Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Félmillió regisztrált felhasználója van a bécsi közbringarendszernek

Létrehozva:

|

Új rekordot döntött a bécsi közbringarendszer, a Citybike: a napokban köszöntötték az ötszázezredik regisztrált felhasználót. A tizenkét évvel ezelőtt kitalált szolgáltatás mára igazi exportslágerré vált.

Tizenegy éve helyezték üzembe az osztrák főváros közbringarendszere, a Citybike első dokkolóit és kerékpárjait – azóta töretlen sikernek örvend a szolgáltatás. Olyannyira, hogy a napokban köszöntötték a Citybike ötszázezredik regisztrált felhasználóját, Atasever Nebit, akit egy elektromos kerékpárral is megajándékoztak.

Az ünnepi alkalomból Maria Vassilakou, Bécs polgármester-helyettese elmondta: „a Citybike-kal olyan úttörő teljesítményt ért el Bécs, amely azóta világszerte számos követőre talált. A rendszert minden nap több ezer ember használja, és nemcsak a turisták számára fontos szolgáltatás, hanem a bécsiek körében is sokat használt, nélkülözhetetlen közlekedési eszköz lett”.

A Citybike koncepcióját 12 évvel ezelőtt dolgozta ki a Gewista, Ausztria legnagyobb kültéri reklámcége, amely azóta is üzemeltetője a közbringarendszernek. Jelenleg 118 dokkolóállomáson 1.450 kerékpár áll a felhasználók rendelkezésre, de az a cél, hogy 2014 végére 120 dokkolóállomásra és 1.500 biciklire emelkedjen ez a szám. Tavaly a közbringákat 790 ezerszer használták és összesen 2,5 millió kilométert tettek meg velük. Az ötlet pedig annyira sikeres lett, hogy világszerte hatvan metropoliszba exportálták, Párizstól Brisbane-ig.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Közlekedés

Akkumulátorcsere-szolgáltatásra építi piaci stratégiáját az elektromos autókat gyártó kínai NIO

A kínai NIO elektromosautó-gyártó vállalat az akkumulátorok lízingelésével és a töltőállomásokon azok azonnali cseréjével tervezi növelni piaci részesedését Európában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A cég társalapítója és egyben jelenlegi elnöke Csin Li-hung (Quin Lihong) a Reuters hírügynökségnek adott telefoninterjúban elmondta, hogy 2025-ig cége mintegy ezer akkumulátorcsere-állomást kíván létesíteni Kínán kívül, többségében Európában. A NIO akkumulátorcsere-szolgáltatásával a járművezetők néhány perc alatt új, teljesen feltöltött akkumulátorral indulhatnak útnak a csereállomásról, ami gyorsabb megoldás bármely jelenleg rendelkezésre álló töltési technológiánál. Az elektromos járművek egyik legdrágább összetevője az akkumulátor egység. A NIO piaci stratégiája az akkumulátornak a jármű tulajdonjogától való leválasztására helyezi a hangsúlyt az elektromobilitás induló költségeinek a csökkentése érdekében. A járművek tulajdonosa az akkumulátorokat lízingeli és “töltőállomásokon” cseréli. A megoldás “hátránya” ugyanakkor, hogy az akkumulátor költségeit és használatának a kockázatait a járműgyártó cégekre hárítja. Ez az egyik oka annak, amiért a legtöbb autógyártó más utat keres az akkumulátorok költségeinek csökkentésére és a töltési hatékonyságuk növelésére. Kínában a NIO egy vállalatot hozott létre partnerekkel, köztük a CATL akkumulátorgyártó óriáscéggel, hogy megvásárolja az akkumulátorokat lízingelésre, majd előfizetési díjakat szedjen a NIO járművek tulajdonosaitól. Csin a Reuters hírügynökségnek a telefoninterjúban elmondta, hogy a NIO egy európai vagyonkezelő céggel is partnerségre kíván lépni egy akkumulátor-lízingcég létrehozásához. A cég már az idén megkezdi az akkumulátorok lízingelését. A NIO Norvégiában már végzett kísérleteket az akkumulátorok lízingelésével és cseréjével az ES8-as elektromos meghajtású SUV-modelljével. A NIO 800 SUV-modellt értékesített Norvégiában és két akkumulátorcsere-állomással rendelkezik. A NIO  energiagazdálkodásért felelős alelnökének elmondása szerint Norvégiában minden vásárló, Kínában pedig a vásárlók fele az akkumulátorlízing-megoldást választotta. A NIO ebben a hónapban Magyarországon nyitotta meg első tengerentúli üzemét akkumulátorcsere-állomások gyártására, amelyeket méretük miatt költséges lenne Kínából szállítani.

 

mti

 

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák