Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

„Nem a nyavalyás hozamon gondolkodom”

Létrehozva:

|

Az Apple azt tervezi, hogy hamarosan teljes energiaszükségletét megújuló energiákból elégíti ki. Ez azonban nem tetszik egyes részvényeseknek. Az udvariasságáról híres vezérigazgató, Tim Cook jól lehurrogta őket.

Tim Cook, az Apple vezére az USA déli államaiból származik, és ritkán jön ki a sodrából. Nemrég azonban a részvényesek éves közgyűlésén elvesztette a türelmét. A The Mac Observer újságírója szemtanúja volt az esetnek. Egy konzervatív, nyíltan politikai tanácsadó szervezet, a National Center for Public Policy Research (NCPPR), melynek nyíltan vallott célja a “vállalkozásokat a best practice-tól elterelő balos érdekcsoportok” leleplezése, olyan javaslatot nyújtott be, mely arra kötelezné az Apple-t, hozza nyilvánosságra fenntarthatósági programja költségvonzatait. Vagyis mennyibe kerül az Apple-nek zöldnek lennie.

Amikor a szokásos módon a kérdések feltételére került a sor a közgyűlésen, az NCPPR képviselője azt kérdezte, vajon azért akar az Apple átállni a fosszilis energiahordozókról a megújulókra, mert a kormány támogatja ezeket az energiafajtákat? A második kérdés pedig kérés volt: csakis olyan intézkedéseket vezessen be a vezérigazgató, amik növelik a nyereséget.

Cook láthatóan dühbe gurult, és csak a második kérdésre reagált. Kategorikusan elutasította az NCPPR filozófiáját, és hangsúlyozta, hogy az Apple számos olyan dolgot végez, ami „helyénvaló”, s a hozam (return on investment, ROI) nem a legelső szempont ezen intézkedéseknél. „Amikor igyekszem a termékeinket a vakok számára is kezelhetővé tenni, nem a nyavalyás hozamon gondolkodom” – mondta ingerülten Cook, aki felgyorsult tempóban válaszot, éles ellentétben korábbi nyugodt beszédmódjával. Hozzátette, a környezetkímélő megoldásokat vagy a munkahelyi biztonsági előírásokat éppilyen tényezőknek tartja, melyekben példamutatónak kell lennie az Apple-nek.

A nyavalyás az egyetlen profán szó, amit Cook valaha használt nyilvánosan. „Ha azt akarja, hogy csakis a hozamot figyelembe véve cselekedjek, akkor célszerűbb eladnia a részvényeit.”

Az NCPPR javaslatát leszavazták a közgyűlésen. „Az Apple megnevezetlen összeget pocsékol el a részvényesek pénzéből a klímaváltozás elleni harcra. A kérdés csak az: mennyit?”– szólt az NCPPR közleménye a rendezvény után.

Advertisement

forrás: piacesprofit.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!