Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napelemgyártót vesz a Tesla tulaja

Létrehozva:

|

Az energiaipar nem tudja követni az Elon Musk által diktált tempót, úgyhogy a SpaceX-et és a Teslát birtokló milliárdos inkább saját kezébe veszi az irányítást: a napelemekkel SolarCity vezérigazgatójaként bejelentette, hogy a cég felvásárol egy napelemgyártót, a Silevót és gyárakat épít: a legnagyobbat New York-államban, két éven belül. A kaliforniai SolarCity az egyik legnagyobb napelem-telepítő cég, melyet mára Musk unokatestvérei vezetnek: Lyndon és Peter Rive.

„Ha nem lépünk, lehet, hogy nem lesz elég napelemünk, ha hosszú távon bővíteni akarjuk az üzletet” – mondta Musk egy konferenciahíváson. A cél olyan napelemek gyártása, amik jól is néznek ki. A Tesla alapítójaként szintén gyárat építene, hogy kiszolgálja a kocsik akkumulátorigényét. Mindkét esetben arról van szó, hogy a víziójához szükséges kritikus összetevőket olcsón és bármikor tudja előállítani.

A Musk által elképzelt jövő teljesen mellőzi a hagyományos energiacégeket: SolarCity napelemeket építene a tetőkre, amelyek elég energiát termelnének a mindennapokhoz, sőt feltöltenék a garázsban parkoló elektromos Tesla autót is. A kocsi akkumulátora pedig éjjel adna energiát a háztartásnak.

A vízió egyelőre messze van a megvalósulástól, a napenergia még drága, az elektromos autók pedig egyelőre kevesebb mint egy százalékát adják az autóiparnak. Musk viszont egész karrierjét olyan ötletekkel csinálta, amelyek a távoli jövőbe vezettek.

forrás: index.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Ezeknek a hőszivattyúknak a leghidegebb napok sem okoznak gondot

Egy új, az Egyesült Királyságban elvégzett vizsgálat cáfolja, hogy a hőszivattyúk a nagy hidegben nem hatékonyak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energy Systems Catapult nonprofit zöld technológiai és innovációs központ közzétette a 2020 novembere és 2022 augusztusa közötti, az Egyesült Királyságban működő levegő forrású hőszivattyúk helyszíni megfigyelésének adatait – számol be a PV Magazine. Az információk azt mutatják, hogy a hőszivattyúk háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hogy a hideg napokon berendezéseknél a teljesítménytényező (COP) mediánja 2,44, míg egész évben 2,80. Az eredmények azt is igazolták, hogy a külső levegőforrást hasznosító rendszerek alacsonyabb hőmérséklet mellett is hatékonyak.

„Az adatok közzétételével végre megdönthetjük azt a nézetet, hogy a hőszivattyúk nem működnek hideg időben, és hogy üzemelésük nem hatékony” – mondta Marc Brown, az Energy Systems Catapult ideiglenes üzleti vezetője. „Éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. Háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hideg időjárási körülmények között is jól működnek” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság Energiabiztonsági és Nettó Zéró Minisztériuma által támogatott projektben 742 hőszivattyút telepítettek, az érintett otthonok közül a legkorábbi 1919-ben épült. A berendezések teljesítményét 2020 novembere és 2022 augusztusa között monitorozták, az eredmények pedig rávilágítottak, hogy jelentősen javult a levegő alapú hőszivattyúk működése egy 2011-2014 között futó, hasonló projekt óta. Az új adatok azt is felfedték, hogy eltérések adódhatnak a teljesítményben az egyes modellek között.

Ami az üzemi áramlási hőmérsékletet illeti, a 65 Celsius-fok feletti hőmérsékletet elérő hőszivattyúk szezonális COP-értékének mediánja 2,89 és 2,92 között alakult, míg az alacsony üzemi hőmérsékletű hőszivattyúknál 2,74 és 2,94 között mozgott. A jelentés szerint azonban a 65 Celsius-fok feletti üzemelés nem túl gyakori.

A projekt során a hőszivattyúk teljesítményét az év leghidegebb napjain is elemezték, amikor a külső átlaghőmérséklet -5,8 és 2 Celsius-fok között változott. A COP-ot minden egyes hideg napra kiszámították, az átlag 2,44 volt. Az Energy Systems Catapult szerint mindez igazolja, hogy a hőszivattyúk jól üzemelnek különböző épületekben, még igen alacsony hőmérsékleten is.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!