Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Hűtőszekrény helyett – szárítás, aszalás

Létrehozva:

|

Manapság rendkívül sok élelmiszert fogyasztunk, pazarlóan bánunk az étkezére hűtőbe eltett, vagy már kész étkekkel.

Hűtőszekrényeink “jócskán eszik” az áramot, viszik a pénzt a családi költségvetésből, írja a zoldtrend.hu. Ezt ellensúlyozandó van kialakulóban egy új irányzat, amely hovatovább a hűtő nélküli konyha koncepcióját vetíti elő. Természetesen némi túlzással fogalmazható meg ez a szándék, de a cél egyértelmű: étkezési szokásaink megreformálása és a hatékonyabb energiagazdálkodás.

Miben állna a vátozás? Az új trend a hűtő használatát megelőző időket veszi alapul, amikor is az emberek kevesebb élelemiszert fogyasztottak, nem ment veszendőbe, nem került a kukába sok-sok hűtött, fagyasztott élelem, köszönhetően annak, hogy mindenki csak annyi elfogyasztani valót vásárolt, amennyire szüksége volt. Ezáltal takarékosabban költekezett mind az energiafelhasználást, mind az élelmiszerfogyasztást illetően.

A régmúlt időket nyilvánvalóan nem lehet egy az egyben visszahozni, de több designer és környzetvédő meggyöződése, hogy természetes tartósítási módszerekkel, azaz szárítással, aszalással sok-sok órányi hűtés kiváltható, sőt, akár a hűtő nélküli konyha képe, megvalósulása sem elképzelhetetlen egy modern, mai konyhában. Gondolkodásmódjuk megalapozott, feltevésük helytálló, de alighanem sokak számára igen radikális az általuk képviselt irányzat. Szélsőséges “üzenetüket megszelídítve”, hűséges követőik egy köztes megoldást szorgalmaznak. Mégpedig azt: háztartásonként elég egy kisebb ürtartalmú hütőszekrény, amely kevesebb élelmet fogad magába, kevesebb áramot fogyaszt, következésképpen sporolósabb vásárlásra ösztönöz, de mégsem kell a hűtőszekrény nélkülözésének gondolatával foglalkozni.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Elindultak a Salgótarján környéki erdők erdőtervezési munkái

Hamarosan megkezdődik a Salgótarján környéki erdők 10 éves erdőgazdálkodási terveinek (erdőterveinek) megújítása. 2024. január 31-én megjelent a tervezési folyamat megindításáról szóló hivatalos tájékoztató, mely részletesen a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) weboldalán olvasható.

Létrehozva:

|

Szerző:

De miért is foglalkozik mindezzel az MME?

Az egyesület helyi csoportja régóta kiemelt feladatának tekinti a Salgótarján környéki térség madárvédelmi és természetvédelmi ügyeinek nyomon követését, kedvező irányba alakítását. E tevékenység keretében jelentős figyelmet kapnak az erdők, amelyek egyrészt számos természeti értéknek adnak otthon, másrészt a környezeti változások és az emberi hatások következtében napjainkban fokozottan veszélyeztetett élőhelyeknek számítanak.

Mit foglalnak magukba a körzeti erdőtervezési munkák?

A körzeti erdőtervezési munkák során egyrészt felülvizsgálják az erdők területi beosztását, illetve a gazdálkodás területi egységének számító erdőrészletek termőhelyére és faállományára vonatkozó leíró adatokat. Másrészt (és az erdők jövőbeni helyzete szempontjából ez a fontosabb) meghatározzák azokat a gazdálkodási lehetőségeket és feladatokat, amelyeket az elkövetkező 10 éves periódusban az erdők kezelését végző erdőgazdálkodók elvégezhetnek vagy el kell hogy végezzenek. Utóbbi körbe tartoznak a fiatal és középkorú erdőkben végzendő nevelővágások (tisztítások, gyérítések), az idős erdőkben elvégezhető véghasználatok (tarvágások, felújítóvágások, szálalóvágások), valamint az azokkal párhuzamosan vagy azokat követően kötelezően elvégzendő erdőfelújítási munkák.

Mi a tétje mindennek természetvédelmi szempontból?

Az ország más térségéhez hasonlóan Salgótarján környékére is igaz, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység védett természeti területeket is érint. Emiatt nagyon fontos, hogy olyan gazdálkodási tervek szülessenek, illetve olyan gazdálkodási tevékenységet folytassanak, amely a természetvédelmi szempontoknak is maximálisan megfelel. Az egyesület helyi csoportja mindezek alapján prioritásként kezeli a szakmai és társadalmi figyelem természetvédelmi problémákra való ráirányítását, a felmerülő problémák megoldásának elősegítését, a természeti értékek megóvását támogató kommunikációt.

Mely területeket érintik a körzeti erdőtervezési munkák?

A Salgótarjáni Erdőtervezési Körzetbe Salgótarján város közigazgatási területén túlmenően még 9 – részben a városhoz csatolt – település (Bárna, Karancsalja, Karancsberény, Karancslapujtő, Kazár, Mátraszele, Somoskő, Zagyvaróna, Somoskőújfalu) területe tartozik. A most induló erdőtervezési munkák ezen települések erdeiben zajlanak. A körzeten belül erdőterülettel érintett védett természeti terület a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet és a Pécskői bazaltkúp helyi jelentőségű Természetvédelmi Terület.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!