Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Sokak számára válhat elérhetővé a jóárasított napelemes tetőcserép

A Tesla napelemes cserepei igen drágák, ez az ausztrál termék viszont hatékony alternatíva lehet.

Létrehozva:

|

A napelemes tetőcserepek esztétikus alternatívái lehetnek a hagyományos, tetőre telepíthető paneleknek, az ilyen termékek azonban messze nem tökéletesek. A cserepek egyrészt igen drágák, másrészt hatékonyságban nem nagyon veszik fel a versenyt a klasszikus napelemekkel. Igaz, a napelemes cserepek is egyre fejlődnek, tavaly októberben például az ausztráliai Leeson Group csoport rántotta le a leplet egy igen hatékony termékről – számol be a One Step off the Grid. A Volt nevű eszközzel kifejezetten az ausztráliai új otthonok piacát célozták meg. A termék két típusban, a lapos betont utánzó változatban (The Lodge), valamint a terrakotta cserepekre hasonlító formában (The Planum) érhető el.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az elemek tökéletesen illeszkednek a különböző tetőkbe, és ami külön pozitívum: teljesítményben is felveszik a versenyt a hagyományos panelekkel. A The Planum esetében a hatékonyság 18,8, míg a The Lodge-nál 19,4 százalékos. A Volt további előnye, hogy csupán 10 kilogrammos, tehát könnyebb a paneleknél és a legtöbb fotovoltaikus cserépnél. A termékgarancia 30, a teljesítménygarancia pedig 15 éves, ami szintén kimagasló ebben a termékkategóriában.

A gyártó szerint a Volt telepítése egy 5 kilowattos rendszer esetében nagyjából 12 ezer dollárba (mintegy 4,4 millió forintba) kerülne. Ez negyedakkora ár, mintha az ügyfél a Tesla hasonló termékét választaná, és feleakkora, mintha bármely más, a piacon beszerezhető napelemes cserép mellett döntene. 2024-re ráadásul tovább csökkentenék a költségeket. Az eszközzel egyelőre az ausztrál piacot célozzák, de később külföldre is gyártanának.

Képek: Volt Solar

A Leeson Group tavaly ősszel két vállalat bevonásával kezdett olyan projektbe, melynek célja az épületbe integrálható fotovoltaikus termékek (BIPV) piacára való betörés. A BIPV-k közé nemcsak a napelemes tetőcserepek tartoznak, hanem például napelemes ablakok vagy téglák is. A terület legismertebb képviselője a Tesla fotovoltaikus cserepe. Noha a termék iránt komoly az érdeklődés, az amerikai piacon komoly nehézségek adódtak, az eszközök pedig sok országban még csak nem is kaphatóak.

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!