Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Szenzációs cápavideókat rögzített a japán kamera

Létrehozva:

|

Különleges felvételeket készítettek azok a speciális víz alatti kamerák, amiket a Tokiói Egyetem és a Hawaii Tengerbiológiai Intézet munkatársai rögzítettek a Hawaii környékén élő cápák közül néhányra. A felvételek segítségével a ragadozók életének olyan pillanatait és jellemzőit próbálják tanulmányozni, ami általában rejtve maradnak a kutatók elől.

A kamerák különlegessége abban rejlik, hogy bár a lehető legtöbb adat mellett ráadásul videót is rögzítenek, elég kicsik ahhoz, hogy ne zavarják az állatokat a mindennapokban. Az eszközt a halak hátúszójára rögzítik, de a kamera csak két hétig marad ott. Ekkor automatikusan leoldja magát, majd a felszínre emelkedve jelzi a szakembereknek, hogy pontosan hol találhatják meg.
A februárban közzétett, de a net figyelmét eddig jórészt elkerülő felvételek igazolták a tudósok előzetes elvárásait, valóban kivételes helyzeteket mutatnak be. Látszik, hogy viselkednek a cápák más halak (köztük egyéb fajú cápák) társaságában, de az is kiderült, hogy nem úgy úsznak, ahogy a szakemberek korábban gondolták. Eleve máshogy úsznak a mélyebb vizekben élő, illetve a sekélyebb, part menti vizeket kedvelő cápák, de a mérések szerint úgy általában is többször úsznak erőből, mint hogy hagynák, hogy csak a tengeráramlatok mozgassák őket.

forrás: index.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Ez lehet a megoldás a lítiumhiányra

Egy új vizsgálat alapján komoly lehetőségek rejlenek a víz alapú akkumulátoros technológiában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Texas A&M Egyetem munkatársai fémmentes, víz alapú akkumulátor-elektródákkal dolgozva jutottak izgalmas felfedezésre – számol be az okodrive.hu Az adatok alapján az energiatárolási kapacitásban akár 1000 százalékos különbség is jelentkezhet ezzel a megközelítéssel.

A víz alapú akkumulátorok a hagyományos akkumulátorokhoz hasonlóan egy katódból, egy anódból és egy elektrolitból állnak. Ebben a rendszerben azonban a katódok és az anódok olyan polimerek, amelyek képesek energiát tárolni, az elektrolit pedig szerves sókkal kevert víz. Az elektrolit oda-vissza szállítja az ionokat a katód és az anód között, az elektródával való kölcsönhatása révén pedig az energiatárolás kulcsa is egyben.

Dr. Jodie Lutkenhaus vegyészmérnök és a csapat tagja szerint ha egy elektróda túlságosan megduzzad a ciklikusság során, akkor nem tudja jól elvezetni az elektronokat, ezzel pedig elveszítjük a teljes teljesítményt. A szakértő hozzátette, ezen hatások miatt az elektrolitválasztástól függően akár 1000 százalékos különbség is felléphet az energiatárolási kapacitásban. A kutatók szerint a redox-aktív, nem konjugált gyökös polimerek elektródaként igen ígéretesek, ugyanakkor a kutatók is megjegyezték: keveset tudunk ezen polimerek vizes környezetben történő energiatárolási mechanizmusáról.

A szakértők szerint a víz alapú akkumulátorok képesek lehetnek ellensúlyozni az olyan fémek, mint a kobalt és a lítium esetleges hiányát, valamint kiküszöbölhetik az akkumulátortüzek lehetőségét. Előbbi már csak azért is fontos lehet, mert a jövőbeli anyaghiány miatt jelentősen megdrágulhatnak a lítium-ion akkumulátorok. Az alternatív technológia segíthet az ellátás stabilabbá válásában.

Érdemes hozzátenni, hogy a szakértők nem építettek új eszközt, csupán számítógépes szimulációkat és elemzéseket végeztek. Ennek ellenére a friss eredmények hozzájárulhatnak az akkumulátorok fejlődéséhez, a kutatók szerint felfedezésük előrelépést jelent a lítiummentes tárolók irányába.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!