Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napelemgyártót vesz a Tesla tulaja

Létrehozva:

|

Az energiaipar nem tudja követni az Elon Musk által diktált tempót, úgyhogy a SpaceX-et és a Teslát birtokló milliárdos inkább saját kezébe veszi az irányítást: a napelemekkel SolarCity vezérigazgatójaként bejelentette, hogy a cég felvásárol egy napelemgyártót, a Silevót és gyárakat épít: a legnagyobbat New York-államban, két éven belül. A kaliforniai SolarCity az egyik legnagyobb napelem-telepítő cég, melyet mára Musk unokatestvérei vezetnek: Lyndon és Peter Rive.

„Ha nem lépünk, lehet, hogy nem lesz elég napelemünk, ha hosszú távon bővíteni akarjuk az üzletet” – mondta Musk egy konferenciahíváson. A cél olyan napelemek gyártása, amik jól is néznek ki. A Tesla alapítójaként szintén gyárat építene, hogy kiszolgálja a kocsik akkumulátorigényét. Mindkét esetben arról van szó, hogy a víziójához szükséges kritikus összetevőket olcsón és bármikor tudja előállítani.

A Musk által elképzelt jövő teljesen mellőzi a hagyományos energiacégeket: SolarCity napelemeket építene a tetőkre, amelyek elég energiát termelnének a mindennapokhoz, sőt feltöltenék a garázsban parkoló elektromos Tesla autót is. A kocsi akkumulátora pedig éjjel adna energiát a háztartásnak.

A vízió egyelőre messze van a megvalósulástól, a napenergia még drága, az elektromos autók pedig egyelőre kevesebb mint egy százalékát adják az autóiparnak. Musk viszont egész karrierjét olyan ötletekkel csinálta, amelyek a távoli jövőbe vezettek.

forrás: index.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Napelemekre és fűtéskorszerűsítésre is ingyen pénzt ad az állám!

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelemes és fűtéskorszerűsítési program főbb szabályai változatlanok, 100 százalékos támogatást kaphatnak a háztartások.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára egy szeptember 6-i sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy szinte önellátóvá válhatnak a lakossági napelemes pályázat résztvevői – írja a Portfolio. Mint elmondta, a program lehetővé teszi, hogy a becsatlakozók maguk termeljék meg az általuk elfogyasztott energia jelentős részét. Ez a rezsiszabályok módosításának tükrében sokaknak jó hír. A program első fordulója év végén zárult le. A második, egyben utolsó forduló a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyei csoportban, illetve a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyei régióban november 28-án, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint Budapest és Pest megyében december 5-én kezdődik.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A legfőbb szabályok változatlanok: olyan háztartások vehetnek részt, amelyekben az éves bruttó átlagjövedelem nem haladja meg 4 millió 850 ezer forintot, a sikeres pályázók pedig 100 százalékos támogatást kapnak. A pénzt napelem-telepítésére, illetve egy komplex csomagra lehet felhasználni, ez a napelemek mellett a fűtéskorszerűsítést, az akkumulátor-telepítést és a nyílászárócserét is tartalmazza. Előbbi kategóriára legfeljebb 2,9, utóbbira pedig maximum 11,3 millió forintos támogatás érhető el.

Steiner Attila szerint a pályázatok most fognak beérni, a téli időszakban pedig már csökkenteni tudják a háztartások földgázkitettségét. Az államtitkár hozzátette: az első körben 43 ezer benyújtott igényt kellett kiértékelni, a pályázatok feldolgozásával jól haladnak. Eddig 21 800 támogatói döntést hoztak, mintegy 89 milliárd forintnyi összeget utaltak ki, az érintett projektek megvalósítása már elkezdődött. Mint kiemelte: november végéig az összes pályázat értékelését befejezik. Bár az utóbbi hetekben láthatóan felgyorsult a döntéshozatal, a nagy érdeklődés jelentősen lelassította a folyamatot. A második ütem eredetileg régiótól függően szeptemberben vagy októberben nyílt volna meg, a feldolgozás elhúzódása miatt viszont a kezdést későbbre kellett halasztani.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák