Kapcsolatfelvétel

Design

Városi vadon nő a környezettudatos penthouse lakás tetején

Létrehozva:

|

A városi élet népszerűsége töretlen, ami nem is csoda, ha azt nézzük, hogy mindent meg lehet találni egy helyen az éjjel-nappali élelmiszerüzlettől a szórakozóhelyekig. Ugyanakkor egyvalamiről sajnos az esetek túlnyomó többségében le kell mondani, ez pedig a zöld terület.

Persze lehet a lakásokban egy rakás cserepes növényt nevelni, ettől azonban még nem változik meg a város levegője, és az utcán sétálva sem lesz kellemesebb a látvány. Megoldás van, amit nyugati szomszédaink, és a fejlett országok előszeretettel alkalmaznak is, ez pedig nem más, mint a zöld tető.

A New Vision of the Loft design verseny egyik beérkezett pályaműve is ezt az elképzelést erősíti. A városi életet teszi élhetőbbé James Barros tervező a Zöld Penthouse elképzelésével – számol be róla az igreenspot.com. A loft ugyan egy kicsit erős kifejezés, mert bár tényleg egybefüggő, hatalmas térrel dolgozik a tervező, a felújítottól elég messze áll. Az elképzelésben a magasabb, de nem felhőkarcoló magasságú épületek tetejére tett egy igen érdekes lakást. A kör alaprajzú ingatlan minden külső falát ablakok borítják, vagyis a kilátás 360°-os, ami azért nem semmi. Természetesen a zöldprojekt a környezetre is gondol, így a lakás teteje földdel borított, füvezett tetőt kapott. Ez több szempontból is nagyon jó megoldás: egyrészt a szigetelése nagyon jó, így spórolni lehet a fűtéssel, másrészt a madaraknak is élőhelyet biztosít, valamint javítja a város levegőjét.

index

A lakás belső elrendezése praktikus, és annak ellenére, hogy egyetlen légtér, az egyes részek leválasztását is ötletesen oldotta meg a tervező. Három kis helyiség ugyanis három nagyobb részre tagolja a teret. Így a zárt fürdőszoba, a gardrób és a tároló mellett tökéletesen megfér a csak részben leválasztott nappali, háló és az étkező-konyha kombó. Mindezt a tervező egy középső tengely köré tervezte, ahonnan a lakás bejárata is nyílik, ez ugyanis a lépcső, valamint a lift helye. A kifelé dőlő falakon lévő ablakok körpanorámájának köszönhetően a lakás világos, ám az ablakok valószínűleg – balesetvédelmi meggondolásból – nem nyithatóak, így a friss levegőről vélhetően szellőztetőrendszer kell gondoskodjon.

 

forrás: divany.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák