Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Napelemes londoni vasúti híd

Létrehozva:

|

A vasúti infrastruktúra reformjának és újratervezésének tekinthető, hogy a napelemeket ebben a szolgáltatásban is egyre erőteljesebben felhasználják. Példa erre London központjában a közelmúltban hivatalosan üzembe helyezett vasúti híd, amely az üzemeltető híradása szerint, egyszersmind hatalmas naperőműként is funkcionál.

Érzékletes módon megközelítve e különleges módon borított híd teljesítményét, álljon itt egy összehasonlítás a napelemek “munkájáról”. A 4400 napelem, amely a hidat borítja mintegy 80 ezer csésze tea megmelegítését teszi lehetővé, azaz nem csekély energiával bír. További ismérve a világváros immáron legújabb és leghosszabb átjárójának az is, miszerint évente megközelítően 511 tonnával tudja csökkenteni a CO2 kibocsátást. A hatékony klímavédelem egyfajta szemléletes példája ez napenergia felhasználás, amely mind környezetvédelmi, mind energimegtakarítási szempontból is jelentős és példamutató.

Ami a vasúti hídhoz tartozó állomást, a Blackfrias Stationt illeti, ezt az épületet a déli oldalán már napelemes módon alakították ki, s most tervezik az állomás ilyetén formájú további megújítását. A vasúttársaságok nem titkolt célja a fenntartható autómentes közlekedés népszerűsítése az ingázók és a lakosok körében. Törekvésük egyértelmű: kényelmes és hatékony alternatívát kínálni a saját fejlesztéseik következetes és hosszútávú latba vetésével.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!