Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Zenélő szélturbinák termelik az áramot

Létrehozva:

|

A hatalmas, vikingkürt formájú szélturbinák felgyorsítják a szél mozgását, így termelnek energiát, miközben még zenélnek is.

A megújuló energiát termelő zenélő szélturbinákat Laura Mesa Arango és Rafael Sanchez Herrera tervezte a 2014-es Land Art Generator Initiative pályázatra, írja az Impress Magazin. A kürt formájú szélerőmű összesen 12 turbinából áll, melyek éves kapacitása 117 MWh.

12 szélgyorsító vikingkürt

A hatalmas átmérőjű vikingkürt turbinákat bármilyen tengerparti kikötőben fel lehet állítani, ahol megfelelő erősségű a szélmozgás. A kürtök ugyanis befogják a szelet, majd felgyorsítják a szél erősségét, ahogy áthalad a levegő hajlított cső alakú formákon, ezáltal energiát termelnek. Az energiatermelés közben a kürtökön lévő lyukakon keresztül pedig még különböző hangok is megszólalnak. Így kapcsolódik össze a művészet, az építészet és a megújuló energiaforrást alkalmazó tiszta energiatermelés, ami a Land Art Generator Initiative pályázat alapfeltétele. Fenntartható tervezési megoldásokat várnak művészi kivitelezésben.

A szél koncertje…

A kürtök alsó részén kialakított lyukakon keresztül az ábécé betűivel megfeleltethető hangok szólalnak meg. A turbinákból olyan szavak hangi megfelelői szólalnak meg, melyek utalnak a természeti erőkre, például „nap”, „szél”, „víz”, „jég”. A különleges koncertet a kürtök belsejében felállított állványokról is meg lehet majd hallgatni.

Advertisement

A terv szerint mindegyik szélturbina hármas egységeket alkot majd, melyhez egy nagy egy közepes és egy kicsi kürt tartozik. A négy egység együttesen alkotja a szélerőművet, mely zenélve, zengve termeli az áramot a tengerparti kikötőkben. Az elképzelés szerint a zenélő szélturbinák újrahasznosított fa és a fém anyagok felhasználásával készülnének, hogy minél kevesebb legyen az előállításuk során a környezeti terhelés.

Forrás: www.impressmagazin.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Napelemekre és fűtéskorszerűsítésre is ingyen pénzt ad az állám!

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelemes és fűtéskorszerűsítési program főbb szabályai változatlanok, 100 százalékos támogatást kaphatnak a háztartások.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára egy szeptember 6-i sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy szinte önellátóvá válhatnak a lakossági napelemes pályázat résztvevői – írja a Portfolio. Mint elmondta, a program lehetővé teszi, hogy a becsatlakozók maguk termeljék meg az általuk elfogyasztott energia jelentős részét. Ez a rezsiszabályok módosításának tükrében sokaknak jó hír. A program első fordulója év végén zárult le. A második, egyben utolsó forduló a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyei csoportban, illetve a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyei régióban november 28-án, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint Budapest és Pest megyében december 5-én kezdődik.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A legfőbb szabályok változatlanok: olyan háztartások vehetnek részt, amelyekben az éves bruttó átlagjövedelem nem haladja meg 4 millió 850 ezer forintot, a sikeres pályázók pedig 100 százalékos támogatást kapnak. A pénzt napelem-telepítésére, illetve egy komplex csomagra lehet felhasználni, ez a napelemek mellett a fűtéskorszerűsítést, az akkumulátor-telepítést és a nyílászárócserét is tartalmazza. Előbbi kategóriára legfeljebb 2,9, utóbbira pedig maximum 11,3 millió forintos támogatás érhető el.

Steiner Attila szerint a pályázatok most fognak beérni, a téli időszakban pedig már csökkenteni tudják a háztartások földgázkitettségét. Az államtitkár hozzátette: az első körben 43 ezer benyújtott igényt kellett kiértékelni, a pályázatok feldolgozásával jól haladnak. Eddig 21 800 támogatói döntést hoztak, mintegy 89 milliárd forintnyi összeget utaltak ki, az érintett projektek megvalósítása már elkezdődött. Mint kiemelte: november végéig az összes pályázat értékelését befejezik. Bár az utóbbi hetekben láthatóan felgyorsult a döntéshozatal, a nagy érdeklődés jelentősen lelassította a folyamatot. A második ütem eredetileg régiótól függően szeptemberben vagy októberben nyílt volna meg, a feldolgozás elhúzódása miatt viszont a kezdést későbbre kellett halasztani.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák