Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Télen a hegyekben is termelhető napenergia

Létrehozva:

|

Kiderült, hogy az ilyen megoldások nagyon is hatékonyak.

A zürichi kantonban működő elektromos művek (EKZ) 2017 október óta teszteli, hogy miként lehet napenergiából áramot termelni a hegyekben. A szakemberek összesen 20 napelemet helyeztek el az Alpokban lévő Parsennben, 2500 méteres magasságban. A kísérleti rendszert azért építették ki, mert a szakértők úgy vélték, hogy a hegyekben sokkal több áram termelhető, mint a síkvidékeken. Ugyanakkor az a kérdés megválaszolatlan maradt, hogy hogyan lehet az Alpokban lévő áramtermelést maximalizálni. A kutatók számos adatot gyűjtenek és elemeznek ki évek óta, például azt, hogy milyen szögben érkeznek a napsugarak és hogyan lehet optimálisan elhelyezni a napelemeket, milyen hőmérsékletek uralkodnak, s mennyire befolyásolja az áramtermelést a havazás és a jegesedés.

Az első jelentés most készült el, s a 2017 október és 2018 május közötti időszakot öleli fel. Danilo Grunauer, az EKZ projektvezetője közölte, hogy az első eredmények teljes mértékben megerősítették az előzetes számításaikat és szimulációikat. Különösen a kétoldalas, meredeken elhelyezett modulok bizonyultak hatékonynak és sokkal több áramot termeltek, mint egy alacsonyabban fekvő területen működő fotovoltaikus létesítmény. Az okok között szerepel, hogy a hegyekben magasabb a besugárzási intenzitás, kevesebb a köd és a hó is visszaveri a napfényt. Az utóbbi jelenség (albedó) különösen nagy hangsúlyt kap a kétoldalas modulok esetében, hiszen így a visszaverődő napfény is feldolgozható. A kísérleti rendszer legfeljebb 2022-ig fog működni és addig folyamatosan szállítja majd a szakembereknek az adatokat. 2022 után teljesen leépítik a fémkonstrukciót és a területet az eredeti állapotába állítják vissza.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Napelemekre és fűtéskorszerűsítésre is ingyen pénzt ad az állám!

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelemes és fűtéskorszerűsítési program főbb szabályai változatlanok, 100 százalékos támogatást kaphatnak a háztartások.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára egy szeptember 6-i sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy szinte önellátóvá válhatnak a lakossági napelemes pályázat résztvevői – írja a Portfolio. Mint elmondta, a program lehetővé teszi, hogy a becsatlakozók maguk termeljék meg az általuk elfogyasztott energia jelentős részét. Ez a rezsiszabályok módosításának tükrében sokaknak jó hír. A program első fordulója év végén zárult le. A második, egyben utolsó forduló a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyei csoportban, illetve a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyei régióban november 28-án, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint Budapest és Pest megyében december 5-én kezdődik.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A legfőbb szabályok változatlanok: olyan háztartások vehetnek részt, amelyekben az éves bruttó átlagjövedelem nem haladja meg 4 millió 850 ezer forintot, a sikeres pályázók pedig 100 százalékos támogatást kapnak. A pénzt napelem-telepítésére, illetve egy komplex csomagra lehet felhasználni, ez a napelemek mellett a fűtéskorszerűsítést, az akkumulátor-telepítést és a nyílászárócserét is tartalmazza. Előbbi kategóriára legfeljebb 2,9, utóbbira pedig maximum 11,3 millió forintos támogatás érhető el.

Steiner Attila szerint a pályázatok most fognak beérni, a téli időszakban pedig már csökkenteni tudják a háztartások földgázkitettségét. Az államtitkár hozzátette: az első körben 43 ezer benyújtott igényt kellett kiértékelni, a pályázatok feldolgozásával jól haladnak. Eddig 21 800 támogatói döntést hoztak, mintegy 89 milliárd forintnyi összeget utaltak ki, az érintett projektek megvalósítása már elkezdődött. Mint kiemelte: november végéig az összes pályázat értékelését befejezik. Bár az utóbbi hetekben láthatóan felgyorsult a döntéshozatal, a nagy érdeklődés jelentősen lelassította a folyamatot. A második ütem eredetileg régiótól függően szeptemberben vagy októberben nyílt volna meg, a feldolgozás elhúzódása miatt viszont a kezdést későbbre kellett halasztani.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák