Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Hűtőszekrény helyett – szárítás, aszalás

Létrehozva:

|

Manapság rendkívül sok élelmiszert fogyasztunk, pazarlóan bánunk az étkezére hűtőbe eltett, vagy már kész étkekkel.

Hűtőszekrényeink “jócskán eszik” az áramot, viszik a pénzt a családi költségvetésből, írja a zoldtrend.hu. Ezt ellensúlyozandó van kialakulóban egy új irányzat, amely hovatovább a hűtő nélküli konyha koncepcióját vetíti elő. Természetesen némi túlzással fogalmazható meg ez a szándék, de a cél egyértelmű: étkezési szokásaink megreformálása és a hatékonyabb energiagazdálkodás.

Miben állna a vátozás? Az új trend a hűtő használatát megelőző időket veszi alapul, amikor is az emberek kevesebb élelemiszert fogyasztottak, nem ment veszendőbe, nem került a kukába sok-sok hűtött, fagyasztott élelem, köszönhetően annak, hogy mindenki csak annyi elfogyasztani valót vásárolt, amennyire szüksége volt. Ezáltal takarékosabban költekezett mind az energiafelhasználást, mind az élelmiszerfogyasztást illetően.

A régmúlt időket nyilvánvalóan nem lehet egy az egyben visszahozni, de több designer és környzetvédő meggyöződése, hogy természetes tartósítási módszerekkel, azaz szárítással, aszalással sok-sok órányi hűtés kiváltható, sőt, akár a hűtő nélküli konyha képe, megvalósulása sem elképzelhetetlen egy modern, mai konyhában. Gondolkodásmódjuk megalapozott, feltevésük helytálló, de alighanem sokak számára igen radikális az általuk képviselt irányzat. Szélsőséges “üzenetüket megszelídítve”, hűséges követőik egy köztes megoldást szorgalmaznak. Mégpedig azt: háztartásonként elég egy kisebb ürtartalmú hütőszekrény, amely kevesebb élelmet fogad magába, kevesebb áramot fogyaszt, következésképpen sporolósabb vásárlásra ösztönöz, de mégsem kell a hűtőszekrény nélkülözésének gondolatával foglalkozni.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!