Kapcsolatfelvétel

Design

Hulladéközönt hoz az internet

Létrehozva:

|

Meglehet, hogy a közeljövőben szinte minden elektronikus eszközünk kapcsolódni fog a netre. De hova tesszük a régi masináinkat? Elektronikus hulladékok valóságos hegyei lepnek majd el minket. Már most is 20 kilogramm az egy főre jutó e-szemét mennyisége.

Az Internet of Things (IoT) az elektronikus eszközök “okosodását” jelenti. Nemcsak a számítógép, hanem a lakóépület világítási és fűtési rendszere, a hűtőszekrény, a kávéfőző és egy seregnyi más eszköz is a világhálóra kapcsolódik majd az IoT jegyében. A szenzorok segítségével oda-visszaműködik majd az adatáramlás, minden egy eseményvezérelt rendszerben működik, okosmérőkkel visszacsatolást végez, módosítja működését, stb.

Itt olvashat részletesebben az m2m- machine to machine – kommunikációnak is nevezett dologról, ami 2015 egyik legfontosabb trendje.

Hova dobjam

Síkképernyős eszközökre cseréltük a régi monitorokat és tévéket, okosra a nem-okos mobiltelefonjainkat csak az elmúlt pár évben. Az idejét múlt gépek mind a szeméttelepeken kötöttek ki, a szelektív gyűjtés pedig csak néhány országban megoldott. 2009-ben jutottunk el oda, hogy a netre kapcsolódó elektromos eszközök száma meghaladta az emberiség lélekszámát. Az okos eszközök 2015-ben eléri a 25 milliárdot, 2020-ben pedig az 50 milliárdot is meghaladja. Az IoT eljövetele hamarosan újabb hardvercserélési hullámot vált majd ki. Hirtelenjében a gyerekjátékok, a vízforralók és egy sor más készülék mind a kukában végzi, amikor felváltják őket szoftveres, behálózott utódaik.

Aminek a fogyasztói társadalom hátat fordít

Advertisement

2013-ban világszerte 57,7 millió tonna elektronikus hulladékot gyűjtöttek be a hulladékkezelők, állítja a Reuters.
Az amerikai székhelyű, de nemzetközi tevékenységet végző National Center for Electronics Recycling (NCER) valamivel kevesebbre, 54 millió tonnára taksálta a globális volument. Ez annyit tesz, hogy egy főre 20 kilónyi e-hulladék jut. Becslések szerint az Európai Unióban már most is csak a valós e-hulladéknak mindössze 25 %-a kerül bele a szelektív gyűjtésbe és a szakszerű újrafeldolgozás folyamatába (vagyis 75 % nem). Amerikában a szanaszét dobott elektromos eszközök aránya 85 %. Egy újabb eszközcsere-hullámmal ez növekedhet.

A legnagyobb e-szeméttermelő természetesen az Egyesült Államok, ahol össznépi passzió, hogy minden új ketyerét megvesznek. Szemét-outputban második helyen áll Ázsia, melyet Nyugat-Afrika követ a sorban. E kontinensen még nincs megszervezve a szelektív gyűjtés. Az újrafelhasználás javarészt a barkácsolás szintjén megy, ám az elektronikus eszközök alkatrészeinek szakszerűtlen használata veszélyt jelenthet az emberi egészségre. Magyarországon egy 2014. augusztusában meghozott kormányrendelet értelmében a gyártó és a forgalmazó köteles visszavenni az elhasznált elektromos eszközt, illetve új vásárlása esetén elszállítani a régit. 2010-ben a megunt, eldobott elektronikus eszközök száma 258,2 millió darab volt az USA-ban, ám ebből csak 171,4 millió került be az újrafeldolgozás rendszerébe, további 14,4 millió darabot pedig külföldre szállítottak. Az e-szemét 46 %-át háztartási készülékek teszik ki, csak ezek után jönnek a számítógépek és a kommunikációs eszközök.

forrás: piacesprofit.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák