Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Ez lenne a világ legzöldebb zenei fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.

Létrehozva:

|

Napjainkban a fenntarthatóság egyre több ember számára szempont, sokan hozzák meg döntéseiket úgy, hogy a lehető legkisebb nyomást gyakorolják a bolygóra. Ez a megközelítés nemcsak a hétköznapi vásárlásokra terjed ki, hanem például arra is, hogy az emberek mivel töltik a szabadidejüket. Ennek következtében egyre több helyszín és rendezvény kezd el alaposabban foglalkozni a környezettudatosság kérdéseivel, elég arra gondolni, hogy már a Hungaroring is sokkal zöldebb, mint néhány éve volt.

A fenntarthatósági hullám a fesztiválokat is elérte, ami teljesen logikus, szükséges lépés. Talán bele sem gondolunk, de míg az emberek számára az önfeledt bulizás, a koncertek látogatása remek kikapcsolódás, addig a bolygónak kín: egy-egy fesztivál kvázi átmeneti településként működve, közvetlen és közvetett módon nagyon intenzív terhelést jelent a környezetnek. A hasonló eseményeken óriási mennyiségű szemét keletkezik, rengeteg ivóvíz fogy el, sok ételt dobnak ki, a sátrak, a színpadok, a vendégek és a járművek pusztítják a növényzetet, illetve port keltenek, és akkor a hihetetlen fény- és zajszennyezésről még nem is beszéltünk.

Aki rendszeresen, évek óta látogatja az ilyen típusú rendezvényeket – akár külföldön, akár hazánkban –, már felfedezhette, hogy sok helyen törekednek a hulladékmennyiség csökkentésére vagy éppen az átgondoltabb vízhasználatra. Ha azonban fesztiválokról van szó, egyik esemény sem közelítheti meg a NorthSide Festivalt: a minden évben júniusban, Dániában megtartott háromnapos esemény alighanem a Föld legzöldebb fesztiválja, illetve kulturális rendezvénye.

A legzöldebb fesztivál

A NorthSide 2010-ben indult, az elmúlt években Aarhus adott otthont az eseménynek. A zöld fesztiválon a koncertek mellett különböző, a környezettudatosságot javító programok is látogathatóak, a rendezvények kapható termékek ökológiai lábnyoma pedig meglehetősen kicsi. Az eseményen – ahogy sok magyarországi fesztiválon is – csak visszaváltható poharak érhetőek el, 100 százalékig organikus ételeket és italokat lehet vásárolni, a palackozott vizek árusítása pedig nem megengedett.

A keletkező hulladék túlnyomó többségét nemcsak begyűjteni, hanem szelektálni is tudják, 2017-ben például 16 kategóriába sorolva 210 tonna szemetet hasznosítottak újra. Természetesen a közlekedésre is hangsúlyt fektetnek: a helyszín gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel érhető csak el. Hogy tovább segítsék a környezetet, az infrastruktúra kiépítéséhez többnyire fát használnak fel, az elhasznált anyagot ellensúlyozva pedig esőerdő-telepítést finanszíroznak.

Advertisement

A fesztivál 2015 óta minden évben fenntarthatósági jelentést is készít az adott szezonról, a szervezők célja, hogy más kulturális rendezvényeket is fenntarthatóságra ösztönözzenek. A hosszú távú tervek között szerepel, hogy idővel 100 százalékban hulladékmentessé váljanak.

A rendezvénnyel tavaly is külön cikkben foglalkoztunk, akkor fontos mérföldkő volt a NorthSide életében, hogy az első olyan fesztivállá vált, amely teljes egészében zöld energiával működött. Ezzel együtt ez lett az egyik első ilyen típusú esemény Európában, amely a vendégeknek és a stábtagoknak egyaránt csak növényi alapú ételeket kínált.

A NorthSide persze zenei felhozatalban sem utolsó, minden évben szép számmal akadnak világhírű előadók a fellépők között. Nem csoda, hogy az évek során számtalan dániai és nemzetközi díjat elnyerő rendezvény különösen népszerű, naponta 35-40 ezren látogatnak ki rá.

A NorthSide-ot 2023-ban június 1. és 3. között szervezték meg. A fesztiválon a táplálkozás idén is fókuszban volt: a szokásoknak megfelelően a lebonyolítók túlnyomó részt helyi, zölden működő gazdaságok ételeit és italait választották. Az esemény ráadásul a helyi közösségek bevonásával valósult meg, a különböző családi standok mellett többek között az Aarhusi Egyetemnek is volt saját pavilonja.

Ahogy megszokhattuk, a zenei felhozatal sem volt gyenge. Idén a fesztivál húzónevei többek között a Muse, a The 1975, a The Chemical Brothers, a White Lies és a Kaleo voltak.

Advertisement

Zöldinfó

Elkészült a 2023. évi fehérgólya-felmérés összesítése

Az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megalakulása óta aktívan részt vesz a fehér gólyák védelmében és a faj időszakos felméréseiben. 2023-ban is az ország jelentős részén zajlott adatgyűjtés a fészkekről, a mindenki számára nyitott TermészetLesen program részeként.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adatgyűjtést az MME Turdus okostelefonos app Gólyales alkalmazása is nagyban segítette, és az örömteli eredmények az állomány mintegy 10%-os növekedését mutatják.

Az 1970-es évektől évtizedeken keresztül 4 800 és 5 500 között ingadozott az ötévente szervezett felmérések adatai alapján a költőállomány, azonban a 2019-es országos felmérés – némileg váratlanul – csak 4 000 költőpárat mutatott ki. A csökkenés azóta megállt, sőt enyhe emelkedést tapasztaltunk – ezért is vártuk kíváncsian az újabb év eredményeit, és mint kiderült, nem hiába!

Az MME online gólya adatbázisába 2023. december 31-ig feltöltött adatok 1 280 település 3 715 fészkelőhelyéről tudósítanak. A napi megfigyelési adatok száma 5 970, a korábbi évekhez képest magas szám jórészt a Turdus alkalmazáson keresztül érkezett a felmérőktől. A vizsgált fészkelőhelyek közül:

  • 2 019 fészek volt lakott, melyből 1 690 sikeresen repített fiókákat vagy fiókát, 334 pár sikertelen volt, 85-nek nem ismert a költési eredménye, 33 fészket pedig magányos gólya foglalt;
  • 1 021 üres, fészekanyag nélküli, 51 fészekkezdeményes és 501 lakatlan fészek volt fészektartó „gólyakosáron”;
  • a sikeres párok összesen 5 007 fiókát neveltek fel, így az átlagos fiókaszám az összes párra számolva 2,46, a sikeres párokra számítva 2,96 volt – ez nem rekordmagas, de a sokéves átlagnál jobbnak számít;

1 143 olyan település volt, ahol a 2019-es országos felmérés során és 2023-ban egyaránt történt adatgyűjtés. A két adatsort alapul véve megbecsülhető a teljes országos állomány, amely 2019-ben mintegy 4 000 pár volt, 2023-ban 4 550 párra becsülhető. Ez a bő 10%-os emelkedés a négy évvel ezelőtti mélyponthoz képest örvendetes eredmény.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!