Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Bizarr plug-in hibrid 1979-ből (videó)

Létrehozva:

|

A rotációs kapák és fűnyírók motorjairól ismert Briggs & Stratton mérnökei már 35 évvel ezelőtt eljátszottak a hálózatról is tölthető hibrid autó gondolatával.

A Briggs & Stratton koncepciója komoly problémákra igyekezett választ adni. Ekkor már a világ nagyvárosaiban egyre nagyobb gondot jelentett a növekvő szmog, illetve az 1973-as első olajválság is figyelmeztető jel volt sokak számára. A montreali Marathon Electric Vehiclessel közösen készített prototípus egy első generációs Volkswagen Scirocco ajtóit és szélvédőjét kapta, de ezen kívül minden alkatrésze egyedi készítésű volt.

Briggs & Stratton Gasoline-Electric Hybrid ConceptAz autó különleges kinézetét a közel 500 kilós ólom-savas akkumulátornak köszönheti, amelyet a hátsó tengelyek felett helyeztek el. A masszív akkucsomag cipelését ugyanis jobb volt inkább négy hátsó kerékre bízni. A karosszéria tűzálló, üvegszál erősítésű műanyagból készült, így sikerült a jármű tömegét 1,451 kg-ra mérsékelni. Párhuzamos hibridként képes volt vagy csak a 18 lóerős, 700 köbcentis léghűtéses, kéthengeres benzinmotorral, a 8 lóerős Baldor villanymotorral, vagy a kettő kombinációjával haladni. Végsebessége megközelítette a 90 km/h-t. Regeneratív fékezésre és menet közbeni akkumulátor töltésre azonban nem volt lehetőség.

Fogyasztása a B&S szerint kizárólag benzinnel valahol 4,5-9,5 liter között volt 100 kilométerenként, hibrid módban pedig 2,77 l/100 km jött ki. Kizárólag elektromos üzemben 50-100 km-t tudott megtenni, az akkuk teljes feltöltése 6-8 órát vett igénybe.

Briggs & Stratton benzin-elektromos hibrid koncepcio autóA sebesség szabályzását a mai félvezető-alapú vezérlőkkel ellentétben relékkel oldották meg. Ezek kattogása elég érdekes hangulatot kölcsönzött az autónak.

forrás: energiaoldal.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!