Kapcsolatfelvétel

Design

Hulladéközönt hoz az internet

Létrehozva:

|

Meglehet, hogy a közeljövőben szinte minden elektronikus eszközünk kapcsolódni fog a netre. De hova tesszük a régi masináinkat? Elektronikus hulladékok valóságos hegyei lepnek majd el minket. Már most is 20 kilogramm az egy főre jutó e-szemét mennyisége.

Az Internet of Things (IoT) az elektronikus eszközök “okosodását” jelenti. Nemcsak a számítógép, hanem a lakóépület világítási és fűtési rendszere, a hűtőszekrény, a kávéfőző és egy seregnyi más eszköz is a világhálóra kapcsolódik majd az IoT jegyében. A szenzorok segítségével oda-visszaműködik majd az adatáramlás, minden egy eseményvezérelt rendszerben működik, okosmérőkkel visszacsatolást végez, módosítja működését, stb.

Itt olvashat részletesebben az m2m- machine to machine – kommunikációnak is nevezett dologról, ami 2015 egyik legfontosabb trendje.

Hova dobjam

Síkképernyős eszközökre cseréltük a régi monitorokat és tévéket, okosra a nem-okos mobiltelefonjainkat csak az elmúlt pár évben. Az idejét múlt gépek mind a szeméttelepeken kötöttek ki, a szelektív gyűjtés pedig csak néhány országban megoldott. 2009-ben jutottunk el oda, hogy a netre kapcsolódó elektromos eszközök száma meghaladta az emberiség lélekszámát. Az okos eszközök 2015-ben eléri a 25 milliárdot, 2020-ben pedig az 50 milliárdot is meghaladja. Az IoT eljövetele hamarosan újabb hardvercserélési hullámot vált majd ki. Hirtelenjében a gyerekjátékok, a vízforralók és egy sor más készülék mind a kukában végzi, amikor felváltják őket szoftveres, behálózott utódaik.

Aminek a fogyasztói társadalom hátat fordít

2013-ban világszerte 57,7 millió tonna elektronikus hulladékot gyűjtöttek be a hulladékkezelők, állítja a Reuters.
Az amerikai székhelyű, de nemzetközi tevékenységet végző National Center for Electronics Recycling (NCER) valamivel kevesebbre, 54 millió tonnára taksálta a globális volument. Ez annyit tesz, hogy egy főre 20 kilónyi e-hulladék jut. Becslések szerint az Európai Unióban már most is csak a valós e-hulladéknak mindössze 25 %-a kerül bele a szelektív gyűjtésbe és a szakszerű újrafeldolgozás folyamatába (vagyis 75 % nem). Amerikában a szanaszét dobott elektromos eszközök aránya 85 %. Egy újabb eszközcsere-hullámmal ez növekedhet.

A legnagyobb e-szeméttermelő természetesen az Egyesült Államok, ahol össznépi passzió, hogy minden új ketyerét megvesznek. Szemét-outputban második helyen áll Ázsia, melyet Nyugat-Afrika követ a sorban. E kontinensen még nincs megszervezve a szelektív gyűjtés. Az újrafelhasználás javarészt a barkácsolás szintjén megy, ám az elektronikus eszközök alkatrészeinek szakszerűtlen használata veszélyt jelenthet az emberi egészségre. Magyarországon egy 2014. augusztusában meghozott kormányrendelet értelmében a gyártó és a forgalmazó köteles visszavenni az elhasznált elektromos eszközt, illetve új vásárlása esetén elszállítani a régit. 2010-ben a megunt, eldobott elektronikus eszközök száma 258,2 millió darab volt az USA-ban, ám ebből csak 171,4 millió került be az újrafeldolgozás rendszerébe, további 14,4 millió darabot pedig külföldre szállítottak. Az e-szemét 46 %-át háztartási készülékek teszik ki, csak ezek után jönnek a számítógépek és a kommunikációs eszközök.

forrás: piacesprofit.hu

Design

Nem használ többé robotkutyát a New York-i rendőrség

Létrehozva:

|

Szerző:

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a Digidog gyártójával.

A BBC beszámolója szerint az NYPD tavaly óta teszteli a Boston Dynamics egyik robotkutyáját. Azt remélték, a távirányítós készülék segít “életeket menteni, az embereket és a rendőröket megvédeni”. A Digidog bevetése azonban az ellenkező hatást váltotta ki, különösen olyan időkben, amikor az amerikai rendőrség tevékenységét sok kritika éri. Egy felvételt, amelyen a robotkutyát túszejtési helyzetben és állami lakások körüli járőrözéskor használták, rengetegen néztek meg az interneten. Ellenzői szerint a Digidog azt jelképezi, milyen agresszívvá válhatnak a rendőrök, ha szegény csoportokkal van dolguk.

Másokat a Digidog a Fekete tükör című disztópikus sorozat egy epizódjára emlékeztetett, amelyben a társadalom összeomlása után az emberek vad négylábú robotok elől próbálnak elmenekülni. Az NYPD közölte, hogy az eredetileg augusztusig tartó – állítólag 94 ezer dollárról (28 millió forint) szóló – szerződést már áprilisban felbontották. A város polgármestere, Bill de Blasio “örült, hogy a Digidogot visszavonták” – közölte egy szóvivője. “Ijesztő, elidegenítő, rossz üzenetet közvetít a New York-iaknak” – tette hozzá.

Tovább olvasom

Design

Ennél fehérebb festéket még nem láthatott

Létrehozva:

|

Szerző:

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók azzal a céllal, hogy javítsák az épületek hűtését és hozzájáruljanak az éghajlatváltozás problémájának kezeléséhez.

Az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. A teszteken a környező levegő hőmérsékletnél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. A szakemberek szerint a termék egy-két éven belül forgalomba kerülhet. A tetők fehérre festése évszázadok óta bevett gyakorlat az épületek hűtésére. A jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek ugyan jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de a napfény csupán 80-90 százalékát verik vissza és elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket. Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók szükségét és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást.

“A legfehérebb fehér azt jelenti, hogy a festék a lehető legnagyobb mennyiségű napfényt képes visszaverni az űrbe” – mondta Xiulin Ruan, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa. A festék három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának.

A szakemberek szerint az ultrafehér festéket a hagyományos változatokhoz hasonlóan lehet legyártani és árban sem térnek el egymástól. A teszteken a festék kopásállónak bizonyult, de további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy hosszú távon mennyire tartós. Ruan elmondta, hogy a festék nem jelent kockázatot az emberek látására, a felületekről szétszórtan visszaverődő napfény nem erős. A szakemberek az ACS Applied Materials & Interfaces című folyóiratban számoltak be az eredményeikről.

 

Képünk illusztráció.

Tovább olvasom

Design

Szelfiző óriáspandaszobor került a figyelem középpontjába a délnyugat-kínai Szecsuanban

Létrehozva:

|

Szerző:

Egy szelfiző óriáspandát formázó szobor vált a látogatók kedvencévé az állatfaj otthonaként híres délnyugat-kínai Szecsuanban – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 26,5 méterhosszú, 11 méter széles és 12 méter magas szobor egy hátán fekvő óriáspandát ábrázol, amint egy szelfibotra rögzített telefont a magasba nyújtva fotózza magát. A 130 tonnás pandaszobor fekete-fehér “bundájának” megalkotásához 3 millió rozsdamentes acélhuzalt használtak fel. A szobrot Florentijn Hofman holland művész tervezte, aki a felfújható óriás gumikacsa megalkotójaként vált ismertté. Hofman egy másik, óriás bambuszmacskát ábrázoló szobrát pedig 2014-ben egy sanghaji parkban állították fel.

A Hszinhua a művészt idézve arról írt, hogy a pandaszobrot egy valós történet ihlette arról, hogy 2005-ben egy óriáspanda bemerészkedett a szobornak helyet adó Tucsiengjen város központjába. A mintegy 650 ezer lakost számláló Tucsiengjen pandaközpontja csaknem 70 pandának ad otthont és több mint 20 millió turistát vonz évente. A városban található ráadásul az UNESCO által 2000-ben a világörökség részének nyilvánított Tucsiengjen öntöző- és árvízvédelmi rendszer is. Az időszámításunk előtti 3. században készült létesítmény a világ legrégebbről fennmaradt, máig használatban lévő, gát nélküli öntözőrendszere.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Kedvelt