Kapcsolatfelvétel

Otthon

Miért jobb a napelem, a napkollektorral szemben?

Létrehozva:

|

Bizonyára Ön is hallott már a globális felmelegedésről, és arról is, hogy ehhez nagy részben mi is hozzájárultunk.

A fosszilis energiahordozók több száz éven keresztül történő meggondolatlan felhasználásával bizony hozzájárultunk e folyamat órási méreteket öltött felgyorsításához.Ez még egy ok arra, hogy szakítsunk a fosszilis tüzelőanyagokkal, és olyan irányba térjünk, amelyek semmiképp sem károsítják a Földet. A másik ok, és ez is épp annyira égetővé teszi az energiakérdést, hogy a fosszilis energiahordozók nem képesek minket huzamosabb ideig ellátni a nélkülözhetetlen energiával. Egyes becslések szerint kétszáz, háromszáz éven belül vészesen kimerítjük a forrásokat. Még mielőtt odáig eljutnánk, esélyt kellene adnunk a megújuló energiaforrásoknak.

Ezt már megtettük, de minden próbálkozás csak egy kicsivel bizonyította be, csak egy csöppet igazolta a már valóságos tényt, miszerint a megújuló energiaforrásokra támaszkodni lehet. A szélenergiát, vízenergiát és a napenergiát már számos országban előszeretettel alkalmazzak, és egyes nemzetek áramának a nyolcvan, kilencven százalékát innen nyerik. A három közül az elmúlt években a napenergia kapta a legnagyobb figyelmet. Érthető, hisz a Nap hihetetlen energiaforrás, melyből nekünk is jut bőven, és már csak annyi maradt, hogy e lehetőséget ki is használjuk. E folyamat elkezdődött, hál az olyan pazar eszközöknek, mint a napelemek és a napkollektorok. Mindkettő a napenergiára alapszik, ám más-más működési elven működik. E cikkünkben szeretnénk egyszer és mindenkorra tisztázni, hogy pontosan mi is a különbség a kettő között, és hogy sok esetben miért is éri meg a napelemet választani.

A napelem és napkollektor fogalma napjainkban egy igen aktív, sokat hallott fogalom, mellyel nagyjából mindenki tisztában van. E két kifejezést kétség kívül sokan hallották, és sokaknak van egy elképzelésük, hogy pontosan e berendezések mik is lehetnek. Azonban sok példa van rá, hogy e kettőt keverik, és nem csak a laikusok, hanem bizony a rádiókban, tévéműsorokban sem bizonyítják, hogy e kettő között bizony van eltérés. Talán ennek oka is a temérdek félreértés és fogalomzavar, amikor a két fogalmat egymás mellé helyezik, és meg kell nevezni, hogy pontosan melyik mit tud. E cikkünkben azonban tiszta vizet öntünk a pohárba, és bemutatjuk közelebbről e két szerkezetet. Lássuk először, hogy a napkollektor mit takar. E szerkezet sokak számára könnyebben, egyszerűbben használható és kezelhető berendezés, illetve a működési elvét is sokkal gyorsabban lehet kiismerni, Biztosra vehető, hogy azzal mindenki tisztában van, hogy ha valamit huzamosabb ideig a napon tartunk, akkor az bizony fel fog melegedni. Nagyon egyszerű és kezdetleges napkollektorok számos tengerparti ház udvarán díszelegnek, sőt szinte minden balatoni nyaraló kertjében ott tündökölnek. Ki ne emlékezne a rengeteg emléket takaró feketére festett hordóra, amit vízzel feltöltve forró zuhanyt vehettünk akár egy fátyolfelhős napon is. Nos, a napkollektor működési pontosan így működik.

A Nap sugárzásának hőenergiája felmelegíti a benne tárolt folyadékot, melyet egy hőcserélőn keresztül egy úgynevezett puffer tartályban tárolunk. Tudni kell, hogy e tartályok minimum kétszáz literesek lehetnek, de manapság már olyanokat is be lehet szerezni, amelyek egy kétezer literesek is lehetnek. Természetesen ez a napkollektor méretének függvénye. E speciális tartály olyan fallal rendelkezik, mely egyedi hőszigetelővel van alaposan kitöltve, ezáltal huzamosabb ideig tárolni tudja a nap által felmelegített vizet. Ennek köszönhetően a vizet nyugodtan alkalmazhatjuk fűtés rásegítésre, a padlófűtésünkben vagy akár radiátoros rendszerben is. Ezáltal rengeteg energiát spórolhatunk meg, ugyanis a gázkazánnak nem húsz Celsius fokos, hanem jóval melegebb akár hatvan Celsius fokos vizet kell tovább melegíteni vagy csak szinten tartani. Bizony a napkollektor titka ebben rejlik. A napkollektorok több változatban, típusban is kaphatóak. Talán a két legelterjedtebb, legkeresettebb fajta a vákuumcsöves napkollektor és a sík kollektor. A vákuum csöves kollektorok között is vannak technológiai eltérések, a négy legfőbb csoport a hőcsöves napkollektor, az U- csöves napkollektor, amire sokszor hivatkoznak tükrös napkollektorként is, és létezik még a direkt átfolyású napkollektor, viszont ezt hazai időjárási körülmények között nem javasolt telepíteni. A negyedik típus sík abszorber lemezes napkollektorok. Működése egy picivel egyszerűbb, mint a vákuumcsöves kollektoroké. A sík kollektorban két, vékony, abszorber szőnyegnek nevezett sötét színű lemez van, amik között apró csatornákban áramlik a szolár folyadék, és átveszi a hőt.

A napkollektor megismerése után ideje kitérni a sok esetben megbízhatóbb napelemre. Tudni kell, hogy a napelem teljesen eltérő elven működő berendezés. A nap fényenergiáját alakítja át árammá, az úgynevezett foto voltaikus hatás során. A napelem számára a legideálisabb körülmény, ha az idő hűvös, viszont tiszta az ég, így direkt napsütést kaphat. Magas hőmérsékleten ugyanis a napelem cellák túlmelegednek és veszítenek névleges teljesítményükből. Különösen igaz ez a leggyakoribb napelem típusokra a polikristályos és monokristályos napelemekre. Ennek egyik fő oka a speciális alkotó elemre vezethető vissza, és e tény a szilícium tulajdonságai miatt van így: E tekintetben a legegyedibb, legkiemelkedőbb megoldást eddig a vékony rétegű napelemek jelentik, melyeknek kevésbé esik a teljesítményük magas hőmérséklet esetén, viszont a hátrányuk, hogy nagyobb felületre van szükségük és nehezebb telepíteni őket. A napelemeket a mai napig nagyon modern technológiának tekintjük pedig már az 1950-es években gyártottak napelemeket és nagyon fontos szerepet játszanak a civilizáció fejlődésében. Az űrprogramok például nem jöhettek volna létre napelemek nélkül. Visszatérve a földre a lakossági napelem rendszerek, nagyon megbízható és üzembiztos berendezések nagyon minimális meghibásodási lehetőséggel. A napelemeket akárcsak a napkollektorokat a legtöbbször a tetőn helyezzük el, ahonnan a vezetékeket összegyűjtve az inverterbe csatlakoznak, ez a berendezés alakítja a napelemek által termelt egyenáramot, váltóárammá. Amit már az összes elektromos berendezésünk működtetésére használni tudunk.

Ezeket tudva talán úgy tűnhet, hogy a napelemek sokkal bonyolultabb és ismeretlenebb technológiával, működési elvvel rendelkeznek, pedig a napkollektor rendszerek sokkal komplexebbek és ez által több meghibásodási lehetőséget is hordoznak magukban. Ezzel jelentősen több karbantartást igényelnek, beruházási költségük pedig már szinte semmivel sem alacsonyabb, mint a napelem rendszereké. Elegendő, ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a napkollektor esetében az egész házon át kell vezetni a csöveket amíg a napelem rendszernek elegendő egy vezeték ami a legtöbb esetben nem is kell hogy bekerüljön a házba, vagy akár az egész rendszer a tetőtérben maradhat elzárva. Talán e cikk által azok könnyebben döntést tudnak hozni azok, akik e két berendezés között hezitáltak.

Forrás: napelemek-napkollektorok.hu

Otthon

8 négyzetméteres ökolakás 25 millió forintért jöhet?

Létrehozva:

|

Szerző:

Az egyedi konstrukció meghódította a piacot. Az ökokapszula egy 750W szélturbinával és egy 880W napelemmel rendelkezik, s mind a két berendezés rá van kötve a 10 kWh akkumulátorra.

