Kapcsolatfelvétel

Design

Napelemes lesz az Apple okosórája?

Létrehozva:

|

Egy New York Timesban megjelent cikk újabb érdekes, de meg nem erősített információkkal bővíti a továbbra is titokban tartott iWatchról szóló találgatáshalmot.

A legfurcsább ötlet, hogy a beszámoló szerint az Apple okosórája a napenergiát is hasznosítja majd. A napilap vasárnapi számában megjelent cikk szerint az Apple a napelemes és a drót nélküli akkumulátortöltést is tesztelte az okosóra tervezése közben. A drót nélküli megoldás a máshol, például a Nokia Lumia 920-asban már gyárilag alkalmazott mágneses indukció elvén alapulna. A napenergiát viszont nem külön az órához csatolható panelen keresztül szívná magába az óra, a tervezők a kijelzőbe építenének egy speciális réteget. Szintén nem új ötlet, de modern kütyüknél és okoseszközöknél viszonylag ritkán használt megoldás, hogy az iWatchban mozgási energiával is töltenék az akkumulátort. A kar mozgásából fakadó kinetikus energiát már hagyományos karórákban is felhasználták. A kézmozdulatok hatására forgó rotor áttételeken keresztül egy mágneskereket forgat egy tekercs előtt, amiben így áram indukálódik. Az Apple a megoldás egy saját változatára 2009-ben nyújtott be szabadalmi kérelmet.

A fenti megoldások egyenként is segíthetnek az okosórák legnagyobb problémáján azzal, hogy az amúgy (a telefonokhoz hasonlóan) egynapos töltöttséget meghosszabbítják valamennyivel. A riport a korábban már emlegetett hajlított kijelzős pletykát is megismételte. A New York Times szakírói Tony Fadellt, az iPod egyik tervezőjét is megszólaltatták, aki megerősítette, hogy az Apple hosszú éveken át kísérletezett, hogy potensebb akkumulátorokat szerelhessen a termékeibe. A napenergia már akkor is a lehetőségek között volt, de nem értek el vele átütő sikereket.

forrás: index.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák