Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Elképesztő összegek járhatnak vissza a magyar háztartásoknak

Akár több százezer forint is visszajárhat, ha túlfizettünk a gázért.

Létrehozva:

|

A Pénzcentrum egyik olvasójának gázszámláján az évközi elszámoláskor 625 ezer forintos túlfizetésről számoltak el – írja a lap. Az érintett háztartás átalányban fizet havonta fix összeget a gázért, az évközi elszámolást azért küldte ki a szolgáltató, mert közben igényelték a többgenerációs házakra vonatkozó kedvezményes gázmennyiséget. A rezsiemelés óta mostanáig több mint 120 ezret fizettek havonta.

Az olvasó a Pénzcentrumnak elmondta: az átalány összegéhez sem mertek hozzányúlni, mert ugyan spóroltak egész télen, mégsem akartak kockáztatni, hogy az éves leolvasás után is küldjék a különbözeti csekket. „Mint látható, elég jól sikerült a takarékoskodás… Többször átszámoltuk, hozzáértővel is, ez bizony ennyi túlfizetés” – tette hozzá.

Adódik a kérdés, hogy vajon még hányan járhatnak hasonló cipőben. Hivatalos adat nem érhető el az átalányban fizetők számára, és a Pénzcentrum megkeresésére az MVM sem reagált, ezért a lap piaci forrásokra hivatkozik a témában. Ezek alapján az ügyfelek 50, az egyik forrás szerint inkább 60 és 70 százaléka fizetheti havi átalányban a rezsit. A kormány korábban azt közölte, hogy a gázellátásban 3,5 millió lakossági fogyasztó van, az áram esetében pedig 5,6 millió, a gáz esetében tehát akár 2 milliónál is több olyan fogyasztó lehet, aki egyenletes részszámlázásban fizeti havonta a fix összegű csekkeket.

Balogh József energetikai szakértő arra számít, az éves elszámolások idején sok fogyasztó százezres nagyságrendű túlfizetésről kap majd értesítést. „Szerencsés együttállásról beszélhetünk, hiszen egyfelől 1901 óta ez volt a második legenyhébb tél, ami nagyban hozzájárult borzasztó alacsony téli fogyasztáshoz. Másfelől pedig végre beindultak a lakosságban azok az ösztönök, amelyeket az eredeti rezsicsökkentés kikapcsolt: miszerint, ha valami drága, akkor nem veszem meg” – állapította meg a szakértő. Mint hozzátette, decemberben például országosan 25 százalékkal csökkent a gázfogyasztás.

Balogh József szerint beindult egy olyan negatív spirál a fogyasztásban, amelynek végén százezres nagyságrendű lesz azon fogyasztók száma, akik túlfizethettek a télen. Kiemelte ugyanakkor: az elszámolási időszak csak nyáron lesz, addig a szolgáltató megtartja ezt a pénzt.

Advertisement

Balogh József úgy látja, az egy összegben való visszakérés helyett előnyösebb lehet a lefogyasztás, igaz, sokaknak nincs más lehetősége. „Érdemes a szolgáltató üzletszabályzatát is megnézni, mert nem mindenhol van lehetőség egyösszegben visszautaltatni a pénzt, csak lefogyasztani engedik” – nyilatkozta. Abba is érdemes belegondolni, hogy a beragadt pénz az infláció miatt sokat veszített az értékéből.

Enyhe volt a tél

A KSH március 8-án tette közzé a friss inflációs adatokat, ezek szerint a háztartási energia ára januárról februárra 2 százalékkal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gázért 5,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ennek hátterében az áll, hogy a magyar lakosság kevesebbet fűtött, ezért sok olyan háztartás fért bele a rezsicsökkentett keretbe, amelyek egy átlagos télen túl sokat fogyasztottak volna.

A KSH az aktuális inflációs adathoz mindig a két hónappal korábbi energiahivatali gáz- és áramfogyasztási információkat használja fel. A fogyasztási adatból a hivatal a saját háztartási fogyasztási adatbázisa alapján számolja ki, hogy átlagosan mennyiért lehetett hozzájutni a gázhoz, valamint az áramhoz. 

A héten egyébként másfél éves mélypontra esett a földgáz tőzsdei ára, ezért lehetséges, hogy áprilisban csökkenni fognak az átlagfogyasztás feletti úgynevezett lakossági piaci árak. Kormányrendelet írja elő, hogy április 30-ig felül kell vizsgálni ezeket az árakat, Balogh József pedig úgy gondolja, hogy az MVM új vezetése és a minisztérium is azt fogja mondani: itt a lehetőség a rezsiárak mérséklésére. „Véleményem szerint a mostani tarifákat meg lehetne felezni, de akár harmadolni is, viszont a kormányzat óvatosan fog hozzáállni a kérdéshez. Hiszen, ha valami váratlan történik a háborúban, például megsérül a Déli Áramlat gázvezeték, akkor hirtelen megint vissza kellene emelni az árat” – tette hozzá. Decemberben is volt egy felülvizsgálat az ügyben, akkor nem módosítottak.

Advertisement

Zöld Energia

Ezért lehet kiváló befektetés a napelem a vállalatoknak

Azok a vállalatok, amelyek fontosnak tartják a költségek optimalizálását, ugyanakkor lényeges számukra a környezettudatosság, a napelemes rendszerrel értékes előnyökre tehetnek szert. A szaldó-elszámolás megszüntetése a cégek számára nem jelent hátrányt, éppen ezért érdemes napelemes rendszer telepítésében gondolkodni.

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelem előnyei már régóta ismertek. Mivel a napfény szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért a megújuló energiát könnyedén tudjuk hasznosítani.

Egy cég számára megfontolandó lehet a következő kérdés:

A teljes energiaszükségletet szeretné kielégíteni napelemek segítségével, vagy csak egy részét akarja kiváltani a havi elektromos kiadásainak? Mivel a minőségi napelem rendszer 25-30 évig biztosan termel, ezért jól megtérülő beruházásról van szó, ami jelentős megtakarítást eredményezhet. Akár a villanyszámla teljes lenullázása is elérhető vele.

Ezért éri meg a cégeknek a napelem

A kormány döntése értelmében azonban megszűnt a napelemes rendszerek esetében a visszatáplálás lehetősége azok számára, akik 2022 októberének végéig nem nyújtottak be igénylést. Arra hivatkoztak, hogy mivel nem elég fejlett a rendszer, ezért nem bírja el a sok napelemet. Vagyis ha túl sokan használják a napelemeket és a visszatáplálás lehetőségét, akkor hálózati problémák merülhetnek fel. Tehát azoknak éri meg igazán a napelem, akik a megtermelt energiát azonnal el is tudják használni (vagy akkumulátort vásárolnak, amely eltárolja az energiát). Az energiaárak mellett egy cégnek sokkal jobban megéri átállni napelemre, mint egy lakossági felhasználónak. A vállalkozások ugyanis jobbára akkor fogyasztanak, amikor termel a rendszer, így kevesebb energia megy veszteségbe.

Advertisement

A vállalatok esetében így egy jól átgondolt, hatékony rendszer akár 2-5 év alatt megtérülhet. Ráadásul egy vállalkozás el tudja számolni költségként a napelemes rendszert, beleértve az invertert és az akkumulátort is. Sőt még azt is kiszámolhatja, hogy milyen fűtési típussal éri meg jobban működtetnie az elektromos berendezéseit. Lehetőség van ugyanakkor pályázati lehetőségekre, ami miatt nem kell a napelemes rendszer teljes összegét kifizetni.

Napelemes rendszer előnyei cégeknek

Gyors megtérülés: A már említett 2-5 éves megtérülés után megállás nélküli költséghatékony működésre lehet számítani, ami jelentős pénzügyi terhet vehet le a vállalkozások válláról.

Nő a vállalkozás értéke: Mivel az épület a telepítéstől kezdve energetikai szempontból pozitív változáson esik át, ezért egy napelemes rendszer növelheti a vállalkozás értékét, esetleges értékesítésének esélyét, eladhatóságát.

