Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

„Nem a nyavalyás hozamon gondolkodom”

Létrehozva:

|

Az Apple azt tervezi, hogy hamarosan teljes energiaszükségletét megújuló energiákból elégíti ki. Ez azonban nem tetszik egyes részvényeseknek. Az udvariasságáról híres vezérigazgató, Tim Cook jól lehurrogta őket.

Tim Cook, az Apple vezére az USA déli államaiból származik, és ritkán jön ki a sodrából. Nemrég azonban a részvényesek éves közgyűlésén elvesztette a türelmét. A The Mac Observer újságírója szemtanúja volt az esetnek. Egy konzervatív, nyíltan politikai tanácsadó szervezet, a National Center for Public Policy Research (NCPPR), melynek nyíltan vallott célja a “vállalkozásokat a best practice-tól elterelő balos érdekcsoportok” leleplezése, olyan javaslatot nyújtott be, mely arra kötelezné az Apple-t, hozza nyilvánosságra fenntarthatósági programja költségvonzatait. Vagyis mennyibe kerül az Apple-nek zöldnek lennie.

Amikor a szokásos módon a kérdések feltételére került a sor a közgyűlésen, az NCPPR képviselője azt kérdezte, vajon azért akar az Apple átállni a fosszilis energiahordozókról a megújulókra, mert a kormány támogatja ezeket az energiafajtákat? A második kérdés pedig kérés volt: csakis olyan intézkedéseket vezessen be a vezérigazgató, amik növelik a nyereséget.

Cook láthatóan dühbe gurult, és csak a második kérdésre reagált. Kategorikusan elutasította az NCPPR filozófiáját, és hangsúlyozta, hogy az Apple számos olyan dolgot végez, ami „helyénvaló”, s a hozam (return on investment, ROI) nem a legelső szempont ezen intézkedéseknél. „Amikor igyekszem a termékeinket a vakok számára is kezelhetővé tenni, nem a nyavalyás hozamon gondolkodom” – mondta ingerülten Cook, aki felgyorsult tempóban válaszot, éles ellentétben korábbi nyugodt beszédmódjával. Hozzátette, a környezetkímélő megoldásokat vagy a munkahelyi biztonsági előírásokat éppilyen tényezőknek tartja, melyekben példamutatónak kell lennie az Apple-nek.

A nyavalyás az egyetlen profán szó, amit Cook valaha használt nyilvánosan. „Ha azt akarja, hogy csakis a hozamot figyelembe véve cselekedjek, akkor célszerűbb eladnia a részvényeit.”

Az NCPPR javaslatát leszavazták a közgyűlésen. „Az Apple megnevezetlen összeget pocsékol el a részvényesek pénzéből a klímaváltozás elleni harcra. A kérdés csak az: mennyit?”– szólt az NCPPR közleménye a rendezvény után.

Advertisement

forrás: piacesprofit.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Ezeknek a hőszivattyúknak a leghidegebb napok sem okoznak gondot

Egy új, az Egyesült Királyságban elvégzett vizsgálat cáfolja, hogy a hőszivattyúk a nagy hidegben nem hatékonyak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energy Systems Catapult nonprofit zöld technológiai és innovációs központ közzétette a 2020 novembere és 2022 augusztusa közötti, az Egyesült Királyságban működő levegő forrású hőszivattyúk helyszíni megfigyelésének adatait – számol be a PV Magazine. Az információk azt mutatják, hogy a hőszivattyúk háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hogy a hideg napokon berendezéseknél a teljesítménytényező (COP) mediánja 2,44, míg egész évben 2,80. Az eredmények azt is igazolták, hogy a külső levegőforrást hasznosító rendszerek alacsonyabb hőmérséklet mellett is hatékonyak.

„Az adatok közzétételével végre megdönthetjük azt a nézetet, hogy a hőszivattyúk nem működnek hideg időben, és hogy üzemelésük nem hatékony” – mondta Marc Brown, az Energy Systems Catapult ideiglenes üzleti vezetője. „Éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. Háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hideg időjárási körülmények között is jól működnek” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság Energiabiztonsági és Nettó Zéró Minisztériuma által támogatott projektben 742 hőszivattyút telepítettek, az érintett otthonok közül a legkorábbi 1919-ben épült. A berendezések teljesítményét 2020 novembere és 2022 augusztusa között monitorozták, az eredmények pedig rávilágítottak, hogy jelentősen javult a levegő alapú hőszivattyúk működése egy 2011-2014 között futó, hasonló projekt óta. Az új adatok azt is felfedték, hogy eltérések adódhatnak a teljesítményben az egyes modellek között.

Ami az üzemi áramlási hőmérsékletet illeti, a 65 Celsius-fok feletti hőmérsékletet elérő hőszivattyúk szezonális COP-értékének mediánja 2,89 és 2,92 között alakult, míg az alacsony üzemi hőmérsékletű hőszivattyúknál 2,74 és 2,94 között mozgott. A jelentés szerint azonban a 65 Celsius-fok feletti üzemelés nem túl gyakori.

A projekt során a hőszivattyúk teljesítményét az év leghidegebb napjain is elemezték, amikor a külső átlaghőmérséklet -5,8 és 2 Celsius-fok között változott. A COP-ot minden egyes hideg napra kiszámították, az átlag 2,44 volt. Az Energy Systems Catapult szerint mindez igazolja, hogy a hőszivattyúk jól üzemelnek különböző épületekben, még igen alacsony hőmérsékleten is.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!