Amikor igyekszem a termékeinket a vakok számára is kezelhetővé tenni, nem a nyavalyás hozamon gondolkodom” – mondta ingerülten Cook, aki felgyorsult tempóban válaszot, éles ellentétben korábbi nyugodt beszédmódjával. Hozzátette, a környezetkímélő megoldásokat vagy a munkahelyi biztonsági előírásokat éppilyen tényezőknek tartja, melyekben példamutatónak kell lennie az Apple-nek.

A nyavalyás az egyetlen profán szó, amit Cook valaha használt nyilvánosan. „Ha azt akarja, hogy csakis a hozamot figyelembe véve cselekedjek, akkor célszerűbb eladnia a részvényeit.”

Az NCPPR javaslatát leszavazták a közgyűlésen. „Az Apple megnevezetlen összeget pocsékol el a részvényesek pénzéből a klímaváltozás elleni harcra. A kérdés csak az: mennyit?”– szólt az NCPPR közleménye a rendezvény után.

Advertisement

forrás: piacesprofit.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Napelemekre és fűtéskorszerűsítésre is ingyen pénzt ad az állám!

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelemes és fűtéskorszerűsítési program főbb szabályai változatlanok, 100 százalékos támogatást kaphatnak a háztartások.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára egy szeptember 6-i sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy szinte önellátóvá válhatnak a lakossági napelemes pályázat résztvevői – írja a Portfolio. Mint elmondta, a program lehetővé teszi, hogy a becsatlakozók maguk termeljék meg az általuk elfogyasztott energia jelentős részét. Ez a rezsiszabályok módosításának tükrében sokaknak jó hír. A program első fordulója év végén zárult le. A második, egyben utolsó forduló a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyei csoportban, illetve a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyei régióban november 28-án, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint Budapest és Pest megyében december 5-én kezdődik.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A legfőbb szabályok változatlanok: olyan háztartások vehetnek részt, amelyekben az éves bruttó átlagjövedelem nem haladja meg 4 millió 850 ezer forintot, a sikeres pályázók pedig 100 százalékos támogatást kapnak. A pénzt napelem-telepítésére, illetve egy komplex csomagra lehet felhasználni, ez a napelemek mellett a fűtéskorszerűsítést, az akkumulátor-telepítést és a nyílászárócserét is tartalmazza. Előbbi kategóriára legfeljebb 2,9, utóbbira pedig maximum 11,3 millió forintos támogatás érhető el.

Steiner Attila szerint a pályázatok most fognak beérni, a téli időszakban pedig már csökkenteni tudják a háztartások földgázkitettségét. Az államtitkár hozzátette: az első körben 43 ezer benyújtott igényt kellett kiértékelni, a pályázatok feldolgozásával jól haladnak. Eddig 21 800 támogatói döntést hoztak, mintegy 89 milliárd forintnyi összeget utaltak ki, az érintett projektek megvalósítása már elkezdődött. Mint kiemelte: november végéig az összes pályázat értékelését befejezik. Bár az utóbbi hetekben láthatóan felgyorsult a döntéshozatal, a nagy érdeklődés jelentősen lelassította a folyamatot. A második ütem eredetileg régiótól függően szeptemberben vagy októberben nyílt volna meg, a feldolgozás elhúzódása miatt viszont a kezdést későbbre kellett halasztani.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák