Kapcsolatfelvétel

Otthon

Olasz luxus ház környezettudatosan

Létrehozva:

|

Minden építészeti megoldásában a környezettudatosság jellemzi azt az itáliai elegáns családi házat, amely Turin közelében, egy domboldalon tetején épült, csodálatos kilátást nyújtva az észak-nyugati vidékre.

Sok-sok feltételnek egyszerre megfelel a F:L Arcitetti iroda által tervezett kétszintes épület. Miközben egyszerű és harmonikus hatást kelt, nem hiányzik belőle a modernitás, a luxus kivitelezés és megfelel az ésszerűség és az energia-hatékonyság kritériumainak is. Mi tette mindezt lehetővé? Természetesen a tervezők alapos és átgondolt munkája, akik ügyeltek a környezeti adottságokat figyelembe vevő tájolásra, a fenntartható anyaghasználatra, az ideális árnyékolás megvalósítására és nem utolsó sorban arra, hogy bőséges napfényt kapjon az épület. Ezek mind mind eredményezték ennek az egyedi és elegáns otthonnak a létrejöttét.

Ami a ház belső elrendezését illeti, az emeleti szinten három szobát vehetnek igénybe a lakók, mindegyik szoba rendelkezik saját fürdőszobával. Ezen túlmenően itt kapott helyet a nyitott konyha, étkező és nappali szoba és emellett több tárolóhelyiség ezen a szinten található. Az alagsorban van a játszó- és dolgozószoba, a könyvtár, a szauna és a garázs. Tekintettel arra, hogy az épületet egy jól kiválasztott domboldalba építették, így egyszerre kihasználható a gyönyörű kilátás és földből jövő egyenletes hőmérséklet. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a helyszín igencsak ki van téve a változékony időjárásnak, tehát a komfortosság megteremtése elemi szükséglet az épületben. Ahogyan azt is érdemes kiemelni, hogy az építkezés során megújuló energiaforrásokat és helyi alapanyagokat használtak fel, ezzel is erősítve a ház környezettudatos építési módját.

forrás: alternativenergia.hu

7

 

 

Advertisement

 

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák