Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napelemgyártót vesz a Tesla tulaja

Létrehozva:

|

Az energiaipar nem tudja követni az Elon Musk által diktált tempót, úgyhogy a SpaceX-et és a Teslát birtokló milliárdos inkább saját kezébe veszi az irányítást: a napelemekkel SolarCity vezérigazgatójaként bejelentette, hogy a cég felvásárol egy napelemgyártót, a Silevót és gyárakat épít: a legnagyobbat New York-államban, két éven belül. A kaliforniai SolarCity az egyik legnagyobb napelem-telepítő cég, melyet mára Musk unokatestvérei vezetnek: Lyndon és Peter Rive.

„Ha nem lépünk, lehet, hogy nem lesz elég napelemünk, ha hosszú távon bővíteni akarjuk az üzletet” – mondta Musk egy konferenciahíváson. A cél olyan napelemek gyártása, amik jól is néznek ki. A Tesla alapítójaként szintén gyárat építene, hogy kiszolgálja a kocsik akkumulátorigényét. Mindkét esetben arról van szó, hogy a víziójához szükséges kritikus összetevőket olcsón és bármikor tudja előállítani.

A Musk által elképzelt jövő teljesen mellőzi a hagyományos energiacégeket: SolarCity napelemeket építene a tetőkre, amelyek elég energiát termelnének a mindennapokhoz, sőt feltöltenék a garázsban parkoló elektromos Tesla autót is. A kocsi akkumulátora pedig éjjel adna energiát a háztartásnak.

A vízió egyelőre messze van a megvalósulástól, a napenergia még drága, az elektromos autók pedig egyelőre kevesebb mint egy százalékát adják az autóiparnak. Musk viszont egész karrierjét olyan ötletekkel csinálta, amelyek a távoli jövőbe vezettek.

forrás: index.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!