Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Fény az éjszakában: napelemes spéci LED-izzó

Létrehozva:

|

Ezzel a megoldással fényt lehet vinni oda is, ahol nincs elektromos hálózat.

Késő este hazaérünk a munkából és a bejárati ajtó mellett azonnal rányomunk a villanykapcsolóra, melynek hatására azonnal világos lesz a lakásban, és így már nem megyünk neki semminek a sötétben. A fejlett országokban ez valahogy ilyen egyszerűen működik, azonban a világon számos olyan régió van, ahol abszolút nincs elektromos hálózat, így aztán világítás se. A Nokero nevezetű vállalat által kifejlesztett Crestone Solar Light Bulb azonban egy olyan fényforrás, melynek révén még elektromos hálózat nélkül is kiválóan lehet világítani. Az újdonság egy parányi kis napelemből nyeri a működéséhez szükséges energiát, melyet aztán egy, vagy két AA méretű akkumulátorban tárol el, írja a technet.hu.

Egy feltöltéssel maximum 8-12 órán át képes világítani a készülék, melynek fényereje két fokozatban állítható. Az alacsony fogyasztásra és a rendkívül hosszú élettartamra a LED fényforrás jelent garanciát. A fényszenzorral és automatikus kikapcsolás funkcióval is felvértezett, bárhova könnyen felakasztható, a hagyományos izzókéhoz hasonló designt kapott lámpa ára 15 dollár, vagyis átszámítva mintegy 3500 forint. Ez nem túl nagy összeg, azonban a fejlődő országokban élők számára ez már sok esetben sajnos luxust jelent – a megoldás talán valamilyen állami támogatásban rejlene.

forrás: technet.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!