Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Hatalmasat csökkenhet a rezsiszámla, ha split klímát használunk?

Létrehozva:

|

Valóban olcsóbb split klímával fűteni?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 23-án jelentette be: azon dolgoznak, hogy legyenek alternatív módszerek, amelyekkel a gázfogyasztás csökkenthető, és amelyekkel akár az áram terhére bizonyos szolgáltatások kezelhetővé válnak. „A split klíma alapú fűtés olcsóbb és hatékonyabb, mint a gázzal való fűtés. Persze mi is tudjuk, hogy ezt még be kell szerelni” – tette hozzá. A Portfolio szerint a felvetés a lakosság jelentős részét érinti: a hazai lakásállomány közel háromnegyede fogyaszt vezetékes gázt, és a légkondicionálók száma is gyorsan nő. A lap cikke alapján split klímával fűteni valóban olcsóbb és hatékonyabb, mint gázzal.  Mint írják, a hőszivattyús megoldás sajátossága, hogy 1 kilowattóra villamosáramból 1 kilowattóra hőenergiát ad, a külső környezetből pedig még hozzátesz 3-4 kilowattóra hőenergiát. Így 70-ről 17 forintra csökkenhet a kilowattóránkénti energiaköltség. Amennyiben a berendezés hatásfoka lehetővé teszi a H tarifa használatát, az ár még alacsonyabb lehet.

A Daikin Hungary mintaszámítása alapján egy 80 négyzetméteres, három gázkonvektorral fűtött, évi 2200 köbméter gázfogyasztású lakásnál a fűtési számla évi több mint 530 ezer forint lesz. Egy három beltéri és egy kültéri egységből álló levegős hőszivattyú készülék ára megközelítőleg 1 millió forint, a telepítése közel 400 ezer forint, a H tarifa kiépítése pedig szintén legalább 300-400 ezer forint. A 1,7 millió forintos beruházás évi mintegy 75 000 forint mellett üzemeltethető, ami évente mintegy 400 ezres megtakarítást jelent.

A váltást fontolgatóknak elsősorban azt kell mérlegelniük, hogy pontosan mennyi a ház gázhasználata, illetve hogy belefér-e a kedvezményes átlagfogyasztás alatti díjszabásba az otthon. Az ingatlan energiahasználatát nagyban befolyásolja az energetikai állapota, így a szigeteltsége és a külső nyílászárók állapota. Split klíma esetében a hőszivattyúk számára létrehozott kedvezményes H tarifa akkor érhető el, ha szezonális fűtési jósági foka, az úgynevezett SCOP értéke eléri a minimális 3,4 értéket. Ezt ma már a legtöbb típus teljesíti. Az egyedi díjszabást a területileg illetékes villamos energia elosztói engedélyesnél lehet igényelni. Elmondható, hogy a levegő-levegő (split klímák) és a levegő-víz hőszivattyúk iránt is egyre nő a kereslet. Ez leterheltséget okoz a magyarországi cégeknél, ami hosszabb várakozási időt eredményezhet.

Zöld Energia

Milyen hatással van a baromfira, ha napelemek alatt kapirgálnak?

A Technique Solaire francia vállalat szerint a napelemeknek a baromfitenyésztésben is van létjogosultsága.

Létrehozva:

|

Szerző:

A francia Technique Solaire napelem-fejlesztő partneri megállapodást kötött a Nouzilly-i Nemzeti Agronómiai Kutatóintézet (INRAE) Baromfi Kísérleti Egységével, illetve a Magneraud Alternatív Baromfitenyésztési Rendszerek Kísérleti Egységével – számol be a PV Magazine. A cél az, hogy felmérjék a fotovoltaikus panelek használhatóságát a szabadtéri baromfitenyésztő területeken.

A napelemes technológia az élet egyre több területén jelenik meg. Az egyik izgalmas fejlesztési irány a mezőgazdaságot érinti: világszerte sok régióban kutatják, hogy a fotovoltaikus paneleket hogyan lehetne alkalmazni az agráriumban. A legtöbb esetben a paneleket a növénytermesztésben, például üvegházakban hasznosítják, de az állattenyésztésben is van létjogosultsága a technológiának.

A Technique Solaire 2017 óta fejleszt fotovoltaikus madárházakat, ólakat vad- és baromfitenyésztők bevonásával. Ezek olyan egymás után elhelyezett, hálókkal összekapcsolt tetőegységek, amelyeken fotovoltaikus rendszerek találhatóak.

Az alacsonyabb telepítési költségek mellett a madárházak komoly előnye, hogy a kültéri tyúkólak tulajdonságait igazítják az olyan baromfik tartásához, mint amilyenek a húsukért tartott brojler csirkék vagy a kacsák.

A Technique Solaire szerint nem túl gyakori, hogy a madarak számára szabadtéri ólakat helyezzenek ki, sok állat élete során még csak el sem hagyja a költőépületeket. Mint a cég kiemelte, számos tanulmány kimutatta, hogy a madarak valójában éppen az árnyékos szabadtéri kifutókat kedvelik, ahol fák, kerítések és panelek is helyet kaphatnak. A vállalat által kínált napelemes egységek tehát a madarak számára is kedvezőek lehetnek.

Advertisement

A gyakorlati alkalmazás tökéletesítéséhez ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek. Az INRAE ​​segítségével a Technique Solaire elemezni kívánja az állatok viselkedésének alakulását a rendszerek közelében. A cég szerint a Lot-et-Garonne-ban működő madárház alatt tett első megfigyelések kifejezetten biztatóak, az állatok gyakoribb, hosszabb és távolabbi utakat tesznek meg a farmépületből.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!