Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Fényt a ghánai diákoknak!

Létrehozva:

|

A minden komforttal megáldott európai ember számára napszaktól függetlenül természetes hogy jól lát, a világítás velejárója az életének.

Elképzelhetetlen számára a sötétség kénytelen kelletlen elviselése, az a tehetetlenség érzés, amellyel a körülmények fogságában szinte semmit sem tehet. Nem így Afrika jónéhány térségében, ahol a szigorú, kíméletlen valóság magától értetődően teremti meg, hogy a sötétséggel, a hosszú éjszakák sötétjével naponta számolniuk kell az embereknek.

Különösen érzékenyen érinti ez a gyerekeket, akiket a világosság hiánya alaposan korlátoz a tanulásban. Példaként hozható fel a nagy szegénységgel küzdő Ghána, az itteni gyerekek sorsa. A szegénység párosul a sötétséggel, hiszen az ország Egyenlítőhöz közeli fekvése miatt az ott élők a teljes nap felét, 12 órát mindig sötétben töltik. Kevés az eszközük a világításhoz, kénytelenek nélkülözni a fényt. Az iskolás gyerekek, akiknek a munkájára a család megélhetéséhez az otthon gazdaságban szükség van, a nap végén, tekintettel arra hogy beköszönt az éj, és nincs világítás az otthonukban, nem tudnak tanulni. Megoldást kínál a jövőben, minél több érintett tanuló számára egy nonprofit szervezet, amely közel 200 fiatalnak nyújt öt esztendőre elegendő villamos energiát az otthoni tanuláshoz egy energiatakarékos LED rendszer telepítésével. Minden oktató központnak ötven darab lámpát ad az Energizer támogatásával megvalósuló projekt. A lámpákat a diákok az órák befejeztével hazavihetik, segítve ezzel őket az esti tanulásban. A lámpafény ösztönző erővel kell hogy bírjon a projekt szándéka szerint, és a kezdeményezés célja az is, hogy e közvetlen támogatás megerősítse az itt élőkben a műveltség fontosságát és az ebből származó hosszú távú előnyök megértését és elfogadását.
forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!