Emellett a kis méretű otthon összegyűjti a tetőről az esővizet, amelyet aztán egy szűrő segítségével tisztít meg.  A vécé egy biokomposztálóból áll, de a jövőben várhatók olyan modellek is, amelyek eltüzelik majd a keletkező anyagokat. A teljes ház 1350 kilogrammot nyom, mindezt az teszi lehetővé, hogy a külső borítás szénszálba burkolt alumínium. Az egyetlen problémát a kis méret mellett az jelenti, hogy az ökokapszula jelenleg nagyon drága: az ára 79 900 euró vagyis 24.850.000 forint, amely négyzetméterenként 3.017.000 forintot jelent.

forrás: alternativenergia.hu

Tovább olvasom

Otthon

Napelemes tetőcserepet vagy napelemet használjak?

Létrehozva:

|

Szerző:

Elon Musk egyik legerősebb, a napelemes tetőcserép mellett szóló érve, hogy olcsóbb lesz, mint az új tető és az új napelem panelek összege, ez az, amivel Musk a háztulajdonosok legtöbbjeinél érvelt, írta az mnnsz.hu.

A közeljövőben minden bizonnyal a hagyományos napelemek fogják még uralni a piacot, hisz már több évtizedes kiforrott technológiával rendelkeznek. Azonban elkerülhetetlenül feltételezésekre alapozunk, és a Tesla új napelemes tetőcserepekből álló tetőjét a napelemmel ellátott „prémium tetővel” hasonlítják össze. „Az esetek 80 vagy még magasabb százalékában a Tesla Solar Roof tetőcserepeinek van gazdasági szempontból értelme, és ezek néznek ki a legjobban, és ezek lesznek a legtartósabbak” – állította Musk. Bár a gazdaságosság fontos a tömeggyártásra áttérés szempontjából, a túlzott összpontosítás félrevezető lehet. Egy üvegből készült, integrált fotovoltaikus elemekkel rendelkező cserép prémium terméknek minősül, amelyen nem lehet összehasonlítani a piacon kapható legolcsóbb napelemekkel felszerelt tetővel.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Tovább olvasom

Otthon

Nyári hőség, avagy segíthet-e a lakásszellőztetés?

Létrehozva:

|

Szerző:

Kint 37°-ot mutat a hőmérő, bent ha szerencsénk van csak 28-at. Szellőztetni nem tudunk, hacsak nem akarjuk beengedni a forróságot. Mi tévők legyünk?

Elutaznánk, de mi legyen a rendszerrel? Menjen-ne menjen?

Tud-e hűteni a rendszer?

Sok hasonló kérdés merül fel nyár közepén. Hiszen amikor a rendszer beépítéséről gondolkodik az ügyfél, elsősoran a téli időszak kérdéskörét szokták vizsgálni. Nézzük meg, mit tesz a lakásszellőztetés a fülledt, meleg nyári napok leküzdésére!

 

Az első kérdés, amit rendre feltesznek az ügyfelek: tud-e hűteni a rendszer?

A légkezelőgép önmagában jelentős mértékben nem alkalmas hűtésre. Lehetséges utóhűtő hozzákapcsolása a rendszerhez, azonban családi ház mértékben ez nagyon jelentős többletköltséggel jár, és nem éri meg. Ugyanis a lakászszellőztető rendszer kis légmennyiségekkel dolgozik, eltérően egy közösségi tértől, egy bevásárlóközponttól, ahol sokkal magasabb légcsereszámokkal, nagyobb légkezelőgépekkel kombináni lehet és érdemes is a szellőztetést és a hűtést. A lakások, családi házak esetében a kis légmennyiségek miatt csak kis mértékben járulna hozzá az épület hűtéséhez az utóhűtő beépítése, ezért ez a beruházás jellemzően nem éri meg a befektetett összeget.

Azonban önmagában a légkezelőgép is hozzájárul 1-1,5°-kal a hűtéshez az automata bypass funkcióval. Ez azt jelenti, hogy éjszaka, amikor kinn felfrissül a levegő, és lejjebb megy a hőmérséklet, a légkezelőgépben nem megy át a hőcserélőn a kinti hideg levegő, hanem elkerüli azt, és egyenesen beáramlik a belső befújó ágakba. Azaz a hőcserélőt kihagyva nem forgatja vissza a napközben bent felgyűlt hőenergiát a rendszerbe a hőcserélő. Így hozzá járul a légkezelőgép az épület felfrissüléséhez.

Mondhatnánk azt is, hogy ezt ablaknyitással is elérhetjük, és ez így igaz is. Azonban akkor a szűrőt is kihagyjuk a rendszerből, és pont a nyári pollenszezon idején szűretlenül engedjük be a levegőt a háztartásba, az arra érzékeny családtagjaink legnagyobb sajnálatára.

A lakásszellőztető rendszer tehát nagyban segíti az allergiás megbetegedésben szenvedők pollenmentesebb, tisztább levegőhöz jutását a nyári szezonban.

 

Akkor hogy hűtsük a lakásunkat, mit tehet még a rendszer a további komfortérzet növekedéséért?

Családi házunk hűtésére javasolni szoktuk egyéb hűtésre alkalmas rendszerek kiépítését. Lehet az split klíma, vagy felülethűtés.

A hűtési teljesítmény növelésében azonban nagy szerepet játszhat, ha a légkezelőgépünket entalpiás hőcserélővel kiegészítve választjuk ki.

Entalpiás hőcserélős légkezelőgép választása esetén ugyanis a klímás, fan coilos hűtési rendszer kiegészítése szellőztetéssel nagyon hasznos, és nagyban növeli a hűtés hatékonyságát.

Ekkor a külső levegő jellemzően nedves, meleg (azaz fülledt), a benti levegő pedig hideg és száraz. Ezáltal az entalpia hőcserélővel felszerelt gépünkben a benti száraz levegő a kinti nedves levegőt szárítja, azaz párát von el a kívülről érkező levegőből. Ez az energiaelvonás azzal is jár, hogy a befújt szárított levegő felmelegítése rövidebb időt vesz igénybe. Így csökkentve a hűtési költségünket.

Azaz az entalpia hőcserélős légkezelőgép jelentősen hozzájárul a hűtési rendszer hatásfokának javításához, valamint a fülledt kinti levegőből páraelvonással teszi elviselhetőbbé ezeket a záporokkal-zivatarokkal terhelt időszakokat.

Felülethűtés esetén ez a folyamat sokkal rövidebb ideig érvényes, így ebben az esetben az entalpia hőcserélő kisebb mértékben növeli a hűtési hatásfok emelkedését a klímás, fan coilos hűtési rendszer teljesítmény jellemzőinek emelkedéséhez képest.

Elutazunk, kikapcsoljuk-e a rendszer?

A légkezelőgépek típustól függően 3-4 fokozaton képesek működni. Amennyiben elutazunk, érdemes a rendszert alapfokozatra állítani, így a belső légtér minimális légcseréje végbemegy, de csökken a rendszer energiafelhasználása ebben az időszakban, hiszen emberi tevékenységgel amúgy sem emeljük a helyiségek páratartalmát.

Amennyiben ódzkodunk hetekre magára hagyni a rendszert, természetesen le is lehet állítani teljesen. Ekkor a megérkezésünkkor érdemes maximális fokozatra kapcsolni, hogy gyorsabban frissüljön fel, cserélődjön le a távollétünk alatt bepállott levegő.

Nagyon fontos ilyen esetekben, hogy a kiépítéskor be legyen építve a két külső ágba visszacsapószelep. Amennyiben leállítjuk a rendszert, és nincs légmozgás, a szelep zár, és így nem tudnak bemenni a külső rácson, tetőn elhelyezett kifúvófejen esetleg bejutó bogarak a lakásba.

Láthatjuk tehát, hogy habár a hűtésben közvetlenül kevés szerepet játszik a légkezelőgép, mégis közvetve nagyon nagy hatással lehet az épületünk hűtési teljesítményének növelésében. Az entalpia hőcserélő felhasználásával minőségi javulás érhető el a komfortérzetünk emelésében.

Nem utolsó sorban pedig ne felejtsük el, hogy a légkezelőgép használatával a szűrt levegő nagyban hozzájárul az allergiás megbetegedések tüneteinek csökkentéséhez!

A lakásszellőztető rendszer életünk sok szegmensét teheti kellemesebbé, komfortosabbá. Keresse a C3 Technik Studio kft munkatársait, akik segítenek a műszaki tervezésben és a megfelelő kiegészítők kiválasztásában is!

Legyen kellemes a lakás klímája a nyári hőségriadó idején is!

 

forrás: www.c3technik.hu

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák