Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Tovább drágulhat itthon az áram

Létrehozva:

|

Európa-szerte egyre mélyebb az energiaválság, tovább nő az áram ára, ennek hatásai pedig minden bizonnyal Magyarországot sem fogják elkerülni.

Tovább drágult a földgáz, új rekordot döntöttek az európai áramárak – számol be a Napi.hu. Az egyre mélyülő energiaválság kontinens-szerte recesszióval fenyeget, a problémát pedig tovább súlyosbítja, hogy a hőség és az aszály miatt a földrészen sok atomerőművet le kellett állítani. A rezsicsökkentés rendszerének részleges megszüntetése miatt az árak emelkedését már az energiaszámláknál is megérzi a lakosság. Az energiaválság nem teljesen új, hiszen már 2021-ben megkezdődött, Európában viszont az ukrajnai háború kitörése óta, illetve az uniós szankciók hatására tovább mélyült a krízis. Mindezt tetézi a mostani forró, száraz időszak. A következmények nem korlátozódnak az energiaszektorra, az elszálló árak gyakorlatilag minden területen megfigyelhetőek.

A European Energy Exchange AG-nél a 2023-as megawattóránkénti villamosenergia-árak 3,2 százalékkal, 475 euróra (mintegy 190 ezer forintra) emelkedtek Németországban. Ez a tavaly ilyenkor mért szintnek közel hatszorosa, csak az elmúlt két hónapban kétszeres volt a növekedés. Kérdéses, hogy a szűkös gázkészletek felhasználásával elegendő áramot tudnak-e majd előállítani télen. Franciaország alacsony nukleáris kapacitásának hatására az elkövetkező időszakban csökkenni fog az energiaexport lehetősége, a hőhullámok és a szárazság pedig rövid távon terheli meg az infrastruktúrát. Utóbbi probléma a paksi atomerőművet is érinti, a létesítménynél két blokkot is leállítottak karbantartás miatt.

Az emelkedő energiaárak Európa számos országában érzékeltetik hatásukat, sok helyen nőnek a számlák, de rengeteg egyéb területen is tetten érhető a drágulás. Az energia a földrészen mindenhol az infláció mozgatórugója, a fogyasztói árakban kétszámjegyű növekedést tapasztalni. Hazánkban a kilőtt energiaárak hirtelen szakadtak a lakosság nyakába, amikor a kormány júliusban bejelentette, hogy augusztustól részben elengedi a rezsicsökkentés rendszerét. Az intézkedés értelmében az átlagfogyasztási határ felett a háztartásoknak már nem jár a rezsicsökkentett ár. Az egyetemes szolgáltatásban a gáz- és áramárak esetében folyamatosan felülvizsgálják a lakossági piaci árat. Az elszálló európai energiaárak, valamint a hazai energiatermelés szűkös kapacitásai miatt előtérbe került áramimport, ez pedig a mostaninál is magasabb díjakhoz vezethet.

Az európai kormányok jelenleg is vizsgálják, hogy miként lehetne mérsékelni az energiaköltségek növekedésének következményeit. Franciaországban az állam azt tervezi, hogy teljesen államosítja a hőségben bajba került Electricite de France SA atomerőműves céget. A dán Energi Danmark közműszolgáltató elemzése alapján nincs jele annak, hogy a drágulás belátható időn belül véget érne. „A héten további áremelkedésre számítunk, hacsak nem érkezik néhány figyelemre méltó, elsősorban a gázzal kapcsolatos csökkenő jelzés” – írta a közműcég. Eközben a jövő hónapra szóló holland benchmark gáz határidős ügyleteknél még tovább nőttek az árak, miközben azok már a múlt héten is emelkedtek. Amszterdamban 3,9 százalékos napközbeni drágulást is jelentettek a szeptemberi gázszerződéseknél.

Advertisement

Beruházásokkal csökkentenék a rezsit

A drasztikusan emelkedő árak következtében Magyarországon egyre több háztartásban fontolgatják az olyan beruházásokat, amelyeknek köszönhetően mérsékelhetik a rezsit. Az energiahatékonyság növelésével, például a hőszigeteléssel rengeteg energia takarítható meg, de az áram helyi megtermelésével, így a napelemek telepítésével is sokat spórolhatunk. Ezek esetenként igen költséges projektek lehetnek, adottak azonban olyan programok, amelyek segíthetnek a beruházásban. A napelemek telepítését is támogató otthonfelújítási pályázat keretében például akár a költségek 50 százalékát is visszaszerezhetik a résztvevők, a napelemes és fűtéskorszerűsítési programban pedig 100 százalékos vissza nem térítendő támogatás jár az alacsony jövedelmű háztartásoknak. Előbbi pályázat előreláthatóan év végéig fut, utóbbi programba pedig legközelebb valószínűleg jövő tavasszal lehet bekapcsolódni.

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!