Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ez az ország példát mutat a napenergiában

Hollandiában az elmúlt időszakban látványos fellendülést tapasztaltak az otthoni napelemes rendszerek.

Létrehozva:

|

Március 19. és 21. között rendezték meg Hollandiában a Solar Solutions Amsterdam fotovoltaikus szakkiállítást. A PV Magazine beszámolója alapján a rendezvényen kidomborodott a globális napelemes piac változékonysága, ugyanakkor az összbenyomás az volt, hogy a hollandiai piac továbbra is a stabilitás felé tart.

A Solar Solutions Amsterdam a legnagyobb napenergia fókuszú kiállítás Északnyugat-Európában. Az eseményen fejlesztések és gyakorlati szemináriumok százai tekinthetők meg, a felsorakoztatott technológiák pedig a napelemeken kívül más, kapcsolódó területekre, így többek között az energiatárolásra, a zöld fűtésre és hűtésre, az elektromos járművek töltési megoldásaira, valamint az intelligens termékekre is kiterjednek. A Business to business (B2B) szemléletű Solar Solutions Amsterdamon emellett a kapcsolatépítésre is hangsúlyt fektetnek mind a kiállítók, mind a látogatók esetében.

A Solar Solutions Amsterdam szervezői az idei rendezvény első napján 5124 látogatót számoltak össze. A vásár második napján, amelyről jelenleg még nem állnak rendelkezésre adatok, az Expo Greater Amsterdam a PV Magazine szerint láthatóan még jobban megtelt, és a 200 standnál különösen nagy volt az aktivitás. Tavaly összesen 14 877 résztvevő volt jelen a rendezvényen, úgy tűnik, idén a három nap alatt sikerült megdönteni a 2023-as számokat. Az eseményt egyébként egy különleges helyszínen, egy 24 ezer négyzetméteres, teljes egészében tetőbe integrált, félig átlátszó napelemmodulokkal borított kiállítócsarnokban tartották meg.

Fellendült a hollandiai piac

Az északnyugat-európai régión kívül egyébként szoktak ennél nagyobb energetikai fókuszú kiállításokat is rendezni – müncheni The Smarter E Europe eseményre például ebben az évben nagyjából 115 000 látogatót várnak. Ennek ellenére az amszterdami vásáron számos nagy név képviseltette magát, többek között a legnagyobb kínai napelem-gyártók.

Advertisement

Az ok egyszerű: Hollandiában a fotovoltaikus technológia jelenleg elképesztő felfutást tapasztal, a DNE Research és a vásárszervező Good Events & Media testvérvállalatának, a Solar265-nek nemrégiben publikált jelentésében 2023-ban 4,82 gigawatt újonnan telepített kapacitással számoltak. Összességében Hollandia 2023 végére 24,4 gigawatt kumulatív napelemes teljesítményt ért el, ami majdnem 1,4 kilowattot jelent lakosonként, az ország ezzel felzárkózott Ausztrália és Németország 2020-as eredményeihez.

A fellendülés fő mozgatórugója a kisméretű fotovoltaikus rendszerek iránti igény volt. A Solar Trend Report szerint immár a lakóházak 34 százaléka rendelkezik tetőre telepített napelemekkel, Hollandia pedig jó úton halad afelé, hogy 2030-ra elérje a 1,5 millió széndioxid-mentes épületre vonatkozó célkitűzéseit. A napelemes rendszerek kialakítása 2025-től kötelező lesz az új épületek esetében, valamint a 250 négyzetméternél nagyobb lakóterületű épületek felújításakor. A kormány azt is célul tűzte ki, hogy 2026-tól évente 240 000 hőszivattyút telepítsenek az országban található épületekben.

A fenti számokból már sejthető, hogy a Solar Solutions Amsterdamra miért gyakorol olyan jelentős hatást a helyi kisvállalkozások és piac működése. 2023-ban a 14 877 látogatóból csaknem 12 300 érkezett Hollandiából, 30 százalékuk a telepítési ágazatból, további 16 százalék a tanácsadói szektorból, 10 százalék pedig a kiskereskedelemből. Bár konkrét számok 2024-re vonatkozóan még nem érhetők el, feltételezhető, hogy az arányok idén is igen hasonlóan alakultak.

A Solar Solutions egyébként nem csupán Hollandiában szervez szakvásárokat. 2024. április 17-18-án a németországi Brémában, október 2-3-án a belgiumi Kortrijkban, november 27-28-án pedig a németországi Düsseldorfban rendeznek meg egy-egy kiállítást. Ezt követően, 2025. január 28-29-én ismét Németországban, ezúttal Lipcsében lesz megtekinthető a vásár. A rendezvény Hollandiába, Amszterdamba nagyjából egy év múlva, 2025. március 11. és 13. között fog visszatérni.

Advertisement

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!