Környezettudatosság: Egy cég hitelességének is jót tehet az, ha megmutatja a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, környezettudatosságát a napelemek által. A napelemek ugyanis környezetbarát megoldást jelentenek, hiszen működés közben nem juttatnak káros anyagot a környezetbe.

Kiapadhatatlan energiaforrás: A napenergia szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre.

Advertisement

Nem igényel komolyabb karbantartást: Mivel a minőségi panelek ellenállnak az időjárási viszontagságoknak, ezért komolyabb karbantartásra nem kell számítani, sőt a rendszer cseréjére sincs szükség, ha kimagasló gyártók termékeit használják.

Sokoldalúan felhasználható: Elsődlegesen a villanyszámlát lehet a napelemes rendszer segítségével csökkenteni, lenullázni, de akár fűtésre és hűtésre is használható.

Fotó forrása: KRQ Kft.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a telepítés során?

Kulcskérdés, hogy milyen termékeket használnak a kivitelezés során. Ugyanis ha olcsóbb, gyengébb minőségű elemekből épül fel a rendszer, akkor nem lehet számítani megbízható teljesítményre, működésre. Olyan gyártó termékeit érdemes előnyben részesíteni, aki a napelempiacon is elismertnek számít és hosszú teljesítménygaranciát, gyártói garanciát tud nyújtani. A vállalati napelem rendszer kivitelezése során lényeges kérdés még az is, hogy mekkora tér áll rendelkezésre és a tető vajon bírja-e a terhelést. Egy cég ugyanis dönthet úgy, hogy a napelemet a földre vagy lapos tetőre telepítteti. Ha pl. szigetüzemű napelem rendszer (hálózattól teljesen függetlenül működik) mellett dönt a vállalat, akkor számolni kell az akkumulátorok extra költségével, ugyanis a folyamatos áramellátást biztosítani kell.

Milyen szolgáltatóra érdemes bízni a napelemes rendszer kivitelezését?

Aki már a kapcsolatfelvételtől kezdve odafigyel az ügyfélre és napelemes rendszer telepítésével kapcsolatos minden lényeges kérdésre választ ad. Aki a tervezéstől a kivitelezésig precíz munkát végez, egy kézben tartva minden részletet, folyamatot.

Miért fontos, hogy egy kézben legyenek a folyamatok?

Előfordul ugyanis, hogy a napelemes rendszer létrehozásához több szakértő, szolgáltató munkáját veszik igénybe. Éppen ezért lehet megnyugtató a vállalatok számára, ha a szolgáltatóra a pályázatfigyelésben, pályázatírásban, teljes körű projektmenedzsmentben és a generálkivitelezésben is lehet számítani, sőt a szervizben és a távfelügyeletben is. Fontos megvizsgálni a szolgáltató referenciáit, értékelését, hiszen az elkészült munkák, ügyfélvisszajelzések értékesek lehetnek azon vállalatok számára, akik napelemes rendszer telepíttetését tervezik.

A megbízható napelem-szolgáltató – A1 Solar

Az A1 Solarnak (elődvállalkozásainak köszönhetően) több mint egy évtizedes energiapiaci tapasztalata van. Az ügyfelekkel való együttműködés kezdetétől minden lényeges elintéznivalót, munkafolyamatot magukra vállalnak. Megírják az energetikai pályázatot (1500-nál is több sikeres pályázat kapcsolódik hozzájuk), a tervezéstől kezdve a kivitelezésig mindenben segítséget nyújtanak és a karbantartásról is gondoskodnak. Több mint 26 ezer telepített panel fűződik a nevükhöz, magasan képzett szakembereik csúcskategóriás termékekkel dolgoznak.

Advertisement

Ha az Ön vállalata is szeretné a napelemes rendszer minden előnyét élvezni és szakképzett, komoly referenciával rendelkező csapatra bízná a kivitelezést, akkor válassza az A1 Solar csapatát!

 

 

Borítókép forrása: KRQ Kft.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!