Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Így védekezhetünk stílusosan a szmog ellen

Létrehozva:

|

Az előrejelzések szerint a következő napok időjárása sem fogja elősegíteni a hazai levegő tisztulását, így talán érdemes beszerezni egy-két védőmaszkot. Megoldani ugyan nem fogja a helyzetet, de legalább némi védelmet nyújt.

Azoknak különösen ajánlott, akiket a szmogos levegő sem riaszt el a kerékpár használatától. A szmogban bringázás kérdéskörében eléggé megoszlanak a vélemények, vannak, akik ilyenkor inkább a tömegközlekedést javasolják, míg mások szerint lassabb tempóval (hogy ne lélegezzünk be több káros anyagot) így sem rosszabb biciklizni, mint máskor. A legtöbb hatékony légszűrő maszk azonban kényelmetlen és finoman szólva is túl feltűnő utcai viseletre, hiszen leginkább extrém munkakörülmények között szokás használni. Vannak azonban, akik ebben is lehetőséget látnak, és a maszkok „designosodásával” talán az emberek is könnyebben motiválhatók a viselésre. Az olasz Seletti cég színes mintákat nyomott maszkjai elejére, amitől leginkább egy arcunk elé tekert sálra hasonlítanak. Egy argentin ipari formatervező, Maximiliano Baudrix, ennél tovább ment, és egyetlen termékbe sűrítve kínál megoldást modern világunk több problémájára. BlueMask névre keresztelt porvédő maszkja a nevével ellentétben szinte teljesen átlátszó, és kompatibilis a legtöbb bluetooth eszközzel, hogy ilyenkor se kelljen lemondani zenehallgatásról, mobilozásról. A vékony, rugalmas pántokkal illeszkedő maszk 0,3 mikron alatti por esetében is hatásos.

forrás: alternativenergia.hu

-

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

A bukaresti vezetők azt ígérik, nem korlátozzák a lakosság áram- és gázfogyasztását

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán New Yorkban tartózkodó román államfő erre vonatkozó nyilatkozatát szerdán idézte a Hotnews.ro hírportál. Klaus Iohannis az eseményre akkreditált román újságírók előtt azt mondta: nem fordulhat elő, hogy a románokat fűtés nélkül hagyják, vagy leoltsák a villanyt. Azt viszont “természetes, nagyon helyes, etikus és szolidaritást kifejező magatartásnak” nevezte, hogy mindenki észszerű módon takarékoskodjon az energiával, ahol csak tud. Marcel Ciolacu házelnök az Antena3 hírtelevízióban kedd este azt mondta: a bukaresti kormánynak nem kell a lakossági villanyáram- és gázfogyasztást korlátoznia, hiszen a románok maguktól is takarékoskodnak. A szociáldemokrata politikus szerint lakosságarányosan így is Románia fogyasztja a legkevesebb energiát Európában: az egy főre eső energiafogyasztás két és félszer kisebb, mint Németországban. A statisztikai intézet adataira hivatkozva Ciolacu hozzátette: idén 5,2 százalékkal csökkent a villamosenergia-fogyasztás Romániában, ezen belül a lakossági fogyasztás 8 százalékkal esett vissza. A földgáz esetében 18 százalékos volt a csökkenés. Úgy értékelte, hogy “békén kell hagyni a románokat”, aberráció lenne kormányzati intézkedésekkel takarékosságra kényszeríteni őket, hiszen elég bölcsek ahhoz, hogy maguktól is takarékoskodjanak a családi költségvetésük által megkövetelt mértékben.

A román politikus Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos múlt heti kezdeményezéseire reagálva már korábban is elutasította, hogy Románia kommunizmus idején nélkülözésben felnőtt nemzedékét ismét a Ceausescu-korszakot idéző “racionális fogyasztásra” kényszerítsék. Ciolacu szerint az Európai Bizottságnak pontosítania kell, mit ért azon, hogy a tagállamoknak kötelező lesz csúcsidőben mérsékelni az energiafogyasztást, és hogy milyen “koordinált, uniós szintű beavatkozást” tervez az energiaválság rendezése érdekében.

 

mti

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák