Kapcsolatfelvétel

Design

Napelemes lesz az Apple okosórája?

Létrehozva:

|

Egy New York Timesban megjelent cikk újabb érdekes, de meg nem erősített információkkal bővíti a továbbra is titokban tartott iWatchról szóló találgatáshalmot.

A legfurcsább ötlet, hogy a beszámoló szerint az Apple okosórája a napenergiát is hasznosítja majd. A napilap vasárnapi számában megjelent cikk szerint az Apple a napelemes és a drót nélküli akkumulátortöltést is tesztelte az okosóra tervezése közben. A drót nélküli megoldás a máshol, például a Nokia Lumia 920-asban már gyárilag alkalmazott mágneses indukció elvén alapulna. A napenergiát viszont nem külön az órához csatolható panelen keresztül szívná magába az óra, a tervezők a kijelzőbe építenének egy speciális réteget. Szintén nem új ötlet, de modern kütyüknél és okoseszközöknél viszonylag ritkán használt megoldás, hogy az iWatchban mozgási energiával is töltenék az akkumulátort. A kar mozgásából fakadó kinetikus energiát már hagyományos karórákban is felhasználták. A kézmozdulatok hatására forgó rotor áttételeken keresztül egy mágneskereket forgat egy tekercs előtt, amiben így áram indukálódik. Az Apple a megoldás egy saját változatára 2009-ben nyújtott be szabadalmi kérelmet.

A fenti megoldások egyenként is segíthetnek az okosórák legnagyobb problémáján azzal, hogy az amúgy (a telefonokhoz hasonlóan) egynapos töltöttséget meghosszabbítják valamennyivel. A riport a korábban már emlegetett hajlított kijelzős pletykát is megismételte. A New York Times szakírói Tony Fadellt, az iPod egyik tervezőjét is megszólaltatták, aki megerősítette, hogy az Apple hosszú éveken át kísérletezett, hogy potensebb akkumulátorokat szerelhessen a termékeibe. A napenergia már akkor is a lehetőségek között volt, de nem értek el vele átütő sikereket.

forrás: index.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!