Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Nincsen ennél környezetbarátabb repülőgép!

Létrehozva:

|

Biodízelt, szél- és napenergiát is bevet az a speciális repülő, ami a lehető leginkább környezetbarát módon közlekedhet az égen.

Ha elkészül, akkor a közösségi finanszírozáson nyugvó BEHA repülő lesz a világ legkörnyezetbarátabb légiközlekedési járműve. Két, elektromosan meghajtott turbinájához az energiát nappanelekből, szélturbinákból és különálló, biodízellel működő motorból nyeri. Innen származik egyébként neve is: a BEHA a Bio Electric Hybrid Airplane (Bioelektromos Hibrid Repülőgép) rövidítése.

Triplán, azaz háromszárnyas repülőgépről beszélünk. Utoljára ilyen nagyjából az Első Világháborúban repült, a legismertebb pilótája pedig a Vörös Báró volt. A BEHA azért nem teljesen úgy néz ki, mint száz éves elődje; komoly mérnöki tudás áll mögötte – legalábbis a tervezésben, mivel működő változat még nem épült belőle. Ehhez gyűjtenek közösségi segítséggel tőkét; és nem is túl ambiciózus, “csupán” 30 ezer dolláros befektetést szeretnének ezen a módon elérni.

A gép mögött álló vállalkozás, a Faradair elárulta, hogy a szárnyakat nappanelekkel borították, ezért néz ki úgy, ahogy: ideális a Napból érkező sugarak energiájának begyűjtésére (több szárny több energiát tud befogadni). Apró szélturbinái szintén a környezet adottságát használják ki; légmozgásból jutnak energiához. Elektromos hajtóműveit “csak” a fel- és leszálláshoz használják, a levegőben biodízel üzemű motorja hajtja meg a gépet, illetve tölti fel az akkumulátorokat, ha szükséges.

Maximum nyolc utas szállítására tervezték (plusz a pilóta és a csomagok), és nem törnek vele olyan magasságokba, mint az utasszállító gépek. Tekintve, hogy nincsen benne nyomáskiegyenlítő rendszer, maximum kétezer méteres magasságba emelkedhet fel. Rövidebb távok megtételére ajánlja gépét a Faradair, így, ha elkészül, akkor sem fog vele senki sem Tokióból Londonba repülni, de a felső tízezer tagjai környezettudatosabban közlekedhetnek szomszédos országok között.

 

Advertisement

forrás: ma.hu

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Közlekedés

Ennél jobb elektromos SUV-ot most keresve sem találni

Létrehozva:

|

Szerző:

A Rivian R1S utakra és terepre egyaránt tökéletes választás.

A Rivian R1S elektromos utcai terepjárójáról (SUV) írt ismertetőt az Inside EVs. A lap összességében nagyon megelégedett a kocsival, amely városi környezetben és terepen egyaránt jól szerepelt a teszteken. Mint írják, az autó egy Range Rover, a Mercedes G osztály és egy Lamborghini Urus legjobb tulajdonságait ötvözi. A SUV 135 kilowattórás lítium-ion akkumulátorral készül, hatótávja 508 kilométer. Az R1S a kezdetekben testvéréhez, az R1T-éhez hasonló 835 lóerős, négymotoros, összkerékhajtású rendszerrel lesz kapható. Ahogy az R1T esetében, úgy a gyártó a SUV-nál is 2024-ben egy olcsóbb, kétmotoros, 600 lóerős verziót is be akar vezetni.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Inside EVs a hosszú tesztelést követően arra jutott, hogy az új R1S még az R1T-nél is jobb választás a terepre. Ennek fő oka a rövidebb tengelytáv és teljes hossz, miközben a hajtáslánc és teljesítmény azonos. Az R1S könnyebben irányítható, ami off-road környezetben mindenképp komoly előny. A modellhez különböző vezetési módok is tartoznak, amelyek optimalizálják az egyes tényezőket, például a lengéscsillapítást. A vezetési élmény a tesztek alapján inkább egy sporszedánéra emlékeztet.

A Rivian szerint az R1S idővel kisebb akkumulátorcsomaggal is elérhető lesz, ennek teljes kapacitása 105 kilowattóra, ami 418 kilométeres hatótávot tesz lehetővé. Emellett ugyanakkor egy maxi típust is be akarnak vezetni, itt 180 kilowattórás, 643 kilométer feletti hatótávú akkumulátoros rendszerről beszélhetünk. Minden Rivian modell 32 amperes, hordozható töltőkábellel érkezik, ezzel töltve, 240 volt adapterrel óránként 24 kilométer hatótáv érhető el, de persze egyéb módszerek is adottak az akkumulátor töltésére.

Az Inside EVs szerint a teljesítménybeli tulajdonságok mellett az autó megjelenése és a kényelemérzete is kimagasló. A kezelőfelület, a saját operációs rendszer, a vakfoltokra néző kamerák, illetve a fejlett vezetősegítő rendszerek (ADAS) tovább fokozzák a vezetési élményt. A modell az Egyesült Államokban 84 500 dolláros (mintegy 34 millió forintos) ártól érhető el. Később az R1S olcsóbb, kisebb teljesítményű verzióit is bevezetik majd a piacra.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák