Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Egyetlen alkatrészbe integrálja az automatizált vezetést, a vezetéstámogatást és az utastér digitalizációját az LG új megoldása

Az LG Electronics (LG) a világ legnagyobb autógyártói számára zártkörű bemutatót tart a 2024-es CES kiállításon, ahol egy új, több területet átfogó, a fejlett vezetéstámogató rendszereket (ADAS), az automatizált vezetési megoldásokat (AD) és a járműfedélzeti infokommunikációs (IVI) technológiákat integráló platformot mutat be.

Létrehozva:

|

Az LG által a Magna globális mobilitási technológiai vállalattal együttműködésben kifejlesztett platform új irányt adhat a mobilitási piacnak, és a közeljövőben már kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

Az LG és a Magna 2023-ban indult együttműködésének célja, hogy a két cég technológiai tudására építve különleges felhasználói élmény jöhessen létre a járművek utasterében. A két vállalat sikeresen integrált egy több területet átfogó számítógépes sofőrtámogató rendszert egy egylapkás rendszerbe (System on Chip, SoC), amely rugalmas és költséghatékony megoldást jelent az autógyártók számára.

Ez az egyetlen elektronikus modul több autós infotainment-rendszert (in-vehicle infotainment, IVI), illetve az ADAS/AD tartományok integrációját egyszerre kezeli, miközben hatékonyan alkalmazza a különféle autóipari biztonsági integritási szintek (ASIL) szerinti követelményeket, kevesebb elektronikus vezérlőegységet használ és kevesebb helyet foglal. Az új megoldás ideális a szoftveresen definiált járművekre (SDV) való közelgő átálláshoz és az ahhoz szükséges elektronikus architektúra megteremtéséhez. A funkciók egyetlen modulba integrálása lehetővé teszi részletes adatok valós idejű megosztását az alapvetően különböző technológiai megoldások között.

Az LG platformja egy dedikált kezelőfelületen (Human-Machine Interface, HMI) vezérelhető és lenyűgöző, egészen új felhasználói élményt kínál a járművezetőknek és az utasoknak. Az intuitív vezérlés előnyeit a felhasználók a járművekbe épített digitális kijelzők, a szélvédőre vetített ún. head-up kijelzők (AR-HUD) és egyéb vizualizációs szoftverek használatakor élvezhetik. Az új platform ráadásul az autógyártók igényei szerint teljesen testre szabható, így bármely speciális integrált kommunikációs és infotainment-rendszerrel kompatibilis. Előre láthatóan a 2027-es modellév járművei lesznek az elsők, amelyek már az LG új platformjával érkeznek.

Rendkívül elégedettek vagyunk a jövő mobilitási technológiái terén elért eredményekkel” – mondta Eun Seok-hyun, az LG járműalkatrészek üzletágának elnöke. „Az LG és a Magna közös erőfeszítései segíteni fogják az iparágat, elősegítik majd a vezetés biztonságát és a vezetési élményt növelő, kulcsfontosságú technológiák gyors elterjedését.

A két vállalat másik sikeres együttműködési projektje, az LG Magna e-Powertrain egyesíti a Magna elektromos hajtásrendszerek terén szerzett szakértelmét az LG e-motorok, inverterek és fedélzeti töltők alkatrészfejlesztésében szerzett tapasztalataival. A 2021-ben bejelentett közös vállalkozás, amely magában foglalja a mérnöki, tervezési és gyártási tevékenységet, lehetővé teszi az LG és a Magna számára, hogy proaktívan reagáljon a piaci trendekre, és innovatív megoldásokat kínáljon az ügyfelek változó igényeinek kielégítésére.

Advertisement

Forrás: LG Electronics

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!