Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Sokak számára válhat elérhetővé a jóárasított napelemes tetőcserép

A Tesla napelemes cserepei igen drágák, ez az ausztrál termék viszont hatékony alternatíva lehet.

Létrehozva:

|

A napelemes tetőcserepek esztétikus alternatívái lehetnek a hagyományos, tetőre telepíthető paneleknek, az ilyen termékek azonban messze nem tökéletesek. A cserepek egyrészt igen drágák, másrészt hatékonyságban nem nagyon veszik fel a versenyt a klasszikus napelemekkel. Igaz, a napelemes cserepek is egyre fejlődnek, tavaly októberben például az ausztráliai Leeson Group csoport rántotta le a leplet egy igen hatékony termékről – számol be a One Step off the Grid. A Volt nevű eszközzel kifejezetten az ausztráliai új otthonok piacát célozták meg. A termék két típusban, a lapos betont utánzó változatban (The Lodge), valamint a terrakotta cserepekre hasonlító formában (The Planum) érhető el.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az elemek tökéletesen illeszkednek a különböző tetőkbe, és ami külön pozitívum: teljesítményben is felveszik a versenyt a hagyományos panelekkel. A The Planum esetében a hatékonyság 18,8, míg a The Lodge-nál 19,4 százalékos. A Volt további előnye, hogy csupán 10 kilogrammos, tehát könnyebb a paneleknél és a legtöbb fotovoltaikus cserépnél. A termékgarancia 30, a teljesítménygarancia pedig 15 éves, ami szintén kimagasló ebben a termékkategóriában.

A gyártó szerint a Volt telepítése egy 5 kilowattos rendszer esetében nagyjából 12 ezer dollárba (mintegy 4,4 millió forintba) kerülne. Ez negyedakkora ár, mintha az ügyfél a Tesla hasonló termékét választaná, és feleakkora, mintha bármely más, a piacon beszerezhető napelemes cserép mellett döntene. 2024-re ráadásul tovább csökkentenék a költségeket. Az eszközzel egyelőre az ausztrál piacot célozzák, de később külföldre is gyártanának.

Képek: Volt Solar

A Leeson Group tavaly ősszel két vállalat bevonásával kezdett olyan projektbe, melynek célja az épületbe integrálható fotovoltaikus termékek (BIPV) piacára való betörés. A BIPV-k közé nemcsak a napelemes tetőcserepek tartoznak, hanem például napelemes ablakok vagy téglák is. A terület legismertebb képviselője a Tesla fotovoltaikus cserepe. Noha a termék iránt komoly az érdeklődés, az amerikai piacon komoly nehézségek adódtak, az eszközök pedig sok országban még csak nem is kaphatóak.

Zöldinfó

Mire jó a homlokzati hőszigetelés?

A homlokzati hőszigetelés fő feladata a hőmérséklet szabályzása, de egyéb előnyei is vannak.

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsicsökkentés rendszerének átalakítása óta sokaknak vált alapvető kérdéssé, hogy miként mérsékelhetik energiafogyasztásukat. A hétköznapi használati szokások átalakítása mellett költségesebb, ám hatékonyabb megoldások is adottak, ezek a különböző, a háztartás energiahatékonyságát fokozó beruházások.

A legismertebb ilyen fejlesztés a hőszigetelés, amely nemcsak télen, a meleg megtartásával, hanem nyáron, a hűvös biztosításával is komoly segítséget jelenthet, írja az okodrive.hu.

Ezért éri meg

A homlokzati hőszigetelés legfőbb célja, hogy a meleg és a hideg időszakokban egyaránt segítsen az otthoni klíma szabályzásában. A beruházással jelentősen csökkenthetjük a rezsiköltségeket, a homlokzati hőszigetelés emellett a hőmérsékletingadozásoktól, a páratartalom változásaitól, a fagytól, illetve a falak vizesedésétől és penészedésétől is véd, ráadásul a zavaró utcazajt is mérsékli. Általánosságban elmondható, hogy a homlokzati hőszigetelés adja az épület külső burkolatainak legnagyobb felületét, így a teljes ház hőveszteségének 30 százalékáért is felelhet.

A szigeteléskor számos szempontot figyelembe kell venni: milyen az ingatlan fekvése, melyik irányból, melyik szoba kapja a legtöbb napfényt, milyen az ingatlan szélnek való kitettsége, melyek a leghidegebb falak, milyenek a nyílászárók, milyen a tető. A homlokzati hőszigetelést gyakran egyéb beruházással is érdemes kiegészíteni, a nyílászárók cseréjével például csökkenthetjük a zajszintet, a magas olvadáspontú homlokzati hőszigetelés pedig a tűz ellen nyújthat védelmet.

Advertisement

Erre figyeljünk

A hőszigetelés szükséges vastagságát elsősorban az ingatlan műszaki adatai határozzák meg, értékét a jogszabályba foglalt (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról), úgynevezett U érték (szerkezet minimálisan elérendő teljes hőszigetelő képessége) alapján kell kiszámítani – ezen belül is keressük a falakra vonatkozó hőszigetelés vastagsági előírásokat.

Az U érték nem más, mint a fajlagos hőátbocsájtási tényező (mértékegysége: W/m²K). Ez, a házszerkezetet jellemző mérőszám a fal négyzetméterein keresztül távozó hőveszteséget írja le, minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A homlokzati hőszigetelés 2023 szabályok szerint a külső falak hőszigetelésére az U≤0,24 W/m²K előírás vonatkozik. A szükséges vastagság meghatározásához mindenképp kérjünk szakértői segítséget.

A homlokzati hőszigetelés utólag, az építkezést követően is felhelyezhető, a felhasznált alapanyag pedig kulcsfontosságú a szigetelés minősége szempontjából. A leggyakoribb alapanyagok az alábbiak: expandált/extrudált polisztirol homlokzati hőszigetelés, azaz hungarocell, amely az egyik legolcsóbb megoldás; grafitos homlokzati hőszigetelés, amely szintén gyakori, és gyakran nevezik grafitos hungarocellnek is; valamint kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés, amely igen népszerű, és gyakorlatilag bárhova felhelyezhető, akár fa-, vályog- és betonházakra is. A három legnépszerűbb anyag közül utóbbi a legmagasabb minőségű, egyben a legdrágább is.

Mennyibe kerül?

Advertisement

Sajnos az elmúlt 6-8 évben példátlan mértékű drágulás ment végbe az építőanyagok piacán, és az infláció sem segít a helyzeten. Hogy egy homlokzati hőszigetelés pontosan mennyibe kerül majd, azt a változatos igények és paraméterek miatt nehéz konkrétan megmondani, olyan egyedi díjak is bejönnek a képbe, mint a vakolás, a festés, az esztétikai rendezés vagy a munkadíj.

Szerencsére ma már elérhetőek olyan kalkulátorok, amelyeknél a megfelelő adatok bevitelével pontosabb képet kaphatunk a beruházás lehetséges költségeiről, ezeket a platformokat mindenképp érdemes használni. Az egyik kalkulátor alapján általánosságban elmondható, hogy hungarocellnél 3500 Ft/m2, kőzetgyapotnál pedig 4000-5000 Ft/m2 környékén mozog a munkadíj, ám érdemes több vállalkozót is megkeresni a lehető legjobb ajánlatért. Ha nagyjából össze akarjuk szedni a költségeket, akkor a homlokzati hőszigetelés ár színre vakolással együtt előreláthatólag 7500-10000 Ft/m2 körül fog kijönni.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!