Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Környezetbarát gyorsaság: Az F1 új fenntarthatósági kezdeményezései felkavarják a versenypályákat

2030-ra válhat karbonsemlegessé a Formula-1, ehhez fenntartható üzemanyagot is fejlesztenek.

Létrehozva:

|

Ahogy az élet számos területén, úgy a sportban is egyre fontosabbá válnak a fenntarthatósági szempontok. A törekvések az autósportokat is érintik, és a világ leghíresebb ilyen típusú versenysorozata, a Formula-1 sem jelent kivételt. Az F1 2019-ben mutatta be első zöld stratégiáját, ebben azt a célt tűzték ki, hogy 2030-ig elérjék a nettó zéró kibocsátást. Érdekesség, de az emisszió jelentős része nem magukhoz a versenyautókhoz, hanem az F1 logisztikájához köthető, ennek ellenére a kocsik esetében is van még lehetőség a fenntarthatóság fokozására.

A Formula-1 2030-as stratégiájának a fejlett fenntartható üzemanyag is a része. Hogy ez miként is működik, illetve mit is jelent, az kiderült az F1 hivatalos oldalán közzétett angol nyelvű videóból.

A Forma-1 következő forradalma egyértelműen a fenntarthatósághoz köthető, az F1 a legnagyobb üzemanyaggyártókkal együttműködve azon dolgozik, hogy 100 százalékban fenntartható, hibrid üzemanyagot fejlesszenek ki. Ezt 2026-ban vezetnék be, amikor a versenysorozat hibrid megközelítésének új korszaka kezdődik.

Az F1 jelenleg E10-es üzemanyagot használ, ami 10 százalékban megújuló etanolt tartalmaz, a motorsport azonban ennél jóval többre törekszik. A fenntartható üzemanyag nem növeli a légkörben lévő szén-dioxid összmennyiségét, ám biztosítja, hogy a meglévő belsőégésű motorral hajtott autók továbbra is használhatóak legyenek. Ez is része a Forma-1 2030-ig megvalósítandó szén-dioxid-mentes tervének, amely ambiciózus célt a gyártók, a csapatok, a hirdetők és a partnerek segítségével kívánják elérni.

A meglévő kezdeményezések közé tartoznak a versenypályák fenntarthatósági erőfeszítései, amelyek olyan területekre összpontosítanak, mint a műanyag és a hulladék, a jólét és a természet, valamint a szurkolói mobilitás fejlesztése. Az F1 irodái már 100 százalékban megújuló energiát használnak, a versenysorozat és számos csapat 3 csillagos FIA környezetvédelmi akkreditációt szerzett, miközben egyre több szurkoló használja a tömegközlekedést és a gyalogos megközelítést a versenyhelyszínek felkeresésekor.

Advertisement

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!