Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Mínusz 55 fokot is kibír ez az akkumulátor

A kínai Goodwe akkumulátorának egyik fő előnye a bővíthetőség.

Létrehozva:

|

60 kilowattóra kapacitású akkumulátort fejlesztett ki kereskedelmi és ipari fotovoltaikus rendszerekhez a GoodWe – számol be a PV Magazine. A termék egy, a gyártó ET15-30 kW invertersorozatához passzoló rekeszt is tartalmaz.

A kínai székhelyű GoodWe új kültéri akkumulátorrendszere a Lynx C nevet viseli, tárolási kapacitása pedig 60 kilowattóra. A rendszer 11 csomag lítiumvas-foszfát (LFP) cellatípusú akkumulátort használ.

„Az ügyfelek könnyen telepíthető inverter-plusz akkumulátor rendszer iránti igényeinek kielégítésére a Lynx C 60 kilowattóra szekrény egy kényelmes rekeszt tartalmaz a GoodWe ET15-30kW-os invertersorozat számára” – olvasható a vállalat közleményében. Ezek együtt egy teljes energiatárolási megoldást alkotnak, megkönnyítve a hatékony energiatartalékolást, a csúcsidő-csökkentést és az ésszerűsített terheléskezelést.

A cég szerint az akkumulátorrendszer maximális töltési és kisütési teljesítménye 96 amper, élettartama pedig több mint 5000 ciklus. A hűtéshez és fűtéshez légkondicionálót használ, és töltéskor 0 és -55 Celsius-fok közötti hőmérséklet-tartományban, kisütéskor pedig -25 és -55 Celsius-fok közötti hőmérsékleten működik.

A csomag kiemelkedő jellemzője a rendszer bővíthetősége. Egy ET 30kW/Lynx C szekrény akár két további Lynx C akkumulátor hozzáadásával is kiegészíthető, az inverterrekesz kivételével, így egy 30 kilowatt/180 kilowattórás rendszer jön létre. További bővítések az ET sorozatú inverter párhuzamos csatlakoztatásával lesznek lehetségesek, amely funkciót hamarosan elérhetővé teszik.

Advertisement

Az inverterrekesz súlya mintegy 1029,5 kilogramm, míg a bővíthető modellé 972 kilogramm. A teljes termék 1,108 méter széles, 2,05 méter magas és 1,1115 méter mély.

„A kompakt rendszerkialakításnak köszönhetően a szállítás és a telepítés egyszerűvé válik, így a telepítők és a rendszerintegrátorok számára problémamentes telepítést biztosít” – állítja a GoodWe. Az üzemeltetési és karbantartási feladatok a moduláris funkciónak köszönhetően nagy hatékonysággal végezhetők el, olyan egyéb jellemzőkkel együtt, mint az IP55 és a C4 védelem.

Zöld Energia

Napelemek: nagy szükség lenne az otthoni energiatárolásra

Újabb napelemstopok jöhetnek, ha nem terjednek el kellően az otthoni akkumulátorok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hartvig Áron, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának elemzője a G7 felületén mutatja be új kutatásukat. A szakértők azt vizsgálták, hogy a háztartási akkumulátorok bevezetése milyen hatással lehet a magyar villamosenergia-hálózatra, illetve miként alakulhat a számuk 2050-ig különböző támogatási programokat feltételezve.

Az elszámolási rendszer tavalyi megváltoztatása akkumulátor-telepítésre ösztönzi a napelemeseket, csakhogy az energiatárolók jelentős pluszköltséget jelentenek. Így támogatás nélkül nem, vagy sokkal lassabban térül meg egy háztartási napelem-beruházás, ez pedig jelentősen visszavetheti az otthoni napelemek terjedését. Az ellátórendszernek nagy szüksége lenne az akkumulátorokra, ezek nélkül később újabb napelemstopok jöhetnek – a hálózat kiegyensúlyozottsága már jó ideje központi probléma.

Ösztönzőleg hathat a 75,8 milliárdos napelemes-pályázat, amely a költségek 66 százalékát, legfeljebb 5 millió forintot fedez vissza nem térítendő támogatásként. A feltételek közé tartozik egy 4-5 kW-os napelemes rendszer és egy 7,5-10 kWh kapacitású tároló létesítése. A háztartási akkumulátorok egyébként Európa-szerte egyre népszerűek, 2022-ben 83 százalékkal nőtt telepítésük. Magyarországról nincs elérhető adat arról, hogy hány ilyen tároló üzemel, a jelenleg futó pályázaton mindenesetre maximum 15 160 projektet fognak támogatni.

Hartvig Áron szerint legújabb vizsgálatuk alapján elmondható, hogy az akkumulátorok elterjedését a beruházás megtérülése befolyásolja a leginkább. Mivel az energiatárolóval kombinált napelemes telepítés jóval drágább az egyszerű napelemes beruházásnál, fontos kiszámítani, hogy a projekt mennyi haszonnal jár.

Az a háztartás, amely energiatárolóval együtt telepít napelemet, úgy tudja csökkenteni a villanyszámláját, hogy ahelyett, hogy 5 Ft/kWh áron betáplálná a hálózatba a fel nem használt napenergiát, eltárolja és az esti órákban használja fel. Így az esti órákban, amikor már nem süt a nap, cserébe a legmagasabb az energiafogyasztás, nem kell a hálózatból villamos energiát vásárolnia 36,9 Ft/kWh áron, tehát kilowattóránként 31,9 forintot (a rezsicsökkentett villamosenergia-ár és a betáplálási ár különbsége) spórolhat a tárolással – írja a szakértő.

Nagyon kellene a támogatás

Advertisement

Mint kiemelte, amennyiben a következő napelem-pályázatok nem támogatják az energiatárolók telepítését, akkor a háztartási akkumulátorok nem terjednek el széles körben, tehát csak kis mértékben járulhatnak hozzá a rendszer rugalmasságához. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy támogatás nélkül csak az otthonok 2,4 százaléka, nagyjából 66,2 ezer háztartás szereltetne be akkumulátort 2050-ig, ami igen alacsony a napelem-telepítési számokhoz képest. Mindez azt jelenti, hogy a tárolók a század közepére csupán 20 MW terhelést tudnának átvenni az esti csúcsidőszaki fogyasztásból.

A csapat azt is megvizsgálta, hogy mi lenne, ha 50 százalékos állami támogatás járna 2050-ig az akkumulátorok telepítésére. Ekkora mértékű támogatás mellett már több mint 900 ezer háztartási energiatároló kerülhetne a rendszerbe 2050-ig, ami összesen 4,1 GWh-nyi kapacitást jelentene.

Ez már elegendő ahhoz, hogy a háztartások villamosenergia-fogyasztását a napenergia termeléséhez igazítva az esti fogyasztási csúcsot napközbenre helyezzük át nyáron, és télen is jelentősen csökkentsük az esti csúcsot – emelte ki Hartvig Áron.

A szakértő szerint fontos, hogy az anyagi támogatáson kívül másképpen is kedvezőbbé lehet tenni a háztartási akkumulátorok létesítését. A mostani rendszerben a szolgáltató nem tesz különbséget a díjszabásban aközött, hogy az otthonok mikor fogyasztanak áramot, pedig napközben jelentősen olcsóbban lehet villamosenergiát előállítani az esti órákhoz képest. Mint kiemelte, az akkumulátorok megtérülési ideje jelentősen javulhatna egy csúcsidős árazási csomaggal, hasonló díjrendszerek egyes országokban, így Ausztráliában már elérhetőek.

A háztartások emellett úgy javíthatják a napelemes beruházás megtérülését, ha növelik az energia közvetlen felhasználását. Erre jó módszer, ha a háztartási gépek használatát a napos időszakokra időzítik.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!