Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napenergia segíthet az olajmezőn

Létrehozva:

|

A világ legnagyobb gőztermelő létesítményét a kaliforniai Bakesfieldtől nyugatra lévő Belridge-olajmezőn hozzák létre. A gőzt napenergia bevonásával állítják majd elő, a rendszer teljesítménye 850 megawatt lesz.

A gőzre az Area Energy cégnek van szüksége, amely szeretné az ottani olajkészleteket hatékonyabban kitermelni. A gőzt zsíroldó anyagokkal együtt juttatják el a talajba. Az olaj ezáltal folyékonyabbá válik, így problémamentesen a felszínre hozható. Más esetekben a gőzt földgáz égetésével termelik, de ezzel a módszerrel évente 376 000 tonna széndioxid jut a légkörbe. Ez 80 000 autó károsanyag-kibocsátásának felel meg.
Az komplexumot a kaliforniai GlassPoint Solar cég építi ki. Egy hatalmas rendszerről van szó, amelynél hajlított tükrök összpontosítják a napfényt egy csőre, amelyben termikus olaj áramlik és az több száz Celsius-fokra hevül fel. Az energia egy hőcserélőben vízbe kerül, majd gőzzé válik. A gőztermelő egységet egy 26,5 megawattos fotovoltaikus rendszerrel egészítik ki, ez termeli majd annak az árammennyiségnek egy részét, amelyekre az olajmezőn működő gépeknek szükségük van.

Sanjeev Kumar, a GlassPoint menedzsere azt mondta, hogy az együttműködésük az Area Energy vállalattal azt mutatja, hogy a fosszilis és a megújuló energiák igenis kiegészíthetik egymást. A létesítmény építése 2018 első felében kezdődhet el és 2020-tól kezdhet működni. A GlassPoint egyébként már korábban is épített olajkitermelő komplexumokat és kiderült, hogy a napenergiás módszer sokkal olcsóbb, mint a földgáz elégetése, ez pedig meggyőzte az olajcégeket. Ománban például a társaság egy 1000 megawattos napenergiás létesítményt épít a gőz előállítására. A legtöbb ilyen jellegű rendszer Spanyolországban és az Amerikai Egyesült Államokban található.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Már nem csak a tetőre telepíthetünk napelemet

A finn Rauli fejlesztésének köszönhetően immár a falakon is könnyedén helyet kaphatnak a
napelemek, elősegítve az olcsó, tiszta energia előállítását.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az elmúlt időszakban világszerte elképesztő felfutást tapasztalt az otthoni napelemek piaca, ami nem csoda: a panelek révén a háztartások megbízhatóan, olcsón és környezetbarát módon termelhetik az energiát. Csakhogy egyes otthonok számára korlátozottak a lehetőségek a hagyományos telepítésre, hiszen nem minden család számára adott a megfelelő tetőfelület.

Szerencsére ma már van az alternatíva, hiszen a napelemek a homlokzaton, a falakon is helyet kaphatnak. Bár elsőre úgy tűnhet, egy ilyen telepítés kivitelezése bonyolult, akadnak olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a beruházást.

Ilyen a finn Rauli cég egyik újabb, Rauli Wall nevű terméke, amely hazánkban is elérhető. A vállalat kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy egyszerűen használható, esztétikus és strapabíró eszközökkel könnyítse meg a napelem-telepítéseket, és ez a törekvés a falra szerelhető rendszer esetében is tükröződik.

RAULI WALL

Rauli Wall rendszerében a telepítés igen egyszerű. A panelek felső és alsó elemek közé rögzíthetőek, gyakorlatilag „lebegnek”, oly módon, hogy a szakemberek erőfeszítés nélkül is könnyedén mozgathassák azokat. A termék anyaga skandináv acél. Az alkatrészek jellemzően fekete árnyalatban érkeznek, az ilyen elemek igen elegáns megjelenést kölcsönöznek az egész berendezésnek. A termék tartós, stílusos, illetve hatékony.

„A Rauli minden alkatrészét Finnországban tervezik finn telepítési szakértők. Az alkatrészekeinket is Finnországban, Orimattilában gyártják, és 30 éves garanciát vállalunk rájuk” – nyilatkozta Ville Tiainen, a vállalat vezérigazgatója, az idei németországi Intersolar fesztiválon.

A beruházások tervezését a Rauli App nevű szoftver is segíti. A projekt elrendezése, az alkatrészek listája és a rendszer fizikai méretei néhány perc alatt generálhatóak a programban.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!