Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Sokak számára válhat elérhetővé a jóárasított napelemes tetőcserép

A Tesla napelemes cserepei igen drágák, ez az ausztrál termék viszont hatékony alternatíva lehet.

Létrehozva:

|

A napelemes tetőcserepek esztétikus alternatívái lehetnek a hagyományos, tetőre telepíthető paneleknek, az ilyen termékek azonban messze nem tökéletesek. A cserepek egyrészt igen drágák, másrészt hatékonyságban nem nagyon veszik fel a versenyt a klasszikus napelemekkel. Igaz, a napelemes cserepek is egyre fejlődnek, tavaly októberben például az ausztráliai Leeson Group csoport rántotta le a leplet egy igen hatékony termékről – számol be a One Step off the Grid. A Volt nevű eszközzel kifejezetten az ausztráliai új otthonok piacát célozták meg. A termék két típusban, a lapos betont utánzó változatban (The Lodge), valamint a terrakotta cserepekre hasonlító formában (The Planum) érhető el.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az elemek tökéletesen illeszkednek a különböző tetőkbe, és ami külön pozitívum: teljesítményben is felveszik a versenyt a hagyományos panelekkel. A The Planum esetében a hatékonyság 18,8, míg a The Lodge-nál 19,4 százalékos. A Volt további előnye, hogy csupán 10 kilogrammos, tehát könnyebb a paneleknél és a legtöbb fotovoltaikus cserépnél. A termékgarancia 30, a teljesítménygarancia pedig 15 éves, ami szintén kimagasló ebben a termékkategóriában.

A gyártó szerint a Volt telepítése egy 5 kilowattos rendszer esetében nagyjából 12 ezer dollárba (mintegy 4,4 millió forintba) kerülne. Ez negyedakkora ár, mintha az ügyfél a Tesla hasonló termékét választaná, és feleakkora, mintha bármely más, a piacon beszerezhető napelemes cserép mellett döntene. 2024-re ráadásul tovább csökkentenék a költségeket. Az eszközzel egyelőre az ausztrál piacot célozzák, de később külföldre is gyártanának.

Képek: Volt Solar

A Leeson Group tavaly ősszel két vállalat bevonásával kezdett olyan projektbe, melynek célja az épületbe integrálható fotovoltaikus termékek (BIPV) piacára való betörés. A BIPV-k közé nemcsak a napelemes tetőcserepek tartoznak, hanem például napelemes ablakok vagy téglák is. A terület legismertebb képviselője a Tesla fotovoltaikus cserepe. Noha a termék iránt komoly az érdeklődés, az amerikai piacon komoly nehézségek adódtak, az eszközök pedig sok országban még csak nem is kaphatóak.

Zöldinfó

Mesterséges intelligenciát alkalmaz a Széchenyi István Egyetemen fejlesztett mezőgazdasági robot

Mintaoltalom minősítésben részesült nemrégiben az a mesterséges intelligenciával ellátott kisméretű robot, amelyet a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatócsoportja fejlesztett.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az autonóm irányítású eszköz képes környezetének különböző paramétereit felismerni, és az összegyűjtött adatokkal felhőalapú tárolást végez. Az egyedülálló készülék piaci igényt szolgál ki, és célja többek között a precíziós növénytermesztés fejlesztése. A Széchenyi-egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszékének kutatási eredményeként jött létre az a szántóföldi adatgyűjtő robot, ami mesterséges intelligencia segítségével képes sokféle feladat ellátására.

A ma már mintaoltalommal bíró eszköz egy távol-keleti robotplatform továbbfejlesztéseként született meg. Ennek során a készüléket nagyobb kapacitású hardverrel és szoftverrel látták el, valamint olyan speciális szenzoros egységekkel szerelték fel, melyek lehetővé teszik, hogy környezetének különböző paramétereit – például a környezeti levegő hőmérsékletét, a páratartalmat – meghatározza. Ezen felül kiegészítették napsugárzás mérésére alkalmas szenzorral, illetve egy talajszondával is, amelynek segítségével információkat gyűjt többek közt a talaj pH-értékéről, vezetőképességéről és káliumellátottságáról is. Ezek az adatok felhőalapú tárolással a memóriájába kerülnek, s így könnyen beilleszthetők a precíziós mezőgazdasági technológiába.

„A robotot kamerával is felruháztuk, ami tájékoztatja a kezelőjét a helyzetéről, illetve mesterséges intelligencia segítségével képes elemezni a begyűjtött képeket és osztályozza is azokat. A kísérleti területen a paradicsom részeit tudtuk detektálni: az eszköz észlelte a levélzet elváltozásait, termésszámlálást és termésbecslést végzett. Ezen felül egy lézeres távolságmérő modullal is elláttuk, amit a navigációban alkalmazunk, ezáltal képes önmaga vezérlésére, tud tájékozódni az adott növény sorai között, és útvonalat tervez” – hangsúlyozta dr. Ambrus Bálint adjunktus, a robot vezető fejlesztője.

A készüléket a kutatók tavaly kezdték el alkalmazni: üvegházban és szántóföldön is tesztelték paradicsomkertészeti kultúrában, ami más növényekre is kiterjeszthető a későbbiekben.

„A robot megalkotása Ambrus Bálint doktori munkájából indult ki, és büszkék vagyunk arra, hogy mintaoltalommá vált. Fejlesztésünk azért is fontos, mert az Európai Unió 2030-ra emisszió- és növényvédőszer-csökkentést tűzött ki célul a mezőgazdaságban, melyhez a monitoringrobotok úgy járulnak hozzá, hogy előrejelzéseikkel csökkentik az ilyen beavatkozások számát. Általuk észlelhetünk olyat is, ami szabad szemmel nem érzékelhető, és olyan nagyszámú adathoz férünk hozzá gyorsan, ami segíti a termesztéstechnológiai optimalizációt a nagygazdaságokban is” – húzta alá dr. Nyéki Anikó Éva egyetemi docens, a kutatócsoport vezetője.

A kutatásban dr. Ambrus Bálint és dr. Nyéki Anikó Éva mellett részt vett prof. dr. Neményi Miklós, a Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszék professor emeritusa, prof. dr. Kovács Attila, a tanszék vezetője és dr. Teschner Gergely egyetemi adjunktus is.

A készülék a munkaerőhiányra is választ ad: csupán egy operátorral több ilyen eszköz üzemeltethető egyszerre.

Advertisement

„Robotunk felhasználása túlmutat a mezőgazdaságon: mivel a készülék kisméretű és olcsó üzemeltetésű, ezért más ágazatokban is hatékonyan alkalmazható. A mesterséges intelligenciának köszönhetően programozással könnyen átalakítható, így detektálhatóak olyan színek és alakzatok is, melyek nem csak a növénytermesztésben teszik lehetővé a használatát” – tette hozzá dr. Nyéki Anikó.

A Széchenyi-egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködés Központjának (FIEK) feladata az intézményben keletkező szellemi alkotások piaci hasznosításának elősegítése. Ennek fontos alkotóeleme az iparjogvédelmi oltalmazhatóság vizsgálata is: a használatiminta-oltalom – amit a mosonmagyaróvári fejlesztésű robot megkapott – a találmányok jogi védelmének egy lehetséges útja.

„A szabadalmi eljáráshoz képest a használatiminta-oltalom eljárás rendje egyszerűbb és gyorsabb. A szellemi alkotások iparjogvédelmi stratégiájának kialakításakor – a szabadalmi ügyvivőkkel együttműködve – számos szempontot figyelembe veszünk, és mindig arra törekszünk, hogy üzletileg hasznosítható, illetve a feltalálók számára is kedvező oltalmi formát találjuk meg. Az egyetem eredményességének mérőszámában így a szabadalmak mellett a használatiminta-oltalmi bejelentések is kiemelt szerepet kapnak” – emelte ki Kathi Dorottya, a FIEK szakreferense.

„Egyetemünk nemrégiben elfogadott szabadalmát követően büszkék vagyunk az újabb iprajogvédelmi oltalmat kapott fejlesztésre, ami nem csupán mosonmagyaróvári kutatóink kivételes aktivitását tükrözi, hanem munkájuk kimagasló minőségét is”  húzta alá a FIEK üzletfejlesztési menedzsere, Szüle Bálint.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!