Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Itt a kerítésre felszerelhető napelem

A napelem telepítése és használata is egyszerű, sajnos Magyarországon egyelőre nem engedélyezett a hasonló termékek használata.

Létrehozva:

|

A Green Akku napelemes termékekre szakosodott német beszállító új, kerítéseknél használható napelemes rendszert jelentett be – számol be a PV Magazine. Az eszköz függőlegesen rögzíthető a kerítésekre, és meglehetősen sok energiát termel, még télen is.

Az utóbbi években a napelemek egyre több felületen jelentek meg, ma már nemcsak otthonunk tetőszerkezetére telepíthetünk paneleket, hanem például a házfalakba is. Ezen alternatív megoldásoknak számos előnye lehet, egy álló modulon például mérséklődhet a teljesítményt csökkentő szennyezőanyagok felhalmozódása.

A Green Akku alapvetően erkélyre szánt otthoni napelemekkel foglalkozik, ezen termékek egyre terjednek Európában. Az eszközök konnektorra csatlakoztathatóak, otthoni berendezéseket tudnak ellátni árammal, és komoly pozitívumuk, hogy telepítésük egyszerű, szakértőt sem igényel. Magyarországon használatuk egyelőre tiltott.

A most bemutatott rendszer neve ZaunPV, a kerti kerítésekre illeszthető napelem felszerelése szintén nem bonyolult. A vállalat egy komplett készletet kínál, amely válogatott modulokat, invertereket és speciális konzolokat tartalmaz. A teljes csomag 416,81 euróba, azaz mintegy 159 ezer forintba plusz szállítási költségbe kerül kiskereskedelmi áron, a németországi jogszabályok miatt a végfelhasználókra nulla százalékos adókulcs vonatkozik.

A rendszer függőlegesen is rögzíthető, a modulok még kevés napsütés mellett és télen is sok energiát termelnek. Némi ügyességgel a napelem nem pusztán kerti kerítésekre telepíthető. A termék nagy előnye, hogy invertere közvetlenül az otthoni hálózatra csatlakoztatható. A Green Akku szerint a ZaunPV beszerzéséhez és használatához nem szükséges engedély.

Advertisement

A vállalat az javasolja, hogy a modulokat déli vagy kelet-nyugati irányú kerítésekre rögzítsék. A napelem elsősorban reggel és este termel, ekkor közvetlenül a lakásokban is felhasználható. Déli tájolás esetén a rendszer nagy mennyiségű napenergiát állít elő, különösen a nap közepén.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!