Kapcsolatfelvétel

Otthon

Miért jobb a napelem, a napkollektorral szemben?

Létrehozva:

|

Bizonyára Ön is hallott már a globális felmelegedésről, és arról is, hogy ehhez nagy részben mi is hozzájárultunk.

A fosszilis energiahordozók több száz éven keresztül történő meggondolatlan felhasználásával bizony hozzájárultunk e folyamat órási méreteket öltött felgyorsításához.Ez még egy ok arra, hogy szakítsunk a fosszilis tüzelőanyagokkal, és olyan irányba térjünk, amelyek semmiképp sem károsítják a Földet. A másik ok, és ez is épp annyira égetővé teszi az energiakérdést, hogy a fosszilis energiahordozók nem képesek minket huzamosabb ideig ellátni a nélkülözhetetlen energiával. Egyes becslések szerint kétszáz, háromszáz éven belül vészesen kimerítjük a forrásokat. Még mielőtt odáig eljutnánk, esélyt kellene adnunk a megújuló energiaforrásoknak.

Ezt már megtettük, de minden próbálkozás csak egy kicsivel bizonyította be, csak egy csöppet igazolta a már valóságos tényt, miszerint a megújuló energiaforrásokra támaszkodni lehet. A szélenergiát, vízenergiát és a napenergiát már számos országban előszeretettel alkalmazzak, és egyes nemzetek áramának a nyolcvan, kilencven százalékát innen nyerik. A három közül az elmúlt években a napenergia kapta a legnagyobb figyelmet. Érthető, hisz a Nap hihetetlen energiaforrás, melyből nekünk is jut bőven, és már csak annyi maradt, hogy e lehetőséget ki is használjuk. E folyamat elkezdődött, hál az olyan pazar eszközöknek, mint a napelemek és a napkollektorok. Mindkettő a napenergiára alapszik, ám más-más működési elven működik. E cikkünkben szeretnénk egyszer és mindenkorra tisztázni, hogy pontosan mi is a különbség a kettő között, és hogy sok esetben miért is éri meg a napelemet választani.

A napelem és napkollektor fogalma napjainkban egy igen aktív, sokat hallott fogalom, mellyel nagyjából mindenki tisztában van. E két kifejezést kétség kívül sokan hallották, és sokaknak van egy elképzelésük, hogy pontosan e berendezések mik is lehetnek. Azonban sok példa van rá, hogy e kettőt keverik, és nem csak a laikusok, hanem bizony a rádiókban, tévéműsorokban sem bizonyítják, hogy e kettő között bizony van eltérés. Talán ennek oka is a temérdek félreértés és fogalomzavar, amikor a két fogalmat egymás mellé helyezik, és meg kell nevezni, hogy pontosan melyik mit tud. E cikkünkben azonban tiszta vizet öntünk a pohárba, és bemutatjuk közelebbről e két szerkezetet. Lássuk először, hogy a napkollektor mit takar. E szerkezet sokak számára könnyebben, egyszerűbben használható és kezelhető berendezés, illetve a működési elvét is sokkal gyorsabban lehet kiismerni, Biztosra vehető, hogy azzal mindenki tisztában van, hogy ha valamit huzamosabb ideig a napon tartunk, akkor az bizony fel fog melegedni. Nagyon egyszerű és kezdetleges napkollektorok számos tengerparti ház udvarán díszelegnek, sőt szinte minden balatoni nyaraló kertjében ott tündökölnek. Ki ne emlékezne a rengeteg emléket takaró feketére festett hordóra, amit vízzel feltöltve forró zuhanyt vehettünk akár egy fátyolfelhős napon is. Nos, a napkollektor működési pontosan így működik.

A Nap sugárzásának hőenergiája felmelegíti a benne tárolt folyadékot, melyet egy hőcserélőn keresztül egy úgynevezett puffer tartályban tárolunk. Tudni kell, hogy e tartályok minimum kétszáz literesek lehetnek, de manapság már olyanokat is be lehet szerezni, amelyek egy kétezer literesek is lehetnek. Természetesen ez a napkollektor méretének függvénye. E speciális tartály olyan fallal rendelkezik, mely egyedi hőszigetelővel van alaposan kitöltve, ezáltal huzamosabb ideig tárolni tudja a nap által felmelegített vizet. Ennek köszönhetően a vizet nyugodtan alkalmazhatjuk fűtés rásegítésre, a padlófűtésünkben vagy akár radiátoros rendszerben is. Ezáltal rengeteg energiát spórolhatunk meg, ugyanis a gázkazánnak nem húsz Celsius fokos, hanem jóval melegebb akár hatvan Celsius fokos vizet kell tovább melegíteni vagy csak szinten tartani. Bizony a napkollektor titka ebben rejlik. A napkollektorok több változatban, típusban is kaphatóak. Talán a két legelterjedtebb, legkeresettebb fajta a vákuumcsöves napkollektor és a sík kollektor. A vákuum csöves kollektorok között is vannak technológiai eltérések, a négy legfőbb csoport a hőcsöves napkollektor, az U- csöves napkollektor, amire sokszor hivatkoznak tükrös napkollektorként is, és létezik még a direkt átfolyású napkollektor, viszont ezt hazai időjárási körülmények között nem javasolt telepíteni. A negyedik típus sík abszorber lemezes napkollektorok. Működése egy picivel egyszerűbb, mint a vákuumcsöves kollektoroké. A sík kollektorban két, vékony, abszorber szőnyegnek nevezett sötét színű lemez van, amik között apró csatornákban áramlik a szolár folyadék, és átveszi a hőt.

A napkollektor megismerése után ideje kitérni a sok esetben megbízhatóbb napelemre. Tudni kell, hogy a napelem teljesen eltérő elven működő berendezés. A nap fényenergiáját alakítja át árammá, az úgynevezett foto voltaikus hatás során. A napelem számára a legideálisabb körülmény, ha az idő hűvös, viszont tiszta az ég, így direkt napsütést kaphat. Magas hőmérsékleten ugyanis a napelem cellák túlmelegednek és veszítenek névleges teljesítményükből. Különösen igaz ez a leggyakoribb napelem típusokra a polikristályos és monokristályos napelemekre. Ennek egyik fő oka a speciális alkotó elemre vezethető vissza, és e tény a szilícium tulajdonságai miatt van így: E tekintetben a legegyedibb, legkiemelkedőbb megoldást eddig a vékony rétegű napelemek jelentik, melyeknek kevésbé esik a teljesítményük magas hőmérséklet esetén, viszont a hátrányuk, hogy nagyobb felületre van szükségük és nehezebb telepíteni őket. A napelemeket a mai napig nagyon modern technológiának tekintjük pedig már az 1950-es években gyártottak napelemeket és nagyon fontos szerepet játszanak a civilizáció fejlődésében. Az űrprogramok például nem jöhettek volna létre napelemek nélkül. Visszatérve a földre a lakossági napelem rendszerek, nagyon megbízható és üzembiztos berendezések nagyon minimális meghibásodási lehetőséggel. A napelemeket akárcsak a napkollektorokat a legtöbbször a tetőn helyezzük el, ahonnan a vezetékeket összegyűjtve az inverterbe csatlakoznak, ez a berendezés alakítja a napelemek által termelt egyenáramot, váltóárammá. Amit már az összes elektromos berendezésünk működtetésére használni tudunk.

Ezeket tudva talán úgy tűnhet, hogy a napelemek sokkal bonyolultabb és ismeretlenebb technológiával, működési elvvel rendelkeznek, pedig a napkollektor rendszerek sokkal komplexebbek és ez által több meghibásodási lehetőséget is hordoznak magukban. Ezzel jelentősen több karbantartást igényelnek, beruházási költségük pedig már szinte semmivel sem alacsonyabb, mint a napelem rendszereké. Elegendő, ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a napkollektor esetében az egész házon át kell vezetni a csöveket amíg a napelem rendszernek elegendő egy vezeték ami a legtöbb esetben nem is kell hogy bekerüljön a házba, vagy akár az egész rendszer a tetőtérben maradhat elzárva. Talán e cikk által azok könnyebben döntést tudnak hozni azok, akik e két berendezés között hezitáltak.

Forrás: napelemek-napkollektorok.hu

Otthon

Italos kartonokból gyárt építőanyagot egy hazai cég

Létrehozva:

|

Szerző:

Gipszkartont helyettesítő lapok gyártásába kezdett tetra pak italos kartonok újrahasznosításával a Stavmat Építőanyag Kereskedelmi Zrt. Kaposváron.

Ivan Frantisek, a szlovák érdekeltségű cég vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a beruházás összértéke mintegy 3,9 milliárd forint. Az építőanyagot jelenleg egy kísérleti gépsor készíti, amely mellé jövő januárig további kettőt helyeznek üzembe. Jelezte, számításaik szerint a gyártáshoz évi 50-70 tonna tetra pak csomagolóanyagra lesz szükségük, amely a térségből biztosítható. Hozzátette: a Stavmat további 7,8 milliárd forintból csarnok építését és 10 gépsor üzembe helyezését tervezi Kaposváron a közeljövőben, bízva abban, hogy a termékükre Magyarországon és külföldön is lesz kereslet. Milan Knezo, a gyártási technológiát biztosító GreenCon ügyvezetője arról szólt, hogy a termelés beindulása is bizonyíték arra, milyen fontos a szelektív hulladékgyűjtés. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban elvárás, hogy az építőipar egyre több újrahasznosított anyagot használjon fel. Kiemelte, hogy a három gépsor mintegy 20 embernek ad munkát, de a dolgozók létszáma az új csarnok megépítésével az 50-et is elérheti.

Tovább olvasom

Otthon

Rovarok lepik el Budapestet, de ez a cél

Létrehozva:

|

Szerző:

Folytatódik Idén is a Vadvirágos Budapest program, amelyben 38 “rovarbarát” zöldfelületet jelöltek ki majdnem harminc hektáron – hangzott el a Főpolgármesteri Hivatal háttérbeszélgetésén.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a tavaly indult, a biodiverzitás növelését célzó program eredményei már most megmutatkoznak: új, a területre jellemző növényfajok jelentek meg Budapesten. A tapasztalatok alapján néhány dolgon változtatnak, például javítani kívánnak az úgynevezett méhlegelőknél elhelyezett helyszíni tájékoztatáson – mondta. Kerpel-Fronius Gábor kijelentette: hisz abban, hogy ez egy jó program, amelyet az emberek szeretni fognak. Bardóczi Sándor főtájépítész elmondta, a Vadvirágos Budapest programhoz hasonlóak nyugat-európai nagyvárosokban és az Egyesült Államokban legalább tíz-tizenöt éves hagyományokra tekintenek vissza. A “túliparosított” mezőgazdaság a rendkívül sok vegyszerrel egyre hatékonyabban pusztítja a hasznos rovarokat, miközben felismerték, hogy ezen hasznos rovarok egyik ökológiai menedékét a nagyvárosok jelentik. A kijelölt területek a hatmillió négyzetméter fővárosi kaszált gyep 4,5 százalékát érintik. Ezeken a helyeken az évi nyolc-tíz helyett csak egy-két alkalommal kaszálnak, így a növényeknek van idejük virágozni, magot érlelni és terjeszteni.

A klímaváltozás elleni küzdelemról szólva elmondta, hogy az ilyen területeken alacsonyabb hőmérsékletet lehet mérni, mint a kaszáltgyeprészeken. Ha az előbbi területekből sok van a városban, az a helyi klímára, a hőszigetekre kedvező hatást gyakorol – mutatott rá Bardóczi Sándor. A területek átalakulása több évet vesz igénybe, és a természetes átalakulás “csúcsaként” esetenként megjelenhetnek védett növények is. Ugyanakkor már most több védett növényfaj – méhbangó, budai imola, Duna-völgyi csillagvirág – jelent meg több helyen – közölte a főtájépítész. A méhlegelőkön az intenzíven kaszált gyepekhez képest sokszínűbb az elővilág: 2-4-szer több növényfaj és 2,5-szer több és többféle beporzó rovar figyelhető meg.

Bardóczi Sándor kérdésre válaszolva elmondta, a parlagfű nem az olyan területeket szereti, mint amilyenek a kijelölt, regenerálódó helyek, ahol a természetes növényzet egy idő után kiszorítja a parlagfüvet. Bajor Zoltán, a Főkert természetvédelmi és erdőkezelési osztályvezetője, a Vadvirágos Budapest program szakmai vetője arról beszélt, hogy az elmúlt 50-60 évben vált jellemzővé a nagyvárosokban az intenzív kaszálás, régebben erre nem volt ekkora igény. Ehhez hozzászoktunk, de rájöttünk, hogy az intenzívebben kezelt területek sokkal melegebbek – mondta, kiemelve: ha újra hozzá tudunk szokni az egyébként természetes állapotokhoz, akkor vissza lehet jutni a környezetnek sokkal jobb kezelési módhoz.

A háttérbeszélgetésen közreadott tájékoztató szerint kiderült az is, hogy például a kutyák számára veszélyes toklászok (az egérárpa nevű gyomnövény megszáradt, széteső kalásza) nem szaporodtak a vadvirágos gyepeken, hiszen ez a gyomnövény éppen a sokszor zavart, rossz állapotú területeken található. Az egyetlen kijelölt terület, ahol kisebb mértékben megjelentek a toklászok – amelyet a Főkert le is kaszált – az Óbudai-sziget egyik korábban rendszeresen letaposott része volt – írták. Kiemelték, a szakemberek az észrevételek és egyeztetések alapján módosítottak több helyszínt vagy kezelési módot. Mint olvasható, a területek kijelölésénél a parkhasználati szempontból kevéssé frekventált, félreesőbb parkterületeket, ember által nem vagy alig járt rézsűket, útközöket, növénnyel beültetett elválasztósávokat kerestek.

Tovább olvasom

Otthon

Erős érveink vannak az otthoni víztisztítók mellett

Létrehozva:

|

Szerző:

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.

Magyarországon kifejezetten jó minőségű a csapvíz, ez azonban nem zárja ki azt, hogy a helyi csővezetékek vagy lokális szennyeződések miatt ne lehessen probléma a tisztaságával. Éppen ezért nagyon sokan nem a csapvizet, hanem ásványvizet fogyasztanak – ez pedig számos környezetszennyezési problémát felvet. De mik a víztisztítók előnyei pontosan?

Csökkentheted vele a műanyagszennyezést

A műanyaghulladékok a környezetszennyezés egyik fő forrásai, Magyarországon két évvel ezelőtt évi 10 ezer tonna, a koronavírus-járvány alatt pedig évi 15 ezer tonna egyszer használatos műanyagot dobtunk ki a kukába. Bár a magyar Klíma- és természetvédelmi akcióterv idén július 1-től tiltja az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát, a vizespalackok nem esnek ilyen besorolás alá – még akkor sem, ha nagyon kevesen gyűjtik őket szelektíven, és a szelektív hulladékgazdálkodás rendszere sem a leghatékonyabb. A víztisztítók beszerzésével a csapvíz tisztábbá válik, így az is nyugodtan ihatja, akinek korábban voltak fenntartásai vele szemben – így kevesebb műanyagpalack fogy, és kevesebb kerül a kommunális hulladékba.

Kevesebb vizet használsz a segítségével

Egy jó víztisztító berendezés hozzájárul a felelős vízgazdálkodáshoz is, hiszen, ha már egy ilyen eszközt vásároltál az otthonodba, kisebb eséllyel pazarolod a vizet. Ezen felül, ha nemcsak a csapvizet szűröd vele, kevesebb mosószerre lesz szükséged a mosáshoz, mosogatáshoz (hiszen eleve tisztább vízzel dolgozol), ez pedig megint nagyon jót tesz a környezetnek.

Nőhet a háztartási eszközök hatékonysága

Ha nem megfelelő az otthonodban a vízminőség, annak a háztartási eszközök is kárát láthatják, idővel ugyanis csöveikben felgyülemlik a szennyeződés, ami rontja a hatékonyságukat. Ez a megfelelő vízszűrőkkel megelőzhető, így akár évekkel is meghosszabbíthatod az eszközök élettartamát, a hatékonyságukról nem is beszélve. Éppen ezért tényleg nemcsak az ivóvízre kell gondolni, ha vízszűrésről beszélünk, hanem a többi vízforrásra is – léteznek a lakás többi pontján dolgozó víztisztítók is, amelyek nagyon hasznosak lehetnek.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák