Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Bizarr plug-in hibrid 1979-ből (videó)

Létrehozva:

|

A rotációs kapák és fűnyírók motorjairól ismert Briggs & Stratton mérnökei már 35 évvel ezelőtt eljátszottak a hálózatról is tölthető hibrid autó gondolatával.

A Briggs & Stratton koncepciója komoly problémákra igyekezett választ adni. Ekkor már a világ nagyvárosaiban egyre nagyobb gondot jelentett a növekvő szmog, illetve az 1973-as első olajválság is figyelmeztető jel volt sokak számára. A montreali Marathon Electric Vehiclessel közösen készített prototípus egy első generációs Volkswagen Scirocco ajtóit és szélvédőjét kapta, de ezen kívül minden alkatrésze egyedi készítésű volt.

Briggs & Stratton Gasoline-Electric Hybrid ConceptAz autó különleges kinézetét a közel 500 kilós ólom-savas akkumulátornak köszönheti, amelyet a hátsó tengelyek felett helyeztek el. A masszív akkucsomag cipelését ugyanis jobb volt inkább négy hátsó kerékre bízni. A karosszéria tűzálló, üvegszál erősítésű műanyagból készült, így sikerült a jármű tömegét 1,451 kg-ra mérsékelni. Párhuzamos hibridként képes volt vagy csak a 18 lóerős, 700 köbcentis léghűtéses, kéthengeres benzinmotorral, a 8 lóerős Baldor villanymotorral, vagy a kettő kombinációjával haladni. Végsebessége megközelítette a 90 km/h-t. Regeneratív fékezésre és menet közbeni akkumulátor töltésre azonban nem volt lehetőség.

Fogyasztása a B&S szerint kizárólag benzinnel valahol 4,5-9,5 liter között volt 100 kilométerenként, hibrid módban pedig 2,77 l/100 km jött ki. Kizárólag elektromos üzemben 50-100 km-t tudott megtenni, az akkuk teljes feltöltése 6-8 órát vett igénybe.

Briggs & Stratton benzin-elektromos hibrid koncepcio autóA sebesség szabályzását a mai félvezető-alapú vezérlőkkel ellentétben relékkel oldották meg. Ezek kattogása elég érdekes hangulatot kölcsönzött az autónak.

forrás: energiaoldal.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Közlekedés

Erősödik a Kia az európai személyautó-piacon

Erősödik a Kia az európai autópiacon: eladásai 7,9 százalékkal bővültek tavaly 2021-hez képest, amit a dél-koreai autógyártó jelentős mértékben a villamosított hajtású modellek kínálatának tulajdonít – tájékoztatta a Kia Hungary az MTI-t.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által frissen kiadott adatokat idézve ismertették: a márka 542 423 autót értékesített a személyautók európai piacán 2022-ben. Ezzel részesedése rekordnagyságúra, 4,8 százalékra emelkedett az előző évi 4,3 százaléktól. Az európai személyautópiac 4,1 százalékkal esett vissza ugyanebben az időszakban – jegyezték meg. A Kia villamosított modelljei iránt nagyban emelkedett a kereslet tavaly, az Európában eladott járművek 30,9 százaléka, 176 149 autó volt elektromos meghajtású – közölték.

A Kia Hungary tájékoztatása szerint a magyarországi személyautópiacon a márkakereskedők 8500 új autót értékesítettek  2022-ben, amellyel a márka piaci részesdése 7,3 százalékos lett. Elektromos autóból 524-et helyeztek forgalomba, ezzel a Kia a második legerősebb márka a szegmensben. A közlemény szerint 2023-ban a Kia felgyorsítja vásárlócentrikus stratégiáinak alkalmazását, amelyek által az okos mobilitási megoldások területén vezető szolgáltatóvá kíván válni.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!