Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Tönkretették a fővárosi 1-es villamos füves pályáját – fotók

Létrehozva:

|

Felszántották a budapesti 1-es villamos füves pályáját Óbudán, a Szőlő utca és a Vörösvári út kereszteződésénél. Valószínűleg teherautóval hajtottak a gyepszőnyegre, amely egyébként is fel volt puhulva a sok esőtől – derül ki a helyszínen készített fotókról. A korábbi betonrengeteg helyére épített zöld pálya feldobta a panelházas környék hangulatát, ezért is kellene vigyázni rá.
Az Index hétvégén írt arról, hogy megint légkalapácsoktól hangos a harmadik kerületi Vörösvári út, egy hónappal a felújított villamospálya hivatalos átadása után. A BKK szerint most távhővezetéket újítanak fel, a Főtáv bontotta fel az utat, méghozzá az 1-es villamos felújításával teljes összhangban.

A távfűtő társaság több fázisban újítja fel az út alatti távhővezetéket. Tavaly novemberben helyezték el a védőcsövet a sínek alatti részen, most pedig abba húzzák bele a felújított távhővezetéket. A munka befejezésének határideje szeptember 27-e – derül ki a cikkből.

Azt nem tudni, hogy a gyepszőnyeget a mostani munkálatoknál tették-e tönkre.

forrás: hvg.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Ez lehet a megoldás a lítiumhiányra

Egy új vizsgálat alapján komoly lehetőségek rejlenek a víz alapú akkumulátoros technológiában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Texas A&M Egyetem munkatársai fémmentes, víz alapú akkumulátor-elektródákkal dolgozva jutottak izgalmas felfedezésre – számol be az okodrive.hu Az adatok alapján az energiatárolási kapacitásban akár 1000 százalékos különbség is jelentkezhet ezzel a megközelítéssel.

A víz alapú akkumulátorok a hagyományos akkumulátorokhoz hasonlóan egy katódból, egy anódból és egy elektrolitból állnak. Ebben a rendszerben azonban a katódok és az anódok olyan polimerek, amelyek képesek energiát tárolni, az elektrolit pedig szerves sókkal kevert víz. Az elektrolit oda-vissza szállítja az ionokat a katód és az anód között, az elektródával való kölcsönhatása révén pedig az energiatárolás kulcsa is egyben.

Dr. Jodie Lutkenhaus vegyészmérnök és a csapat tagja szerint ha egy elektróda túlságosan megduzzad a ciklikusság során, akkor nem tudja jól elvezetni az elektronokat, ezzel pedig elveszítjük a teljes teljesítményt. A szakértő hozzátette, ezen hatások miatt az elektrolitválasztástól függően akár 1000 százalékos különbség is felléphet az energiatárolási kapacitásban. A kutatók szerint a redox-aktív, nem konjugált gyökös polimerek elektródaként igen ígéretesek, ugyanakkor a kutatók is megjegyezték: keveset tudunk ezen polimerek vizes környezetben történő energiatárolási mechanizmusáról.

A szakértők szerint a víz alapú akkumulátorok képesek lehetnek ellensúlyozni az olyan fémek, mint a kobalt és a lítium esetleges hiányát, valamint kiküszöbölhetik az akkumulátortüzek lehetőségét. Előbbi már csak azért is fontos lehet, mert a jövőbeli anyaghiány miatt jelentősen megdrágulhatnak a lítium-ion akkumulátorok. Az alternatív technológia segíthet az ellátás stabilabbá válásában.

Érdemes hozzátenni, hogy a szakértők nem építettek új eszközt, csupán számítógépes szimulációkat és elemzéseket végeztek. Ennek ellenére a friss eredmények hozzájárulhatnak az akkumulátorok fejlődéséhez, a kutatók szerint felfedezésük előrelépést jelent a lítiummentes tárolók irányába.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!