Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Svájc az Alpokban épít hatalmas naperőművet

A 2100 méteres tengerszint feletti magasságba tervezett napelempark 2026-ra készülhet el.

Létrehozva:

|

A svájci Axpo energetikai vállalat egy 10 megawattos naperőművet akar építeni a svájci Alpokban, 2100 méteres magasságban, egy 80 ezer négyzetméteres területen – számol be a PV Magazine. Az Ovra Solara Magriel projekt a helyi hegyi vasút és egy síterep áramellátását fogja biztosítani. Az energiaszolgáltató bejelentése alapján a földi fotovoltaikus erőművet a Grisons kantonban található Disentis síterepén hoznák létre.

A vállalat szerint az Ovra Solara Magriel projekt a Disentis síterephez vezető hegyi vasút éves villamosenergia-szükségletét teljes egészében helyi napenergiából fedezheti. „A meglévő infrastruktúra, például az elektromos hálózat kihasználása leegyszerűsíti a naperőmű építését” – áll az Axpo közleményében.

A létesítmény építésének kezdetét 2024 tavaszára tervezik, a befejezést pedig 2026 őszére. A cég szerint egy másik 10 megawattos földi erőművet 2025 őszétől alakítanak majd ki Tujetsch településen, a Nalps víztározó közelében, Graubünden kantonban. Az Axpo szeptemberben helyezte üzembe első alpesi fotovoltaikus létesítményét, egy 2,2 megawattos rendszert a Muttsee víztározó gátján, közel 2500 méteres tengerszint feletti magasságban. A svájci energetikai vállalat 2022 januárjában áramvásárlási szerződést kötött a Denner szupermarketlánccal a projektre. Az üzlet az első kétoldalú megállapodás egy nem támogatott napenergia-projektre Svájcban.

2022 szeptemberében az ország módosította energiatörvényét, ezzel összpontosítva a téli áramellátás biztosítását célzó sürgős intézkedésekre. Az új szövetségi jogszabály célja, hogy lehetővé tegye, illetve megkönnyítse a nagy méretű, földre telepített fotovoltaikus rendszerek kiépítését a svájci Alpokban, 1500 méterrel a tengerszint felett vagy annál magasabban.

A svájci kormány várhatóan a támogatható projektek telepítési költségeinek legfeljebb 60 százalékáig nyújt majd finanszírozási segítséget. A pénzre való jogosultsághoz a projekteknek legalább 500 kilowattóra per kilowatt téli hozamot kell felmutatniuk. A svájci kormány célja, hogy az ösztönző rendszerrel elérje a 2 terawattórás alpesi fotovoltaikus energiatermelést.

Advertisement

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!