Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Hollandia – úszó napelemeket helyeznének el a szélturbinák között

Létrehozva:

|

Hollandiában hiányzik a hely a nagy kiterjedésű szélkerék- és naperőmű-parkok létrehozására. Ezért a szakemberek új megoldást kerestek.

Egy holland konzorcium azzal az ötlettel állt elő, hogy úszó napelemeket kellene elhelyezni a tengeren lévő szélturbinák között. A konzorciumnak hat cég és intézet a tagja. A tervek szerint a tengeri napenergia-farm területe 26 910 négyzetláb (2500 négyzetméter) lenne. Az első kísérleti program keretében az idén nyáron összesen 323 négyzetláb (30 négyzetméter) területen helyeznének el napelemeket 9 mérföldre Hágától. Az úszó napelemes modulok előnye, hogy a tengervíz egyformán és automatikusan lehűti azokat, emellett több napsütés éri őket. Ez a két hatás miatt 15 százalékkal több napenergia termelhető, mint a szárazföldön elhelyezett klasszikus napelemek segítségével. Miután meglévő infrastruktúrát hasznosítani lehet, a költségek is alacsonyan tarthatók. A termelt áramot a meglévő és a szélturbinákhoz kapcsolódó kábeleken szállítanák a szárazföldre. A Solar-at-Sea nevű projektben résztvevő szakértők azzal számoltak, hogy hosszú távon a tengeren még olcsóbban lehet áramot termelni, mint a klasszikus módszerekkel a szárazföldön.

A programnak lennének hátrányai is. A moduloknak elég robusztusnak kell lenniük ahhoz, hogy elviseljék a tengeri viszonyokat. Ez megoldható, mert a rendszernek nincsenek mozgó alkatrészei. Ennek ellenére az egyes paneleknek akár több mint 10 méteres hullámokkal is meg kell birkózniuk és előfordulhat, hogy a víz alá kerülnek. A nehézségek ellenére a szakemberek abból indultak ki, hogy a következő három éven belül megvalósulhat az elképzelés.

forrás: alternativenergia.hu

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Otthoni akkumulátort mutatott be a Huawei

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Huawei cégről a többség egészen biztosan az okostelefonokra asszociál, a kínai gyártó ugyanakkor más technológiákkal, termékekkel is foglalkozik. A vállalat a közelmúltban egy új, lakossági napelemes rendszerek számára kidolgozott, minden egyben akkumulátorcsaládról rántotta le a leplet – számol be a PV Magazin. A berendezés három változatban, egy, két vagy három akkumulátormodullal érhető el, amelyek 6,9 kilowattórától 20,7 kilowattóráig terjedő felhasználható energiát kínálnak.

A tetőre telepített fotovoltaikus rendszerekkel kombinálható akkumulátor a LUNA S1 nevet viseli. A gyártó szerint a termék továbbviszi a Huawei egyedülálló Module+ architektúráját, amely beépített energiaoptimalizálóval rendelkezik, és a szektorban először használja a vezető nagyméretű akkumulátorcellát (280 amperóra), amely messze meghaladja az iparági szintet. „Az akkumulátorcsomag szintjén történő optimalizálással több mint 40 százalékkal nagyobb energiaátbocsátást biztosít az élettartam alatt, és magas minőségével és megbízhatóságával iparágvezető, 15 éves korlátozott garanciát ér el, így hosszabb élettartamot és kiváló befektetési megtérülést kínál a felhasználóknak” – olvasható a vállalat közleményében.

A Luna2000-7/14/21-S1 energiatároló-rendszer három változatban kapható, egy, két vagy három akkumulátor-modullal és 6,9-20,7 kilowattóra hasznosítható energiával. A berendezés maximális töltési és kisütési teljesítménye 3,5 kilowatt és 1,05 kilowatt között mozog, míg az üzemi feszültségtartomány 350 volt és 560 volt között van egyfázisú rendszerek esetében, illetve 600 volt és 980 volt között háromfázisú rendszereknél.

Az egymodulos változat mérete 590-szer 255-ször 510 milliméter, tömege 80 kilogramm, míg a hárommodulos rendszer mérete 590-szer 255-ször 1230 milliméter, súlya pedig 216 kilogramm. Az új tárolórendszerek működési hőmérséklettartománya mínusz 20 Celsius-foktól plusz 55 Celsius-fokig terjed, és IP66-os védettségűek.

A Huawei LUNA S1 ötrétegű biztonsági védelmi mechanizmussal rendelkezik, beleértve a cellaszintű, elektromos, szerkezeti, aktív és vészhelyzeti védelmet. Az akkumulátor számos biztonsági tanúsítványt elért, mint például a VDE 2510-50, IEC 62169, ISO 13849, IEC 63056, IEC 62040-1, IEC 62477 és UN 38.3.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!