Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Környezetbarát gyorsaság: Az F1 új fenntarthatósági kezdeményezései felkavarják a versenypályákat

2030-ra válhat karbonsemlegessé a Formula-1, ehhez fenntartható üzemanyagot is fejlesztenek.

Létrehozva:

|

Ahogy az élet számos területén, úgy a sportban is egyre fontosabbá válnak a fenntarthatósági szempontok. A törekvések az autósportokat is érintik, és a világ leghíresebb ilyen típusú versenysorozata, a Formula-1 sem jelent kivételt. Az F1 2019-ben mutatta be első zöld stratégiáját, ebben azt a célt tűzték ki, hogy 2030-ig elérjék a nettó zéró kibocsátást. Érdekesség, de az emisszió jelentős része nem magukhoz a versenyautókhoz, hanem az F1 logisztikájához köthető, ennek ellenére a kocsik esetében is van még lehetőség a fenntarthatóság fokozására.

A Formula-1 2030-as stratégiájának a fejlett fenntartható üzemanyag is a része. Hogy ez miként is működik, illetve mit is jelent, az kiderült az F1 hivatalos oldalán közzétett angol nyelvű videóból.

A Forma-1 következő forradalma egyértelműen a fenntarthatósághoz köthető, az F1 a legnagyobb üzemanyaggyártókkal együttműködve azon dolgozik, hogy 100 százalékban fenntartható, hibrid üzemanyagot fejlesszenek ki. Ezt 2026-ban vezetnék be, amikor a versenysorozat hibrid megközelítésének új korszaka kezdődik.

Az F1 jelenleg E10-es üzemanyagot használ, ami 10 százalékban megújuló etanolt tartalmaz, a motorsport azonban ennél jóval többre törekszik. A fenntartható üzemanyag nem növeli a légkörben lévő szén-dioxid összmennyiségét, ám biztosítja, hogy a meglévő belsőégésű motorral hajtott autók továbbra is használhatóak legyenek. Ez is része a Forma-1 2030-ig megvalósítandó szén-dioxid-mentes tervének, amely ambiciózus célt a gyártók, a csapatok, a hirdetők és a partnerek segítségével kívánják elérni.

A meglévő kezdeményezések közé tartoznak a versenypályák fenntarthatósági erőfeszítései, amelyek olyan területekre összpontosítanak, mint a műanyag és a hulladék, a jólét és a természet, valamint a szurkolói mobilitás fejlesztése. Az F1 irodái már 100 százalékban megújuló energiát használnak, a versenysorozat és számos csapat 3 csillagos FIA környezetvédelmi akkreditációt szerzett, miközben egyre több szurkoló használja a tömegközlekedést és a gyalogos megközelítést a versenyhelyszínek felkeresésekor.

Advertisement

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!